Μπορώ να τοποθετήσω το νιπτήρα κάτω από το παράθυρο;

Ερώτηση αναγνώστη:

"Είμαι σε φάση ανακαίνισης της κουζίνας μου και σκέφτομαι να τοποθετήσω το νιπτήρα κάτω από το παράθυρο. Είναι σωστό ή λάθος;"

Η απάντησή μας:

Η τοποθέτηση του νιπτήρα κάτω από το νιπτήρα είναι ιδιαίτερα πλεονεκτική καθώς έτσι εκμεταλλευεστε το φυσικό φωτισμό και την θέα. Άλλωστε, σε κάθε περίπτωση η τοποθέτηση του νιπτήρα σε εξωτερικό τοιχο, ελαχιστοποιεί το μήκος των σωληνώσεων της αποχέτευσης των νερών.

Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψην ότι η ποδιά του παραθύρου (η κατώτερη οριζόντια πλευρά) θα πρέπει να είναι υψηλότερη κατα 10 εκατοστά από το ύψος του νιπτήρα. Έτσι, θα εξασφαλίσετε μια κάθετη επιφάνεια (πλάτη) πίσω από το νιτπήρα αλλά και θα αποτρέπεται τους λεκέδες από τα νερά στα τζάμια του παραθύρου.

Σχετικά Άρθρα

  • Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού Οι 7 αρχές του εργονομικού σχεδιασμού

    Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως στην όραση, στην αφή και στην ακοή. Σημαντική είναι επίσης και η σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον του. Αυτό σημαίνει, ότι η εργονομία δεν εξαντλείται μόνο στη μελέτη των ελάχιστων διαστάσεων αλλά και στο πως βιώνει ένας άνθρωπος το περιβάλλον του.

  • Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας Μυστικά οργάνωσης της κουζίνας

    Μια ιδέα για οικονομική ανακαίνιση κουζίνας είναι σωστή οργάνωση των τροφίμων, των σκευών και των προιόντων με λειτουργικό τρόπο. Πως μπορούμε ωστόσο να οργανώσουμε την κουζίνα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να βρίσκουμε τα προϊόντα και τα σκεύη εύκολα και γρήγορα;

  • Σχεδιασμός κουζίνας - Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε ανακαίνιση Σχεδιασμός κουζίνας - Τι πρέπει να σκεφτείτε πριν προχωρήσετε σε ανακαίνιση

    Η κουζίνα αποτελεί ίσως το πιο χρήσιμο χώρο του σπιτιού και πρέπει να ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του ιδιοκτήτη, τις συνήθειες του, αλλά και με την προσωπική του αισθητική. Αν σκοπεύετε να ανακαινίσετε το χώρο της κουζίνας ή να συμβάλλετε ενεργά στη διαμόρφωσή της νέας κατοικίας, θα πρέπει να σκεφτείτε κάποια βασικά ζητήματα.

    Τα ερωτήματα και οι απαντήσεις που θα δώσετε θα σας βοηθήσουν αφενός να σκιαγραφήσετε τις ανάγκες σας και αφετέρου θα χρησιμεύουν ως κατευθυντήριοι οδηγοί, είτε για εσάς είτε για τον επαγγελματία σχεδιαστή που έχει αναλάβει το χώρο σας. Όποτε καλό είναι να συζητήσετε τα θέματα αυτά και με τους υπόλοιπους κατοίκους του σπιτιού, καθώς και με τους διάφορους επαγγελματίες που θα επισκεφτείτε (σχεδιαστές, επιπλοποιούς, πωλητές ηλεκτρικών συσκευών, κλπ).

    Πριν ξεκινήσετε τα σχέδια και τις επισκέψεις στα ειδικά καταστήματα, αρχίστε να σκέφτεστε τα παρακάτω ερωτήματα:

    Ερώτημα 1: Πόσοι είναι οι πραγματικοί χρηστές της κουζίνας;

    Αρκετά μέλη ενός νοικοκυριού, περνούν ελάχιστο χρόνο στην κουζίνα, μόνο και μόνο για να πάρουν νερό ή τροφή, ενώ δεν χρησιμοποιούν ποτέ τις συσκευές μαγειρικής, τους πάγκους, τα ντουλάπια, κλπ. Σε άλλα πάλι νοικοκυριά, τα περισσότερα μέλη μαγειρεύουν συχνά, περνούν πολύ χρόνο στην κουζίνα, συμμετέχουν στην προμήθεια τροφίμων, κλπ. Αν για παράδειγμα, στη δική σας οικογένεια, δυο μέλη είναι φανατικοί μάγειρες και μάλιστα τους αρέσει να μαγειρεύουν ταυτόχρονα, τότε θα πρέπει να προβλέψετε έναν ευρύχωρο πάγκο εργασίας που να μπορεί να εξυπηρετεί και τους δύο.

    Ερώτημα 2: Πως χρησιμοποιείτε το χώρο;

    Εκτός από τον πραγματικό αριθμό των χρηστών θα πρέπει να σκεφτείτε με ποιον τρόπο χρησιμοποιείτε τον χώρο της κουζίνας και πώς κινήστε μέσα σε αυτόν. Για παράδειγμα, κάποια νοικοκυριά δεν τρώνε καθόλου στην κουζίνα παρά μόνο στην τραπεζαρία. Αντίθετα, άλλες οικογένειες, έχουν τοποθετήσει ακόμα και καναπέ προκειμένου να συζητούν, να βλέπουν τηλεόραση, να πίνουν καφέ, να προσκαλούν φίλους, κλπ. Άλλοι πάλι χρήστες αρέσκονται να μελετούν την εφημερίδα τους, να 'σερφάρουν' στο ίντερνετ,ή να πίνουν το ποτό τους στην κουζίνα.

    Ερώτημα 3: Τι είδους συσκευές χρησιμοποιείτε;

    Γενικά, οι ηλεκτρικές συσκευές διαφέρουν από νοικοκυριό σε νοικοκυριό. Για παράδειγμα, ο φούρνος μικροκυμάτων θεωρείται από αρκετούς μια άχρηστη συσκευή ενώ από άλλους άκρως απαραίτητη. Μερικά νοικοκυριά, χρησιμοποιούν πολλές συσκευές όπως τοστιέρα, φρυγανιέρα, μίξερ, καφετιέρα, κλπ

    ενώ αλλά δεν χρησιμοποιούν τίποτα από αυτά. Σκεφτείτε επίσης αν θα θέλατε το φούρνο μαγειρέματος τοποθετημένο σε στήλη ή κάτω από τον πάγκο. Από άποψη εργονομίας η πρώτη επιλογή είναι σωστότερη καθώς δεν χρειάζεται να σκύβετε.

    Στη συνέχεια, σκεφτείτε αν χρησιμοποιείτε συχνά φούρνο μικροκυμάτων. Αν απλά τον χρησιμοποιείτε για να ζεσταίνετε νερό τότε απλά δεν σας χρειάζεστε. Το ίδιο ισχύει για όλες τις συσκευές. Κρατήστε μόνο τις απαραίτητες, και μάλιστα τοποθετήστε τες σε εύκολα προσβάσιμες θέσεις και ξεφορτωθείτε όλες τις υπόλοιπες. Η κουζίνα σας πρέπει να αποπνέει ηρεμία και καθαριότητα και δυστυχώς οι πολλές ηλεκτρικές συσκευές προκαλούν σύγχυση. Γενικά θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα σε εκείνες τις συσκευές που πραγματικά χρειάζεστε.

    Ερώτημα 4: Πόση και τι είδους τροφή αποθηκεύετε;

    Το θέμα αυτό αφορά κυρίως στον σχεδιασμό των ντουλαπιών και των ραφιών όσο και στην επιλογή του σωστού ψυγείου. Γενικά, οι πολυμελής οικογένειες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες για χώρους αποθήκευσης και συντήρησης τροφών, αλλά ο κανόνας αυτός δεν είναι απόλυτος. Ένα μεγάλο ψυγείο καταναλώνει πολύ ενέργεια και θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι το χρειάζεστε. Επίσης ο ξεχωριστός καταψύκτης είναι εξυπηρετικός μόνο αν καταναλώνετε συχνά κατεψυγμένα τρόφιμα.

    Οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες αντιθέσεις μεταξύ των πελατών τους. Μερικοί, τρώνε λιγοστά κατεψυγμένα προϊόντα ενώ κάποιοι άλλοι αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες κρεάτων, λαχανικών, ετοίμων φαγητών στην κατάψυξη. Για τους πρώτους, το απλό ψυγείο με ενσωματωμένο καταψύκτη θα ήταν υπεραρκετό ενώ για τους δεύτερους θα απαιτούνταν ακόμα και ξεχωριστός καταψύκτης.

    Πολλές σύγχρονες κουζίνες έχουν ειδικό κάθετο ντουλάπι (τροφό-αποθήκη), που τοποθετείται συνήθως δίπλα στο ψυγείο, και χρησιμεύει για την αποθήκευση εκείνων των τροφίμων που δεν μπαίνουν στο ψυγείο (όσπρια, πατάτες, ρύζι, κλπ).

    Ερώτημα 5: Τι ανάγκες έχετε σε αποθηκευτικούς χώρους;

    Αρκετοί άνθρωποι, διαθέτουν δυο ή τρία σερβίτσια φαγητού, ποικίλα σκεύη μαγειρικής, ένα πλήθος από τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Για αυτήν την κατηγορία χρηστών, τα πολλά ντουλάπια και συρτάρια είναι απαραίτητα. Σκεφτείτε μόνο, ότι η κατσαρόλα καταλαμβάνει μια ολόκληρη θέση στο ράφι του ντουλαπιού. Αντιθέτως, υπάρχουν χρηστές που ζουν με πιο λιτό τρόπο και δε χρειάζονται πολλούς αποθηκευτικούς χώρους.

    Ερώτημα 6: Έχουν κάποιοι χρήστες ιδιαίτερες ανάγκες;

    Αν η οικογένειά σας έχει ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με αναπηρίες τότε ο σχεδιασμός πρέπει να είναι ανάλογος. Αν για παράδειγμα, κάποιο μέλος χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι τότε οι διάδρομοι κίνησης πρέπει να είναι σαφώς μεγαλύτεροι. Τα ηλικιωμένα άτομα επίσης, δεν μπορούν να κατεβάσουν βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια. Αν η οικογένεια έχει μικρά παιδιά, τότε θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας στα ντουλάπια, στις πρίζες, στα συρτάρια, κλπ.

    Οι αρχιτέκτονες εσωτερικού χώρου, συνήθως δίνουν στους πελάτες τους σχετικά ερωτηματολόγια, προκειμένου να ανιχνεύσουν τις προτιμήσεις και τον τρόπο ζωής τους. Ενα τυπικό ερωτηματολόγιο, περιλαμβάνει μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις.

    • Πόσα άτομα μένουν στο σπίτι;
    • Υπάρχουν μικρά παιδιά την οικογένεια;
    • Υπάρχουν ηλικιωμένοι; Έχουν κάποια ειδικά προβλήματα;
    • Υπάρχουν άτομα με ειδικές ανάγκες (μειωμένη όραση, κινητικά προβλήματα, κλπ); Τι είδους;
    • Υπάρχουν κατοικίδια ζώα; Τι ανάγκες χώρου έχουν;
    • Πόσοι άνθρωποι χειρίζονται πραγματικά την κουζίνα;
    • Ο βασικός χρήστης είναι δεξιόχειρας η αριστερόχειρας; Αν είναι αριστερόχειρας θα επιθυμούσε να σχεδιαστεί η κουζίνα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του;
    • Υπάρχει κάποια ειδική απαίτηση ύψους για το βασικό χρήστη; Για παράδειγμα είναι πολύ κοντός;
    • Τι είδους μαγειρική προτιμάτε; Γρήγορα και απλά γεύματα η σύνθετα γεύματα που απαιτούν μεγάλους πάγκους εργασίας;
    • Τι δραστηριότητες συνήθως κάνετε στην κουζίνα;
      • Μαγειρική.
      • Γεύματα.
      • Μελέτη και εργασία.
      • Ανάγνωση εφημερίδας.
      • Χρήση υπολογιστή.
      • Συζήτηση με φίλους.
      • Παρακολούθηση τηλεόρασης.
      • Χειροτεχνίες και hobby.
      • Άλλο.
    • Έκτος από τα τυπικά ντουλάπια θα σας ενδιέφερε κάτι από τα παρακάτω;
      • Ειδικό ντουλάπι ή συρτάρι για ανακύκλωση.
      • Ειδικό ντουλάπι για ψηλά αντικείμενα, όπως σκούπα ή σφουγγαρίστρα.
      • Κάβα για ποτά και κρασιά.
      • Ράφι για βιβλία μαγειρικής.
      • Συρτάρια για λευκά είδη.
      • Θέσεις για μικρές συσκευές.
      • Ειδικό ντουλάπι για τρόφιμα.
      • Συρτάρια και ντουλάπια για ειδικά σκεύη.
      • Θέσεις για μπαχαρικά.
      • Προθήκες έκθεσης πορσελάνινων και γυάλινων αντικειμένων.
      • Άλλο.

    Αν απαντήσετε με σύνεση στα παραπάνω ερωτήματα, συζητώντας παράλληλα με τους υπόλοιπους χρήστες του χώρου, είναι σίγουρο πως η ανακαίνιση κουζίνας θα είναι απόλυτα λειτουργική και προσαρμοσμένη στις ανάγκες σας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved