Πώς μπορώ να ταιριάξω μια σύγχρονη κουζίνα σε "παραδοσιακή" κατοικία;

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Ανακαινίζω το παλιό σπίτι της γιαγιάς μου στο χωριό Σκοτίνα της Πιερίας. Το σπίτι είναι σε καλή κατάσταση, δε θα έλεγα ότι είναι αρχοντικό, αλλά θέλω να κρατήσω το χαρακτήρα του παλιού και χωριάτικου σπιτιού. Το μόνο που με προβληματίζει είναι η κουζίνα. Οι περισσότερες κουζίνες που βλέπω στα μαγαζιά είναι μοντέρνες και δεν ταιριάζουν καθόλου με παλιά σπίτια. Από την άλλη μεριά, σκέφτηκα να βάλω ξύλινα ντουλάπια, που θα τα κατασκευάσει ξυλουργός, αλλά είναι πανάκριβα. Καμία ιδέα;"

Η απάντησή μας:

Αυτό που μας ρωτάτε συνοπτικά, είναι πως μπορείτε να ενσωματώσετε μια σύγχρονη κουζίνα σε ένα παλιό οίκημα ή ακόμη και σε ένα παραδοσιακό κτίριο με ιστορική αξία. Ο προβληματισμός σας είναι απόλυτα κατανοητός, καθώς από τη μία μεριά θα πρέπει να εγκαταστήσετε μια σύγχρονη κουζίνα με αναπτυγμένη τεχνολογία που θα καλύπτει τις ανάγκες σας και από την άλλη η αισθητική της θα πρέπει να ταιριάζει με την παλαιότητα του οικήματος. Μερικές δοκιμασμένες συμβουλές είναι οι παρακάτω:

διακόσμηση κουζίνας, κουζίνες ιδέες, σχεδιασμός κουζίνας, αρχιτεκτονική κουζίνας,

  • Επιλέξτε το εντοιχισμένες συσκευές. Εφόσον το ψυγείο και ο καταψύκτης είναι εντοιχισμένοι οι όψεις τους μπορούν να καλυφθούν, όπως ακριβώς και τα ντουλάπια της κουζίνας, έτσι ώστε να μοιάζουν εξωτερικά με μεγάλα ντουλάπια. 
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στον αποροφητήρα. Μια λύση είναι να κατασκευάσετε μια ψεύτικη όψη, μπροστά από τον αποροφητήρα. 
  • Ανάλογα με το ύφος του σπιτιού επιλέξτε πορτάκια για τα ντουλάπια που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού. Μια εναλλακτική λύση είναι να επιλέξετε πορτάκια που έχουν γυαλί (μοιάζουν δηλαδή με φύλλα παραθύρων). Τα πορτάκια αυτά παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές και μπορούν να αναδείξουν μια συλλογή από πιάτα, τις πορσελάνινες κούπες, ένα σετ τσαγιού κλπ.
  • Αναμίξτε κλειστά ντουλάπια με ανοιχτά ράφια. Στα ράφια αυτά, μπορείτε να τοποθετήσετε μπαχαρικά, βιβλία, κτλ. 'Άλλωστε, σε παλαιότερες εποχές, οι κουζίνες είχαν σχεδόν εξολοκλήρου ράφια και μόνο στα χαμηλότερα επίπεδα υπήρχαν ντουλάπια.  
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό. Ο φωτισμός και ιδίως τα φωτιστικά δίνουν το τελικό ύφος και δημιουργούν την ατμόσφαιρα στο χώρο. Ως εκ τούτου, μην εγκαταστήσετε σποτάκια, αλλά επιλέξτε παλαιού τύπου φωτιστικά όπως έναν κλασικό πολυέλαιο και απλίκες στους τοίχους.
  • Επιλέξτε χερούλια για τα ντουλάπια και τις πόρτες που ταιριάζουν με το ύφος του σπιτιού. 
  • Η βρύση του νιπτήρα μπορεί να είναι παλαιού τύπου στο χρώμα του χαλκού ή του μπρούντζου. Γενικά ο χαλκός και ο μπρούντζος, λόγω της όψης τους παραπέμπουν στην έννοια της πατίνας. 
  • Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η επιφάνεια πάνω από το νιπτήρα και την κουζίνα που πρέπει να καλυφθεί για να προστατευτεί ο τοίχος. Μία απλή λύση, είναι να τοποθετήσετε μακρόστενα πλακάκια σε γήινα χρώματα, που τοποθετούνται έτσι ώστε να θυμίζουν τούβλα.  

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-04-30-08-33-56Η κουζίνα, όπως και οι περισσότεροι χώροι του σπιτιού, χρειάζονται τακτική ανανέωση, ώστε να διατηρούν πάντα ζωντανό τον αέρα του καινούργιου και του φρέσκου. Είναι γεγονός άλλωστε, ότι οι άνθρωποι τείνουμε να συνηθίζουμε το περιβάλλον μας, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μην μας προκαλεί...
2013-03-19-10-46-30Τα ντουλάπια, τα ράφια, τα συρτάρια κτλ, πρέπει να τοποθετούνται σε τέτοιο ύψος ώστε να είναι προσβάσιμα τόσο από τους άντρες όσο και από τις γυναίκες. Το μέσο ύψος των γυναικών είναι 1.65m. Το μέσο ύψος των αντρών είναι 1.74m. Για τα ντουλάπια τοίχου: Το ανώτατο ύψος, που μπορούν να φτάσουν με...
Διαφήμιση

Τελευταίες απαντήσεις

Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;
Πώς να τοποθετήσω τα είδη υγιεινής στο μπάνιο μου;
Πώς να διαμορφώσω ένα πολύ μικρό μπάνιο για να είναι λειτουργικό;
“Θα ήθελα να ρωτήσω τι χρώμα κουρτίνα και πακέτο ρόμαν να βάλω σε ενιαίο χώρο (40τμ.) σαλοκουζίνας. Η κουζίνα είναι σε καφέ δρυς, το πλακάκι δαπέδου μπεζ και οι καναπέδες 2 θέσιος και 3 θέσιος σε αλέκιαστο μπεζ. Τραπεζαρία και μπουφές δεν υπάρχουν ακόμα, επίσης χρώμα τοίχου δεν επέλεξα Θέλω να φωτίσω το...
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+