Έχω μπαλκονόπορτα με σταθερά παράθυρα εκατέρωθεν. Να επιλέξω κουρτίνα, ή ρόμαν;

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Έχω μπαλκονόπορτα και δεξιά και αριστερά κολλητά, από ένα παράθυρο σταθερό (δεν ανοίγουν). Τί ταιριάζει περισσότερο: κουρτίνα ή ρομαν ή και τα δύο, σε συνδιασμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων"

Την απάντηση δίνει η Νάσια Καραγιώτα από το εργαστήρι

Σε κάτι που έχει περιορισμένο χώρο και όγκο είναι προτιμότερο να βάζουμε και εμείς κάτι όχι πολύ ογκώδες, άρα και δυσανάλογο με το χώρο. Άρα είτε είναι παράθυρο κοντό είτε μπαλκονόπορτα μακριά, η καλύτερη λύση είναι κάτι σε τεντωμένο πανί είτε αυτό είναι ρόμαν, είτε ρόλερ. Βέβαια αναλόγως το χώρο δεν θα λέγαμε όχι και σε μια ξύλινη περσίδα ή μεταλλική. Απλά να ξέρετε ότι στις περσίδες και στα doubleroller, μπορείτε να παίξετε και με τη διαπερατότητα που θα έχετε, παίζοντας με την κλίση, ενώ στο ρόμαν όχι, ή είναι πάνω ή είναι κάτω.

Οπότε επεκτείνω λίγο παραπάνω την ερώτησή σας, ναι μεν θα λέγαμε όχι στην κλασσική κουρτίνα με σούρες αλλά από κει και πέρα τι??? Για αυτό θα θέσουμε τις εξής ερωτήσεις:

1) Έχει πολύ φως το δωμάτιο και θα ήθελα να το ‘κόψω’ κάπως?? Τότε πάμε σε ένα ρόμαν σε αδιάφανο πανί φοδραρισμένο ή αφοδράριστο ή σε ένα ρόλλερ.

2)Μας αρέσει το φως και δεν έχουμε θέμα ιδιωτικότητας από το συγκεκριμένο άνοιγμα?? Τότε ένα ρόμαν γάζα ή ένα διάφανο ρόλερ είναι η λύση.

3) Θέλω να παίζω με το φως καθώς και με τη διαπερατότητα?? Τότε θα προτιμήσουμε τις περσίδες ή ένα doubleroller.

Τα περαιτέρω λοιπόν καθορίζονται από τις ανάγκες μας αλλά και το στυλ. Τα ρόλλερ και οι μεταλλικές περσίδες συνήθως είναι πιο μοντέρνα, ενώ το ρόμαν (ύφασμα) καθώς και η ξύλινη περσίδα είναι πιο ‘ζεστά’. Παρακάτω σας δίνω λίγα παραδείγματα.

Αυτό το ρόμαν (πάνω φωτογραφία) είναι ‘κλεισμένο’ ακριβώς όπως περιγράφετε και εσείς, ανάμεσα σε 2 βιβλιοθήκες και έχουμε από κάτω και ένα γραφείο που χρησιμοποιείται. Φαντάζεστε πόσο όγκο θα έπιανε μια κουρτίνα με σούρες; Θα ασφυκτιούσε ανάμεσα στα έπιπλα ενώ θα έτρωγε όγκο και από το λειτουργικό γραφείο!

Αυτά είναι τα doubleroller (πάνω φωτογραφία), που και εδώ αναγκαστήκαμε να τα βάλουμε σε εσοχή αφού έχουμε το κλιματιστικό από πάνω. Προσέξτε ότι αναλόγως που αφήνουμε εμείς το ρόλλερ έχουμε και διαφορετικά επίπεδα διαπερατότητας καθώς έχουμε 2 πανιά με οριζόντιες ρίγες το ένα πίσω από το άλλο.

Περσίδες ξύλινες ή μεταλλικές (πάνω φωτογραφία)… για να παίζουμε με το φως!

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

    Ο εσωτερικός χώρος πρέπει να εξασφαλίζει στους χρήστες του άνετη διαβίωση. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση διαμερίσματος θα πρέπει να σκεφτείτε και ζητήματα όπως την θερμομόνωση και την ηλιοπροστασία. Για μια σωστή μελέτη ανακαίνισης επισκεφτείτε την Κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

    Η ηλιοπροστασία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο της αρχιτεκτονικής, όχι μόνο για τις χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως οι Μεσογειακές αλλά και για τις βόρειες χώρες.

    Η οικονομική κρίση οδηγεί στην εξοικονόμηση ενέργειας είτε για θέρμανση το χειμώνα, είτε για ψύξη των κτιρίων το καλοκαίρι. Η σωστή αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στα κτίρια συνεισφέρει στην εξοικονόμηση και επιτυγχάνεται με το σωστό μέγεθος και προσανατολισμό των ανοιγμάτων στα κτίρια.

    Τα νότια ανοίγματα δέχονται τη μέγιστη ετήσια μέση ηλιακή ακτινοβολία και ενέργεια. Συνιστάται να έχουν μεγάλο μέγεθος για την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας για θέρμανση το χειμώνα, χωρίς τον κίνδυνο υπερθέρμανσης το καλοκαίρι. Τα βορεινά ανοίγματα παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες κατά το χειμώνα και πρέπει να έχουν μικρό μέγεθος. Πλεονέκτημα τους είναι ότι επιτρέπουν το διάχυτο φως να εισέλθει στο χώρο και όχι το άμεσο με αποτέλεσμα την αποφυγή θάμβωσης. Τα ανατολικά και δυτικά ανοίγματα δέχονται μεγάλη ηλιακή ακτινοβολία το καλοκαίρι με αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του χώρου και μικρή το χειμώνα, οπότε δεν είναι ιδιαίτερα πλεονεκτικά. Επιλέγονται μόνο για την αξιοποίηση της θέας και την βελτίωση του φυσικού φωτισμού.

    Η ηλιοπροστασία των ανοιγμάτων εξαρτάται από τον προσανατολισμό τους. Στα νότια ανοίγματα αποτελεσματική σκίαση προσφέρουν τα απλά οριζόντια σκίαστρα (σταθερά ή κινητά), καθώς οι ηλιακές ακτίνες το καλοκαίρι προσπίπτουν από ψηλότερο σημείο από ότι το χειμώνα. Στα βορινά ανοίγματα δεν απαιτείται ηλιοπροστασία. Για τα ανατολικά και ιδιαίτερα τα δυτικά ανοίγματα που δέχονται άμεσα την ηλιακή ακτινοβολία μετά το μεσημέρι, όπου οι ηλιακές ακτίνες προσπίπτουν από χαμηλά συνιστώνται κάθετα σκίαστρα υπό κλίση.

    Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

    Τα συστήματα ηλιοπροστασίας κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τη θέση τους σε εξωτερικά-εσωτερικά-περιεχόμενα στα υαλοστάσια, ανάλογα με τη γεωμετρία τους σε οριζόντια-κατακόρυφα, ανάλογα με τον χειρισμό τους σε σταθερά-κινητά. Επίσης ποικίλουν και κατά το υλικό κατασκευής τους. Σε περίπτωση ανακαίνισης θα πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλαβετε συστήματα ηλιοπροστασίας.

    Συστήματα εξωτερικών στοιχείων ηλιοπροστασίας

    Αποτελούν την καλύτερη λύση για εξοικονόμηση ενέργειας και εκμετάλλευση του φυσικού φωτός.Αποτελούνται από στοιχεία οριζόντια ή κατακόρυφα, σταθερά ή κινητά (περσίδες). Μπορούν να κατασκευαστούν από ποικίλα υλικά, όπως σκυρόδεμα, μέταλλο, γυαλί, ξύλο. Εναλλακτικά κατασκευάζονται πανώ από PVC, ανθεκτικά στην υπεριώδη ακτινοβολία για τις νότιες όψεις που προσφέρουν καλή οπτική επαφή με το περιβάλλον, αλλά το καλοκαίρι έχουν μεγάλη αντανακλαστικότητα που προκαλεί θάμβωση. Λόγω της θέσης τους συμμετέχουν καθοριστικά στη διαμόρφωση των όψεων του κτιρίου και η τοποθέτηση τους λαμβάνεται υπόψη κατά το σχεδιασμό.

    Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

    Εσωτερικά συστήματα ηλιοπροστασίας

    Η εσωτερική σκίαση επιτυγχάνεται με διαφόρων ειδών κουρτίνες, κατακόρυφες ή οριζόντιες περσίδες, βενετικά στόρια, στόρια περιτυλισσόμενα σε κύλινδρο στο επάνω μέρος του ανοίγματος.Τα συστήματα εσωτερικής σκίασης υπάρχουν σε πολλά μεγέθη, χρώματα και υλικά, για τις συγκεκριμένες ανάγκες κάθε χώρου εργασίας ή κατοικίας. Δεν προσφέρουν κάποιο αξιόλογο βαθμό θερμομόνωσης, καθώς η ηλιακή ακτινοβολία φτάνει σε όλο το κέλυφος του κτιρίου (τοιχοποιίες και ανοίγματα). Ωστόσο προσφέρουν σημαντική άνεση στους ένοικους του χώρου.

    Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

    Συστήματα περιεχόμενα στα υαλοστάσια

    Τα υαλοστάσια των κουφωμάτων μπορούν να αποτελέσουν ταυτόχρονα και συστήματα σκίασης με την τοποθέτηση μηχανισμών ηλιοπροστασίας (βενετικά στόρια, γρίλιες ή πανώ) μεταξύ των δύο τζαμιών και εφαρμογή ειδικών μεμβρανών ή επιλεκτικών βαφών στα τζάμια του υαλοστασίου.Η κλίση και το ύψος τους ελέγχεται από το εσωτερικό του χώρου, ανάλογα με τη θέση του ήλιου και την επιθυμητή ποσότητα εισερχόμενης ακτινοβολίας.

    Ηλιοπροστασία κτιρίων - Σκίαση

    Μεμβράνες ηλιοπροστασίας

    Προσφέρουν σταθερό αποτέλεσμα σκίασης όλο το χρόνο. Διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες, όπως θερμοανακλαστικές μεταλλικού χρώματος, που αντανακλούν μέχρι και το 80% της ηλιακής ενέργειας, φιλτράρουν την υπεριώδη (UV) ακτινοβολία (99%) και προσφέρουν προστασία της ιδιωτικότητας (βλέπουμε δεν μας βλέπουν), αντιθαμβωτικές που φιλτράρουν το ηλιακό φως, απορρίπτουν τους διαβρωτικούς παράγοντες (ακτινοβολίες UVA και UVB) και απορροφητικές που φιλτράρουν την ηλιακή ακτινοβολία, μειώνουν τη θερμότητα και τη φωτεινότητα, την ορατότητα από έξω.

    Καταλήγοντας για να εξασφαλιστούν η ευεξία των χρηστών κάθε κτιρίου και η οπτική άνεση και επιτευχθούν ενεργειακά οφέλη θα πρέπει να γίνει προσεκτική μελέτη των ανοιγμάτων στα κτίρια (μέγεθος, προσανατολισμός) και να ακολουθήσει η επιλογή του κατάλληλου συστήματος σκίασης, ώστε να ελέγχει την ποσότητα εισερχόμενης ηλιακής ακτινοβολίας το καλοκαίρι και συγχρόνως να εξασφαλίζει φυσικό φωτισμό, αερισμό και απρόσκοπτη θέα, χωρίς να μειώνει τον επιθυμητό ηλιασμό το χειμώνα.

  • Έχω παράθυρο και μπαλκονόπορτα σε γωνία. Τί κουρτίνες να επιλέξω; Έχω παράθυρο και μπαλκονόπορτα σε γωνία. Τί κουρτίνες να επιλέξω;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    «Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το μικρό ψηλοτάβανο(3,50 μ) μας υπνοδωμάτιο (3,20Χ2,90). Στον 3,20 τοίχο υπάρχει μια μπαλκονόπορτα με ανοιγόμενα φύλλα (0,90Χ2,20) και ακριβώς στον κάθετο τοίχο ένα παράθυρο (1μ μήκος) και αυτό με ανοιγόμενα φύλλα. Το παράθυρο και η μπαλκονόπορτα είναι σαν να ακουμπούν το ένα με το άλλο στη γωνία. Το δωμάτιο βρίσκεται σε υπερυψωμένο ισόγειο. Τι είδος κουρτίνας πρέπει να μπει στο παράθυρο και τi στη μπαλκονόπορτα, ώστε να μη ''μπουκώσει'' ο χώρος, μα να είναι και λειτουργικός»

    Την απάντηση δίνει η Νάσια Καραγιώτα από το εργαστήρι

    «Να λοιπόν που ήρθε και η στιγμή εγώ, να πω ότι δεν θα ήθελα να βάλουμε τις οποιεσδήποτε κουρτίνες από το ταβάνι!!!

    Αρχικά λοιπόν οι κουρτίνες (τόσο του παραθύρου όσο και της πόρτας) θα ήθελα να κρεμαστούν στη μέση της απόστασης μεταξύ κουφώματος και ταβανιού, αν αυτό είναι μικρότερο από 20 cm τότε θα τρυπήσουμε στα 20 cm ψηλότερα από το κούφωμα.

    Μετά πάμε στο είδος, το γεγονός ότι τα ανοίγματα είναι ανοιγόμενα μας δυσκολεύει λίγο. Στο παράθυρο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε κάτι σε ευθεία γραμμή, δηλαδή ρόμαν ή ρόλλερ ή περσίδα (τα 20 cm μας φτάνουν για να ανεβεί τελείως το ρόμαν ή το ρόλλερ και να ανοίξει χωρίς εμπόδιο το παράθυρο ). Τα 2 κομμάτια θα είναι πιο χρηστικά , για να ανοίγετε όποιο παραθυρόφυλλο θέλετε.

    Πάμε τώρα στην πόρτα, αν δεν ήταν ανοιγόμενη τότε θα πηγαίναμε και εκεί σε ρόλλερ ή σε ρόμαν, για αν μην φάμε όγκο από το δωμάτιο, όμως δεν είναι καθόλου χρηστικά λόγω του ανοιγόμενου. Αν δεν υπήρχε το παράθυρο δίπλα ακριβώς θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι από τα 3 παραπάνω πάνω στο κούφωμα, για να το ακολουθεί όταν ανοίγει, όμως θα έχουμε ένα τεράστιο σκαλί ύψους και δεν θα το πρότεινα. Άρα για μένα η καλύτερη λύση για την πόρτα είναι η κλασική κουρτίνα, να χρειάζεται απλά να την τραβήξω και να βγω. Επίσης θα ήθελα να είναι 1 φύλλο γιατί είναι αρκετά μικρή και αν γίνουν 2 θα είναι τόσο μικρά που θα κάνουν ακόμη πιο μακρόστενο το παράθυρο. Ελπίζω να βοήθησα και περιμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα!»

  • Τί κουρτινιέρες να τοποθετήσω; Τί κουρτινιέρες να τοποθετήσω;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    "Έχω ένα ενιαίο χώρο για σαλόνι-τραπεζαρία χωρίς κουρτίνες και μηχανισμούς. Τώρα που θέλω να τοποθετήσω κουρτίνες θα ήθελα οι σιδηρόδρομοι να μη φαίνονται. Μου αρέσουν πολύ οι γύψινες κουρτινιέρες αλλά φοβάμαι μήπως τότε χρειαστούν και βαψίματα στους τοίχους που είναι ήδη βαμμένοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το γύψινο γύρω από το ταβάνι. Μπορούν να τοποθετηθούν κουρτινιέρες χωρίς μεγάλες ζημιές;"

    Την απάντηση δίνει η Νάσσια Καραγιώτα (από το εργαστήρι)

    Όσον αφορά στην τοποθέτηση γύψινης κουρτινιέρας, η απάντηση είναι πως χρειάζεται βάψιμο και ο τοίχος και το ταβάνι.

    Όμως σε κάποιο διαμέρισμα που φτιάχνω τώρα τις κουρτίνες επειδή τα παράθυρα έχουν γύψινο και τις πόρτες τις είχαν αφήσει για να μπει κουρτινόξυλο, το οποίο δεν αρέσει στον πελάτη, πήραμε κορνίζες ξύλινες και τις βάφουμε στο χρώμα του τοίχου, για να μην κάνει διαφορά από το γύψινο. Επίσης καθώς είναι μονοκατοικία και το ταβάνι είναι στα 3 μέτρα περίπου (άρα πολύ ψηλό), θα βάλουμε τις κορνίζες στο ίδιο ύψος με τα γύψινα, δηλαδή να αρχίζει να φαίνεται η κουρτίνα παντού από το ίδιο ύψος.

    Ακόμη άλλη μια λύση που συνηθίζουμε σε σπίτια που δεν έχουν κουρτινιέρες, και δεν μας ταιριάζει η ξύλινη κορνίζα με σχέδιο, βάζουμε κορνίζα ντυμένη με ύφασμα (συνήθως που βγαίνει για να πλένεται με βέλκρο ). Όπως στις φωτό παρακάτω:

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved