Τί κουρτινιέρες να τοποθετήσω;

Ερώτηση αναγνώστριας:

"Έχω ένα ενιαίο χώρο για σαλόνι-τραπεζαρία χωρίς κουρτίνες και μηχανισμούς. Τώρα που θέλω να τοποθετήσω κουρτίνες θα ήθελα οι σιδηρόδρομοι να μη φαίνονται. Μου αρέσουν πολύ οι γύψινες κουρτινιέρες αλλά φοβάμαι μήπως τότε χρειαστούν και βαψίματα στους τοίχους που είναι ήδη βαμμένοι. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο το γύψινο γύρω από το ταβάνι. Μπορούν να τοποθετηθούν κουρτινιέρες χωρίς μεγάλες ζημιές;"

Την απάντηση δίνει η Νάσσια Καραγιώτα (από το εργαστήρι)

Όσον αφορά στην τοποθέτηση γύψινης κουρτινιέρας, η απάντηση είναι πως χρειάζεται βάψιμο και ο τοίχος και το ταβάνι.

Όμως σε κάποιο διαμέρισμα που φτιάχνω τώρα τις κουρτίνες επειδή τα παράθυρα έχουν γύψινο και τις πόρτες τις είχαν αφήσει για να μπει κουρτινόξυλο, το οποίο δεν αρέσει στον πελάτη, πήραμε κορνίζες ξύλινες και τις βάφουμε στο χρώμα του τοίχου, για να μην κάνει διαφορά από το γύψινο. Επίσης καθώς είναι μονοκατοικία και το ταβάνι είναι στα 3 μέτρα περίπου (άρα πολύ ψηλό), θα βάλουμε τις κορνίζες στο ίδιο ύψος με τα γύψινα, δηλαδή να αρχίζει να φαίνεται η κουρτίνα παντού από το ίδιο ύψος.

Ακόμη άλλη μια λύση που συνηθίζουμε σε σπίτια που δεν έχουν κουρτινιέρες, και δεν μας ταιριάζει η ξύλινη κορνίζα με σχέδιο, βάζουμε κορνίζα ντυμένη με ύφασμα (συνήθως που βγαίνει για να πλένεται με βέλκρο ). Όπως στις φωτό παρακάτω:

Σχετικά Άρθρα

  • Έχω παράθυρο και μπαλκονόπορτα σε γωνία. Τί κουρτίνες να επιλέξω; Έχω παράθυρο και μπαλκονόπορτα σε γωνία. Τί κουρτίνες να επιλέξω;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    «Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το μικρό ψηλοτάβανο(3,50 μ) μας υπνοδωμάτιο (3,20Χ2,90). Στον 3,20 τοίχο υπάρχει μια μπαλκονόπορτα με ανοιγόμενα φύλλα (0,90Χ2,20) και ακριβώς στον κάθετο τοίχο ένα παράθυρο (1μ μήκος) και αυτό με ανοιγόμενα φύλλα. Το παράθυρο και η μπαλκονόπορτα είναι σαν να ακουμπούν το ένα με το άλλο στη γωνία. Το δωμάτιο βρίσκεται σε υπερυψωμένο ισόγειο. Τι είδος κουρτίνας πρέπει να μπει στο παράθυρο και τi στη μπαλκονόπορτα, ώστε να μη ''μπουκώσει'' ο χώρος, μα να είναι και λειτουργικός»

    Την απάντηση δίνει η Νάσια Καραγιώτα από το εργαστήρι

    «Να λοιπόν που ήρθε και η στιγμή εγώ, να πω ότι δεν θα ήθελα να βάλουμε τις οποιεσδήποτε κουρτίνες από το ταβάνι!!!

    Αρχικά λοιπόν οι κουρτίνες (τόσο του παραθύρου όσο και της πόρτας) θα ήθελα να κρεμαστούν στη μέση της απόστασης μεταξύ κουφώματος και ταβανιού, αν αυτό είναι μικρότερο από 20 cm τότε θα τρυπήσουμε στα 20 cm ψηλότερα από το κούφωμα.

    Μετά πάμε στο είδος, το γεγονός ότι τα ανοίγματα είναι ανοιγόμενα μας δυσκολεύει λίγο. Στο παράθυρο θα πρέπει να μπει οπωσδήποτε κάτι σε ευθεία γραμμή, δηλαδή ρόμαν ή ρόλλερ ή περσίδα (τα 20 cm μας φτάνουν για να ανεβεί τελείως το ρόμαν ή το ρόλλερ και να ανοίξει χωρίς εμπόδιο το παράθυρο ). Τα 2 κομμάτια θα είναι πιο χρηστικά , για να ανοίγετε όποιο παραθυρόφυλλο θέλετε.

    Πάμε τώρα στην πόρτα, αν δεν ήταν ανοιγόμενη τότε θα πηγαίναμε και εκεί σε ρόλλερ ή σε ρόμαν, για αν μην φάμε όγκο από το δωμάτιο, όμως δεν είναι καθόλου χρηστικά λόγω του ανοιγόμενου. Αν δεν υπήρχε το παράθυρο δίπλα ακριβώς θα μπορούσαμε να βάλουμε κάτι από τα 3 παραπάνω πάνω στο κούφωμα, για να το ακολουθεί όταν ανοίγει, όμως θα έχουμε ένα τεράστιο σκαλί ύψους και δεν θα το πρότεινα. Άρα για μένα η καλύτερη λύση για την πόρτα είναι η κλασική κουρτίνα, να χρειάζεται απλά να την τραβήξω και να βγω. Επίσης θα ήθελα να είναι 1 φύλλο γιατί είναι αρκετά μικρή και αν γίνουν 2 θα είναι τόσο μικρά που θα κάνουν ακόμη πιο μακρόστενο το παράθυρο. Ελπίζω να βοήθησα και περιμένω να δω το τελικό αποτέλεσμα!»

  • Έχω μπαλκονόπορτα με σταθερά παράθυρα εκατέρωθεν. Να επιλέξω κουρτίνα, ή ρόμαν; Έχω μπαλκονόπορτα με σταθερά παράθυρα εκατέρωθεν. Να επιλέξω κουρτίνα, ή ρόμαν;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    "Έχω μπαλκονόπορτα και δεξιά και αριστερά κολλητά, από ένα παράθυρο σταθερό (δεν ανοίγουν). Τί ταιριάζει περισσότερο: κουρτίνα ή ρομαν ή και τα δύο, σε συνδιασμο? Ευχαριστώ εκ των προτέρων"

    Την απάντηση δίνει η Νάσια Καραγιώτα από το εργαστήρι

    Σε κάτι που έχει περιορισμένο χώρο και όγκο είναι προτιμότερο να βάζουμε και εμείς κάτι όχι πολύ ογκώδες, άρα και δυσανάλογο με το χώρο. Άρα είτε είναι παράθυρο κοντό είτε μπαλκονόπορτα μακριά, η καλύτερη λύση είναι κάτι σε τεντωμένο πανί είτε αυτό είναι ρόμαν, είτε ρόλερ. Βέβαια αναλόγως το χώρο δεν θα λέγαμε όχι και σε μια ξύλινη περσίδα ή μεταλλική. Απλά να ξέρετε ότι στις περσίδες και στα doubleroller, μπορείτε να παίξετε και με τη διαπερατότητα που θα έχετε, παίζοντας με την κλίση, ενώ στο ρόμαν όχι, ή είναι πάνω ή είναι κάτω.

    Οπότε επεκτείνω λίγο παραπάνω την ερώτησή σας, ναι μεν θα λέγαμε όχι στην κλασσική κουρτίνα με σούρες αλλά από κει και πέρα τι??? Για αυτό θα θέσουμε τις εξής ερωτήσεις:

    1) Έχει πολύ φως το δωμάτιο και θα ήθελα να το ‘κόψω’ κάπως?? Τότε πάμε σε ένα ρόμαν σε αδιάφανο πανί φοδραρισμένο ή αφοδράριστο ή σε ένα ρόλλερ.

    2)Μας αρέσει το φως και δεν έχουμε θέμα ιδιωτικότητας από το συγκεκριμένο άνοιγμα?? Τότε ένα ρόμαν γάζα ή ένα διάφανο ρόλερ είναι η λύση.

    3) Θέλω να παίζω με το φως καθώς και με τη διαπερατότητα?? Τότε θα προτιμήσουμε τις περσίδες ή ένα doubleroller.

    Τα περαιτέρω λοιπόν καθορίζονται από τις ανάγκες μας αλλά και το στυλ. Τα ρόλλερ και οι μεταλλικές περσίδες συνήθως είναι πιο μοντέρνα, ενώ το ρόμαν (ύφασμα) καθώς και η ξύλινη περσίδα είναι πιο ‘ζεστά’. Παρακάτω σας δίνω λίγα παραδείγματα.

    Αυτό το ρόμαν (πάνω φωτογραφία) είναι ‘κλεισμένο’ ακριβώς όπως περιγράφετε και εσείς, ανάμεσα σε 2 βιβλιοθήκες και έχουμε από κάτω και ένα γραφείο που χρησιμοποιείται. Φαντάζεστε πόσο όγκο θα έπιανε μια κουρτίνα με σούρες; Θα ασφυκτιούσε ανάμεσα στα έπιπλα ενώ θα έτρωγε όγκο και από το λειτουργικό γραφείο!

    Αυτά είναι τα doubleroller (πάνω φωτογραφία), που και εδώ αναγκαστήκαμε να τα βάλουμε σε εσοχή αφού έχουμε το κλιματιστικό από πάνω. Προσέξτε ότι αναλόγως που αφήνουμε εμείς το ρόλλερ έχουμε και διαφορετικά επίπεδα διαπερατότητας καθώς έχουμε 2 πανιά με οριζόντιες ρίγες το ένα πίσω από το άλλο.

    Περσίδες ξύλινες ή μεταλλικές (πάνω φωτογραφία)… για να παίζουμε με το φως!

  • Τί κουρτίνες να επιλέξω, αν οι μπαλκονόπορτες είναι η μία δίπλα στην άλλη Τί κουρτίνες να επιλέξω, αν οι μπαλκονόπορτες είναι η μία δίπλα στην άλλη

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    "Θα ήθελα την συμβουλή σας. Θέλω να πάρω κουρτίνες για το σαλόνι και την κουζίνα όμως δεν εχω ιδέα τι ταιριάζει. Το σαλόνι και η κουζίνα ειναι μαζί και η μια μπαλκονόπορτα ειναι δίπλα στην άλλη. Το σαλόνι ειναι μαύρο μπλε με κόκκινα μαξιλάρια, οι τοίχοι ειναι άσπροι, έχω ενα σύνθετο που είναι μαύρο με γκρι αμμοβολή. Σας ευχαριστώ πολυ."

    Την απάντηση δίνει η Νάσια Καραγιώτα από ‘το εργαστήρι’

    Η αλήθεια είναι ότι η περίπτωση σας είναι κάπως πιο δύσκολη μιας και όχι μόνο η κουζίνα και το σαλόνι είναι μαζί αλλά και τα ανοίγματά τους είναι συνεχόμενα.

    Θα ήθελα να έχω περισσότερες πληροφορίες, όπως τα χρώματα της κουζίνας και του πατώματος, μια φωτογραφία δε, για να προσανατολιστώ θα ήταν τέλεια! Όμως θα προσπαθήσω να το πιάσω σφαιρικά για να σας καλύψω όσο το δυνατό καλύτερα.

    Αν είναι ευρύχωρα τότε μπορούμε να βάλουμε τις κλασικές κουρτίνες, διπλές ή μονές. Προσοχή! Αν είναι πολύ κοντά οι 2 πόρτες μην ‘μπουκώσει’ από το ύφασμα. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να καταλήξουμε και σε μονή. Αν τώρα δεν είναι και τόσο ευρύχωρα, θα προτιμούσα να μην έχουμε πολλά μέτρα ύφασμα και να πάμε ή σε ρόμαν ή σε ρόμαν με εξωτερικές κουρτίνες ή σε ρόλλερ. (να ξέρετε ότι τα ρόμαν δεν βολεύουν και τόσο στις ανοιγόμενες προς τα μέσα πόρτες). Η κάθε λύση θα δώσει και διαφορετικό στυλ.

    Τώρα πάμε στα υφάσματα!!

    Μπορούμε να βάλουμε χρώμα αλλά με μέτρο, ή κάποια μικρά σχεδιάκια ή σε ένα μέρος της κουρτίνας. Αν καναπές και σύνθετο βρίσκονται κοντά στις πόρτες τότε θα προτιμήσουμε κάτι πιο ήσυχο και πιο ανοιχτό. Όλα τα χρώματα του καναπέ μπορούν να βρίσκονται στην παλέτα καθώς και το γκρι, το άσπρο θα το αποφύγουμε αφού είναι και ό τοίχος σε άσπρο. Παρακάτω σας παραθέτω κάποια παραδείγματα.

    Υφάσματα σαν και το παρακάτω όπου το σχέδιο βρίσκεται από τη μέση και κάτω για να μην είναι πολύ, σε σούρα μόνη της.

    Σαν το παρακάτω χωρίς χρώμα

    Σε αποχρώσεις του γκρι όπως το παρακάτω. Ωστότο, καλό θα ήταν να έχει κάτι ιδιαίτερο σε ύφανση ή υλικά.

    Κάτι τέτοιο θα γινόταν πολύ ωραίο ρόμαν ή εξωτερική κουρτίνα.

    Πάρτε και μια ιδέα από ρόλλερ

    Και μερικές ιδέες από κουρτίνες που θα ταίριαζαν στο χώρο σας!

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved