Πώς μπορώ να ταιριάξω μια σύγχρονη κουζίνα σε "παραδοσιακή" κατοικία;

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Ανακαινίζω το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό Σκοτίνα της Πιερίας. Το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση, δε θα έλεγα ότι είναι αρχοντικό, αλλά θέλω να κρατήσω το χαρακτήρα του παλιού και χωριάτικου σπιτιού. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η κουζίνα. Οι περισσότερες κουζίνες που βλέπω στα μαγαζιά είναι μοντέρνες και δεν ταιριάζουν καθόλου με παλιά σπίτια. Από την άλλη μεριά, σκέφτηκα να βάλω ξύλινα ντουλάπια, που θα τα κατασκευάσει ξυλουργός, αλλά είναι πανάκριβα. Καμία ιδέα;"

Η απάντησή μας:

Αυτό που μας ρωτάτε συνοπτικά, είναι πως μπορείτε να ενσωματώσετε μια σύγχρονη κουζίνα σε ένα παλιό οίκημα ή ακόμη και σε ένα παραδοσιακό κτίριο με ιστορική αξία. Ο προβληματισμός σας είναι απόλυτα κατανοητός, καθώς από τη μία μεριά θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια σύγχρονη κουζίνα με αναπτυγμένη τεχνολογία που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και από την άλλη η αισθητική της θα πρέπει να ταιριάζει με την παλαιότητα του οικήματος. Μερικές δοκιμασμένες συμβουλές είναι οι παρακάτω:

  • Επιλέξτε το εντοιχισμένες συσκευές. Εφόσον το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι εντοιχισμένοι οι όψεις τους μπορούν να καλυφθούν, όπως ακριβώς και τα ντουλάπια της κουζίνας, έτσι ώστε να μοιάζουν εξωτερικά με μεγάλα ντουλάπια.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον αποροφητήρα. Μια λύση είναι να κατασκευάσετε μια ψεύτικη όψη, μπροστά από τον αποροφητήρα.
  • Ανάλογα με το ύφος του σπιτιού επιλέξτε πορτάκια για τα ντουλάπια που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού. Μια εναλλακτική λύση είναι να επιλέξετε πορτάκια που έχουν γυαλί (μοιάζουν δηλαδή με φύλλα παραθύρων). Τα πορτάκια αυτά παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και μπορούν να αναδείξουν μια συλλογή από πιάτα, τις πορσελάνινες κούπες, ένα σετ τσαγιού κλπ.
  • Αναμίξτε κλειστά ντουλάπια με ανοιχτά ράφια. Στα ράφια αυτά, μπορείτε να τοποθετήσετε μπαχαρικά, βιβλία, κτλ. 'Άλλωστε, σε παλαιότερες εποχές, οι κουζίνες είχαν σχεδόν εξολοκλήρου ράφια και μόνο στα χαμηλότερα επίπεδα υπήρχαν ντουλάπια.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό. Ο φωτισμός και ιδίως τα φωτιστικά δίνουν το τελικό ύφος και δημιουργούν την ατμόσφαιρα στο χώρο. Ως εκ τούτου, μην εγκαταστήσετε σποτάκια, αλλά επιλέξτε παλαιού τύπου φωτιστικά όπως έναν κλασικό πολυέλαιο και απλίκες στους τοίχους.
  • Επιλέξτε χερούλια για τα ντουλάπια και τις πόρτες που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού.
  • Η βρύση του νιπτήρα μπορεί να είναι παλαιού τύπου στο χρώμα του χαλκού ή του μπρούντζου. Γενικά ο χαλκός και ο μπρούντζος, λόγω της όψης τους παραπέμπουν στην έννοια της πατίνας.
  • Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επιφάνεια πάνω από το νιπτήρα και την κουζίνα που πρέπει να καλυφθεί για να προστατευτεί ο τοίχος. Μία απλή λύση, είναι να τοποθετήσετε μακρόστενα πλακάκια σε γήινα χρώματα, που τοποθετούνται έτσι ώστε να θυμίζουν τούβλα.

Σχετικά Άρθρα

  • Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού Νησίδα κουζίνας: συμβουλές σχεδιασμού

    Ανακαίνιση κουζίνας με νησίδα από την κατασκευαστική εταιρία του Ιωάννη Φούσκα

    Η ανακαίνιση της κουζίνας ενός σπιτιού αποτελεί μια επιλογή που ανανεώνει την όψη και τη λειτουργικότητα του χώρου. Μπορεί να αυξήσει την αξία του σπιτιού στην κτηματαγορά ή να βελτιώσει την καθημερινότητα της οικογένειας. Επίσης μπορεί να συνδυαστεί με ευρύτερη ανακαίνιση σπιτιού, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι εκπληκτικό.

  • Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα Θέματα ασφάλειας στην κουζίνα

    Το 45% περίπου των οικιακών ατυχημάτων συμβαίνουν στο χώρο της κουζίνας. Εκείνοι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν κάποιο σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό ατύχημα είναι τα ηλικιωμένα άτομα άνω των 65 ετών και τα μικρά παιδιά με ηλικία μικρότερη των 5 ετών.

    Ο κακός σχεδιασμός αλλά και η ελλιπής συντήρηση αποτελούν βασικά, αν και όχι τα μοναδικά, αίτια πρόκλησης ατυχημάτων στην κουζίνα. Για αυτό το λόγο, στην επόμενη ανακαίνιση κουζίνας, εκτός από τη διακόσμηση και το στυλ της κουζίνας, θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη και τα θέματα ασφάλειας. Επισημαίνεται ωστόσο, ότι πολλά ατυχήματα οφείλονται στους ίδιους τους χρήστες. Για παράδειγμα όταν πρόκειται για ενήλικες μερικές συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε ατυχήματα είναι η βιασύνη, η απροσεξία και η κούραση. Στα μικρά παιδια η περιέργεια, η υπερκινητικότητα και η απειθαρχία μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε ατηχύματα.

    Σχεδιασμός κουζίνας

    Για ένα ασφαλές μαγείρεμα, η εστία μαγειρέματος, ο πάγκος εργασίας και ο νιπτήρας θα πρέπει να βρίσκονται σε μία αδιάσπαστη συνέχεια. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αποτρέπει το κουβάλημα σκευών, όπως τηγάνια, κατσαρόλες και κουτάλια, σε μεγάλη απόσταση κατά μήκος διαδρόμων κυκλοφορίας.

    κουζίνα, σχέδιο

  • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

    Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved