Πώς να διαμορφώσω ένα πατάρι σε στούντιο;

Πώς να διαμορφώσω ένα πατάρι σε στούντιο; http://www.oikianet.gr/

Ερώτηση αναγνώστη

“Έχω ένα πατάρι πού έχει ύψος 2,40μ και θέλω να το μετατρέψω σε στούντιο. Θα ήθελα τη βοήθεια σας για τη θέση της κουζίνας και πως να βάλω τα έπιπλα. Σας στέλνω μία κάτοψη του χώρου και έχω σημειώσει που υπάρχει πρόβλεψη για αποχέτευση και ύδρευση. Επίσης θα ήθελα να μου προτείνετε υλικά και χρώματα αν είναι δυνατόν. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.” Γιώργος

Η άποψη μας

Αριστερά της εισόδου διαμορφώνεται ένα μικρό λουτρό με γωνιακή καμπίνα ντουζ και μικρό έπιπλο μπάνιου με χώρο αποθήκευσης. Ένα μικρό ντουλάπι τοποθετείται πάνω από τη λεκάνη.

Στον ενιαίο χώρο προβλέπεται σε μία πλευρά περιοχή ύπνου που οριοθετείται με χαμηλό τοιχάκι και την ντουλάπα.

Αμέσως μετά προβλέπεται η περιοχή της κουζίνας με το τραπέζι φαγητού. Το ντουλάπι κουζίνας δίπλα στην ντουλάπα επιτρέπει το φως στην περιοχή της κουζίνας.

Το καθιστικό προβλέπεται στη γωνία με τα ανοίγματα. Απέναντι από την τηλεόραση τοποθετούνται σε Γ ένας τριθέσιος και ένας διθέσιος καναπές με τραπεζάκι καθιστικού.

Στον τοίχο πίσω από τον καναπέ προβλέπεται το πλυντήριο σε ερμάριο και επίσης μικρή βιβλιοθήκη/σύνθετο.

Σχετικά με τα υλικά προτείνουμε πλακάκια στο δάπεδο του μπάνιου και του διαδρόμου της εισόδου, ενώ για τον υπόλοιπο χώρο προτείνουμε λαμινέιτ.

Σχετικά με το στυλ διακόσμησης προτείνουμε σύγχρονο μίνιμαλ ύφος με έπιπλα χωρίς μεγάλο όγκο, ρολοκουρτίνες και χρώματα ουδέτερα σε διάφορες αποχρώσεις που συνδυάζονται μεταξύ τους.

Μπορείτε να επενδύσετε με ταπετσαρία / φωτοταπετσαρία την πίσω πλευρά της ντουλάπας για να δώσετε πινελιές χρώματος στο χώρο. Χρώμα επίσης μπορείτε να δώσετε στο χαλί και σε μαξιλάρια των καναπέδων.

Σχετικά Άρθρα

  • Μικρές συμβουλές χωροθέτησης επίπλων Μικρές συμβουλές χωροθέτησης επίπλων

    Μια γενική ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να περιλαμβάνει νέα διαρρύθμιση των χώρων σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η νέα διαρρύθμιση οδηγεί στην ανάγκη τοποθέτησης των επίπλων σε διαφορετικές θέσεις από τις προηγούμενες για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργικότητα των χώρων. 

    Η τοποθέτηση των επίπλων σε ένα χώρο αποτελεί ένα δύσκολο έργο, γιατί απαιτεί σύνθετες σκέψεις και ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η ευχάριστη διαβίωση μέσα σ’ αυτόν. Εφόσον ο χώρος είναι άδειος από έπιπλα προσπαθήστε να τον φανταστείτε με τα έπιπλα σε κατάλληλες θέσεις.

  • Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο σπίτι μου; Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο σπίτι μου;

    Ερώτηση αναγνώστριας

    “Πρόσφατα έμαθα για την σελίδα σας και ομολογώ ότι πραγματικά κάνετε πολύ καλή δουλεία και μας βοηθάτε πολύ! Θα ήθελα βοήθεια στο να διακοσμήσω το σπίτι μου καθώς και τους χρωματισμούς των τοίχων συμφώνα με τα έπιπλα. Κοίταξα παλαιότερες αναρτήσεις σας, αλλά δεν βρήκα κάτι παρόμοιο. Σας στέλνω την κάτοψη του σπιτιού, καθώς και τις διαστάσεις των επίπλων. Θα μπορούσατε να με βοηθήσετε?? Ευχαριστώ πολύ!” Νικόλ

    Η άποψη μας

    Από τα στοιχεία που μας στείλατε (σκίτσο της κάτοψης και τις διαστάσεις των επίπλων μπορούμε να προτείνουμε χωροθέτηση τους στο χώρο. Δεν μπορούμε να προτείνουμε κάποιο χρωματικό σχήμα, καθώς δεν έχουμε πληροφόρηση για τα χρώματα των στοιχείων του χώρου και τα υλικά (δάπεδα, κουφώματα κλπ). Τα όποια χρώματα χρησιμοποιήσαμε είναι απλά για τις ανάγκες της φωτορεαλιστικής απεικόνισης.

    Αναλύοντας την κάτοψη διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για ένα μεγάλο χώρο, επιμήκη, όπου η είσοδος είναι από την στενή πλευρά του καθιστικού, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη διαδρομή μέσα στο χώρο από την είσοδο μέχρι την κουζίνα και τα δωμάτια.

    Για το καθιστικό προτείνουμε τους καναπέδες σε Γ απέναντι από τον τοίχο με το κούφωμα, όπου δίπλα προτείνουμε το έπιπλο της τηλεόρασης. Έτσι η θέα (κούφωμα) και η τηλεόραση θα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση. Στον ελεύθερο χώρο μπροστά από το έπιπλο της TV και κοντά στην είσοδο προτείνουμε την μεγάλη τραπεζαρία, αν και πρόκειται για μεγάλο έπιπλο, που ενδεχόμενα να δημιουργεί κάποια στενότητα χώρου, αλλά και σε οποιαδήποτε άλλη θέση το αίσθημα στενότητας θα ήταν εντονότερο.

    Απέναντι από την περιοχή της κουζίνας προτείνουμε τον μπουφέ και την τραπεζαρία της κουζίνας.

    Ο στόχος μας είναι να αποφύγουμε τη δημιουργία νοητού διαδρόμου κυκλοφορίας από την είσοδο μέχρι τα δωμάτια, που θα περιόριζε σημαντικά το ωφέλιμο πλάτος του καθιστικού και θα δημιουργούσε προβλήματα στη χωροθέτηση των επίπλων.

    Με την προτεινόμενη τοποθέτηση των επίπλων γίνεται εκμετάλλευση του πλάτους του καθιστικού και οι διάδρομοι ανάμεσα στα έπιπλα επιτρέπουν την κυκλοφορία από την είσοδο στα δωμάτια.

  • Μινιμαλισμός: λιτός και διαχρονικός Μινιμαλισμός: λιτός και διαχρονικός

    γράφει η Αναστασία Καλτσά - Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε

    Περισσότερο από ένα απλό στυλ σχεδιασμού, ο μινιμαλισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Υπογραμμίζει ουσιαστικά τη μορφή και τη δομή.

    Ενώ πολλοί άνθρωποι τείνουν να συνδέουν το μινιμαλισμό με τη ζωγραφική, το κίνημα αυτό συναντάται και στη δημιουργία μουσικών συνθέσεων, σε θεατρικές παραστάσεις ακόμη και στην εσωτερική διακόσμηση. Σε όλες τις περιπτώσεις ο μινιμαλισμός ορίζεται ως η εξάλειψη όλων των στοιχείων που θεωρούνται περιττά έτσι ώστε να επιτρέπεται η ανάδειξη των ουσιωδών χαρακτηριτικών.

    Ο μινιμαλισμός και η επιρροή του σε διάφορες μορφές τέχνης:

    Όσον αφορά τη ζωγραφική ο μινιμαλισμός φαίνεται να γεννήθηκε στις αρχές του αιώνα, στην εποχή του μοντερνισμού και να κέρδισε την μεγαλύτερη επιρροή του μετά το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Ενώ οι δυσφημιστές του μινιμαλισμού θεωρούν όταν από τα έργα απουσιάζει το βάθος και η έκταση, οι υποστηρικτές αυτής της μορφής τέχνης βλέπουν ότι τα έργα των μινιμαλιστών εστιάζουν στα βασικά στοιχεία χωρίς αυτά να "κρύβονται" από τα δευτερέυοντα στοιχεία.

    Οι τέχνες του θεάματος επίσης έχουν χρησιμοποιήσει την ιδέα του μινιμαλισμού. Αντί να βασίζονται στην επεξεργασία των σκηνικών για να δώσουν την ατμόσφαιρα και το ύφος σε μία παράσταση, η κίνηση και η παρουσίαση των ηθοποιών είναι υπεύθυνη για τον καθορισμό του χρόνου, της τοποθεσίας και της κατεύθυνσης του έργου. Αυτή η μινιμαλιστική προσέγγιση συχνά θεωρείται πρόκληση και "δώρο Θεού" για έναν ηθοποιό, καθώς αποτελεί ο ίδιος το ισχυρότερο μέσο για τη διαμόρφωση των εικόνων στο μυαλό του κοινού.

    Ο μινιμαλισμός έχει επηρεάσει και άλλες μορφές τέχνης. Η μουσική, η λογοτεχνία και η αρχιτεκτονική, όλες περιέχουν παραδείγματα επιρροής του μινιμαλισμού. Ουσιαστικά, οποιοδήποτε περιβάλλον που διατηρείται σε μια κατάσταση απλή, που περιέχει μόνο τα βασικά στοιχεία και είναι απαλλαγμένο από διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μινιμαλιστικό χαρακτήρα.

    Ιστορία του μινιμαλισμού

    Ο όρος μινιμαλισμός χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον David Burlyuk σε έναν κατάλογο έκθεσης για τα έργα ζωγραφικής του John Graham στη στοά Dudensing στη Νέα Υόρκη το 1929.

    Ο μινιμαλισμός μπορεί να ανιχνευθεί από τον 18ο αιώνα όταν ο Goethe κατασκεύασε ένα Alatar καλής τύχης το οποίο το αποτελούσαν ένας κύβος και μία σφαίρα από πέτρες. Επιπλέον στη δεκαετία του ’20 καλλιτέχνες όπως ο Malevich και ο Duchamp δημιούργησαν έργα που παρέπεμπαν σε μινιμαλιστικές προθέσεις.

    Ο μινιμαλισμός προέκυψε ως μία αντίδραση ενάντια στην υπερβολική ποσότητα και αλαζονεία του αφηρημένου εξπρεσιονισμού, έχει επιρροές από την Pop Art, τον κυβισμό και την Land Art λόγω της χρήσης των απλών μορφών. Επίσης εμπνεύστηκε και από τους Ρώσους Suprematists όπως ο Kasimir Malevich.

    Ο μινιμαλισμός είναι μία κίνηση που γεννήθηκε στην Αμερική και προήλθε κυρίως από την δουλειά του Frank Stella του οποίου οι μαύροι πίνακες εκτέθηκαν πρώτη φορά στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Νέα Υόρκη το 1959 και ενέπνευσαν πολλούς καλλιτέχνες να απορρίψουν την εκφραστική τέχνη του παρελθόντος. Παρόλο που δεν ήταν ποτέ μία οργανωμένη κίνηση η μινιμαλιστική τέχνη έγινε κυρίαρχη στην γλυπτική αν και υπάρχουν και πολλοί μινιμαλιστικοί ζωγράφοι. Η έκθεση που έγινε στην Νέα Υόρκη το 1966 και είχε τον τίτλο “Primary Structures” ήταν ένα γεγονός-κλειδί στην ιστορία της κίνησης.

    Μερικά αντιπροσωπευτικά μινιμαλιστικά έργα:

    • H εκκλησία του Φωτός στην Οσάκα και το μικροσκοπικό Azuma House του Tadao Ando.
    • H παλιά κατοικία του σκηνοθέτη Gary Tarn στο Νοτινγκ Χιλ του Λονδίνου και η κατοικία Neuendorf στη Μαγιόρκα, από τον John Pawson.
    • To μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Τορίνο που δημιουργήθηκαν από τον Claudio Silvestrin
    • To μονόχωρο διαμέρισμα του Kanye West στο Μανχάταν το οποίο ανέλαβε να διακοσμήσει εσωτερικά ο Claudio Silvestrin.
    • Το γυάλινο Farnsworth House του Ludwig Mies van der Rohe, το οποίο χτίστηκε στο Plano του Illinois το 1951 και είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο ριζικά μινιμαλιστικά σπίτια που σχεδιάστηκαν ποτέ.

    Εκπρόσωποι του μινιμαλισμού:

    Μερικοί από τους διασημότερους μινιμαλιστές είναι ο Dan Flavin, ο Carl Andre, ο Donald Judd και ο Sol LeWitt, οι ζωγράφοι Ellsworth Kelly και Frank Stella, οι αρχιτέκτονες John Pawson και Ludwig Mies van der Rohe.

    Οι μινιμαλιστικοί καλλιτέχνες ήθελαν οι θεατές τους να δουν τη δουλειά τους χωρίς να αποσπάται η προσοχή από τη σύνθεση, το θέμα και τα άλλα στοιχεία της παραδοσιακής εργασίας. Το μέσο και τα υλικά της εργασίας ήταν η πραγματικότητα του έργου.

    Οι μινιμαλιστές απέρριψαν την ιδέα ότι η τέχνη πρέπει να απεικονίσει την προσωπική έκφραση του δημιουργού. Μάλλον οι καλλιτέχνες θεώρησαν ότι η προσωπική αντίδραση του θεατή στο έργο τους ήταν εξαιρετικά σημαντική και προσπάθησαν έτσι να αποβάλουν την παρουσία του δημιουργού από την εργασία τους.

    Ο μινιμαλισμός εξέτασε τη φύση της τέχνης και της θέσης της στην κοινωνία. Αν και μερικοί έκριναν τη μινιμαλιστική τέχνη ως απρόσιτη και άγονη, άλλοι είδαν την επαναστατική έννοια της καθαρής καλαισθησίας και της ισχυρής επιρροής που η μινιμαλιστική θεωρία είχε στη μεταμοντέρνα τέχνη.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved