Νέες τάσεις στο σχεδιασμό και στην ανακαίνιση του μπάνιου

Το μπάνιο αποτελεί τον πιο προσωπικό χώρο σε μια κατοικία. Ωστόσο, το στυλ και η διακόσμηση του είναι εξαιρετικά σημαντικά και επηρεάζουν την αξία μιας κατοικίας. Σήμερα, στο εμπόριο υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία ειδών υγιεινής, υλικών, επίπλων και αξεσουάρ που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου. Βέβαια, κάποια προϊόντα μπορούν να φύγουν από τη μόδα. Ωστόσο, οι επιλογές σε υλικά, υφές, χρώματα, εξοπλισμό κτλ είναι τόσες πολλές, που ο σχεδιαστής μπορεί να δημιουργήσει ένα χώρο που να ικανοποιεί ακόμη και τον πιο δύσκολο πελάτη.

Ανακαίνιση μπάνιου
Ανακαίνιση μπάνιου στην Αθήνα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα.

Ακριβώς επειδή οι επιλογές είναι πολλές, ο επαγγελματίας που αναλαμβάνει ανακαινίσεις μπάνιων θα πρέπει να είναι ενημερωμένος για τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις στα υλικά, στα προϊόντα και στις νέες τεχνολογίες. Θα πρέπει επίσης να κατανοεί ότι ο σχεδιασμός του μπάνιου αποτελεί μια σύνθετη εργασία που δεν πρέπει να αποσκοπεί μόνο στην αισθητική αναβάθμιση και στη διακόσμηση του μπάνιου αλλά και στη βελτίωση της εργονομίας και της ασφάλειας. Για παράδειγμα, αν οι πελάτες είναι ηλικιωμένοι, ο μελετητής θα πρέπει να λάβει υπόψη του τις ιδιαίτερες ανάγκες τους και να προτείνει, για παράδειγμα, την αντικατάσταση της μπανιέρας με ντουζιέρα, την τοποθέτηση καθίσματος στην ντουζιέρα, την ενσωμάτωση χειρολαβών στους τοίχους κτλ.

Ο τρόπος ζωής των ανθρώπων αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων και ως εκ τούτου αλλάζουν οι ανάγκες και οι προτιμήσεις που αφορούν στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. Για αυτό το λόγο, διάφορα ινστιτούτα, επαγγελματικοί σύλλογοι, πανεπιστήμια, κατασκευαστές υλικών προσπαθούν να διενεργήσουν έρευνες για να διαπιστώσουν ποιες είναι οι νέες τάσεις, ανάγκες και προτιμήσεις των καταναλωτών. Στην Αμερική για παράδειγμα διαπιστώθηκε ότι οι καταναλωτές προτιμούν πλέον μικρότερα σπίτια (έρευνα NAHB, 2014). Οι εργολάβοι επίσης επιβεβαιώνουν τη συγκεκριμένη τάση και πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να ισχύει και τα επόμενα χρόνια. Τα μικρότερα σπίτια, επιλέγονται από τους ηλικιωμένους αλλά και από νοικοκυριά που θέλουν να μειώσουν το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του σπιτιού τους. Είναι προφανές ότι ένα σπίτι με μικρότερο εμβαδόν έχει μικρότερο κόστος θέρμανσης, ψύξης, κατανάλωσης ενέργειας και συντήρησης.

Ειδικά όσον αφορά στο μπάνιο, οι περισσότεροι καταναλωτές επιλέγουν κατοικίες που διαθέτουν δύο μπάνια, ενώ παλαιότερα προτιμούσαν κατοικίες με τρία ή και περισσότερα μπάνια. Οι έρευνες επίσης δείχνουν ότι η ανακαίνιση μπάνιου, είτε πρόκειται για φτηνή ανακαίνιση μπάνιου είτε για πολυτελή, αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς επιλογές. Οι λόγοι, για τους οποίους οι καταναλωτές επιλέγουν την ανακαίνιση του μπάνιου διαφέρουν αλλά σε γενικές γραμμές είναι η αισθητική αναβάθμιση του μπάνιου, η λειτουργική του αναβάθμιση με την ανανέωση του εξοπλισμού αλλά και ο πλήρης επανασχεδιασμός του.

Οι περισσότεροι καταναλωτές επίσης, επιθυμούν το κόστος τις ανακαίνισης να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες τους. Για αυτό το λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ζητήσετε αναλυτικό προϋπολογισμό και προσφορά από το μελετητή που θα αναλάβει την ανακαίνιση. Μία εταιρεία που παρέχει οικονομικά πακέτα ανακαίνισης είναι η κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα.

 


www.anakainisispitiou.gr

Νέες τάσεις που αφορούν στο σχεδιασμό του μπάνιου:

Από το στενό μπάνιο στο ευρύχωρο δωμάτιο: Παλαιότερα το μπάνιο θεωρούνταν ένας δευτερεύον χώρος που σχεδιάζονταν μικρός και με χαμηλό ταβάνι. Σήμερα οι περισσότεροι καταναλωτές επιθυμούν το μπάνιο τους να είναι ευρύχωρο, να αποπνέει άνεση και πολυτέλεια. Ως εκ τούτου, δεν δημιουργούνται πλέον πατάρια πάνω από το μπάνιο, το φως είναι άπλετο, ενώ μπορεί να ενσωματωθεί ένας μεγάλος καθρέφτης που θα αντανακλά το φως και θα διευρύνει οπτικά το χώρο. Μία νέα τάση επίσης είναι η δημιουργία μεγάλων παραθύρων που βοηθούν το φυσικό αερισμό του χώρου.

Μπάνια για περισσότερους χρήστες: Στο χώρο του μπάνιου, μπορεί να παρατηρηθεί συνωστισμός, για παράδειγμα τις πρωινές ώρες, όπου οι ένοικοι ετοιμάζονται για την εργασία τους. Για αυτό το λόγο, οι σχεδιαστές προσπαθούν να δώσουν λύσεις με την ενσωμάτωση διπλού νιπτήρα, με το διαχωρισμό της τουαλέτας από το υπόλοιπο μπάνιο και με διάφορα άλλα σχεδιαστικά τεχνάσματα.

Από την αλόγιστη κατανάλωση στην εξοικονόμηση ενέργειας και νερού: Σήμερα οι περισσότεροι καταναλωτές είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και νερού αφενός για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος αφετέρου για οικονομικούς λόγους. Πολλές εταιρείες κατασκευάζουν και προωθούν προϊόντα που εξοικονομούν νερό, όπως καταρράκτες με δύο στάθμες νερού (καζανάκια) και καταιονητήρες (ντουζιέρες) που εξοικονομούν νερό.  

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης

    Μια ανακαίνιση σπιτιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά νέα υλικά και να απομακρύνετε όλα τα παλιά. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κάποια από τα παλιά υλικά και να τα χρησιμοποιήσετε κατά την ανακαίνιση. Θα προσδώσουν γοητεία στο χώρο και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

  • Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου

    Κατά την έναρξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη η ανακαίνιση του χώρου που θα στεγαστεί η επιχείρηση. Ωστόσο και στις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις έρχεται κάποια χρονική στιγμή που η ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαία, καθώς ο χώρος δείχνει σημάδια παλαιότητας και φθορές και παράλληλα είναι ενδεχόμενο να μην ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της επιχείρησης.

  • Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της

    Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων σύγχρονης διαβίωσης μέσα σε αυτό. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου με εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved