Πως ονομάζονταν τα χαλιά που κρεμούσαν παλαιότερα στους τοίχους των σπιτιών;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ερώτηση αναγνώστη:

"Γεια σας. Διάβασα το άρθρο για τη βλάχικη φλοκάτη και βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τις πληροφορίες.

Όμως με αφορμή αυτό το άρθρο, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε πως ονομαζόταν τα χαλιά που κρεμούσαν παλιά στους τοίχους των σπιτιών (συνήθως στα χωριά)"

 

 

 

 

Η απάντησή μας:

Το χαλί που κρεμούσαν στον τοίχο (υφαντό ή κέντημα) ονομαζόταν μπάντα. Σε κάποιες άλλες περιοχές το ανόμαζαν και ταπί (προφανώς από τη λέξη ταπισερί).

Τις μπάντες, τις κρεμούσαν στους τοίχους και ιδιαίτερα πάνω από το κρεβάτι, έτσι ώστε να αποφεύγεται η απευθείας επαφή με τον παγωμένο τοίχο. Συνήθως απεικόνιζαν παραστάσεις από την καθημερινή ζωή, το κυνήγι, το ζωϊκό βασίλειο, κλπ. Άλλες πάλι φορές το ρόλο της μπάντας, έπαιρνε ένα απλό κιλίμι ή μια κουρελού. 

Γενικά τα χαλιά αυτά, πέρα από αισθητικό ρόλο, είχαν και λειτουργικό καθώς προσέφεραν ένα είδος θερμομόνωσης στο εσωτερικό του σπιτιού.

Με ένα πολύ γρήγορο ψάξιμο, βρήκαμε και μερικά στιγμιότυπα, από τον ελληνικό κινηματογράφο, όπου παρουσιάζονται εσωτερικά κατοικιών με μπάντες στους τοίχους.

  • Στιγμιότυπο από την ταινία "Κάλπικη λίρα"...... από το σπίτι της Φανίτσας 

καλπικι λιρα, μπαντα στον τοιχο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Από την ταινία "Κάλπικη λίρα".... από το σπίτι της Σπεράντζας Βρανά 

σπεραντζα βρανα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Από την ταινία "Συνοικία το όνειρο"... από το σπίτι της μητέρας του Αλέκου Αλεξανδράκη (Ρίκος)

συνοικια το ονειρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Από την ταινία "Συνοικία το όνειρο"... από το σπίτι της Αλίκης Γεωργούλη (Στέφη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια  

 
0 # Ζωή Φούκη-Σούρδη 11-03-2012 16:18
H μάλλινη μπάντα ήταν έργο ζωής για τις βλαχοπούλες στο Πωγώνι.Εκεί βάζανε όλη την Τέχνη του Σχεδίου και του κεντήματος,η κάθε μια μπάντα χωριστή χωρίς αντιγραφές.Την ομορφότερη μπάντα την είδα σε χωριό του Πωγωνίου.Ένα πανέμορφο άλογο στολισμένο με όλα τα χρώματα του κόσμου, κεντημένο σε μαύρο υφάδι από λεπτογνεσμένη μάλλινη κλωστή.
Αριστούργημα πραγματικό,δεν ξέρω αν το πήρε η κόρη της στη Γερμανία όπου πολλές τέτοιες μπάντες έχουν ίσως διασωθεί.Ήταν κυρίως το αγαπημένο κομμάτι της προίκας που οι νέες βλαχοπούλες μετανάστριες το βάζανε σε περίοπτη θέση στα σπίτια τους στην Γερμανία .
ΙΝΙΜΑ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

house-in-simiΣκαρφαλωμένη στο βουνό της Σύμης, στα όρια του Χωριού βρίσκεται η εξοχική κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας.
2014-09-14-14-13-33Φοιτητική εργασία στο τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ.
2014-09-15-11-27-44Η γεωμορφολογία, το κλίμα του νησιού και τα διαθέσιμα υλικά είναι όμοια με της Ηπειρωτικής Μακεδονίας. Άλλωστε, το νησί βρίσκεται γεωγραφικά σε εγγύτητα με την Ηπειρωτική Μακεδονία. Ως εκ τούτου, η παραδοσιακή ή λαϊκή αρχιτεκτονική είναι όμοια με την Θρακο-Μακεδονική αρχιτεκτονική, αν και υπάρχουν...
2014-09-02-08-16-02Ανακαινίζω το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό Σκοτίνα της Πιερίας. Το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση, δε θα έλεγα ότι είναι παραδοσιακό, αλλά θέλω να κρατήσω το χαρακτήρα του παλιού και χωριάτικου σπιτιού. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η κουζίνα. Οι περισσότερες κουζίνες που βλέπω στα μαγαζιά...
Διαφήμιση

Τελευταίες απαντήσεις

Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;
Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου;
Πώς να διαμορφώσω ένα πολύ μικρό μπάνιο για να είναι λειτουργικό;
“Θα ήθελα να ρωτήσω τι χρώμα κουρτίνα και πακέτο ρόμαν να βάλω σε ενιαίο χώρο (40τμ.) σαλοκουζίνας. Η κουζίνα είναι σε καφέ δρυς, το πλακάκι δαπέδου μπεζ και οι καναπέδες 2 θέσιος και 3 θέσιος σε αλέκιαστο μπεζ. Τραπεζαρία και μπουφές δεν υπάρχουν ακόμα, επίσης χρώμα τοίχου δεν επέλεξα Θέλω να φωτίσω το...
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+