Πώς να χωροθετήσω τα έπιπλα στο καθιστικό μου;

Ερώτηση αναγνώστριας

“Βρίσκομαι στο στάδιο επιλογής- αγοράς επίπλων. Το θέμα είναι ότι ο ενιαίος χώρος, σαλόνι, καθιστικό και τραπεζαρία, είναι μακρόστενος και η τοποθέτηση των επίπλων είναι δύσκολη. Στέλνω μια κάτοψη του χώρου, ελπίζω να φανεί χρήσιμη! Θα ήθελα την βοήθειά σας ούτως ώστε να δημιουργηθεί ένας λειτουργικός και καλαίσθητος χώρος.

Σκέφτομαι μπροστά από το μεγάλο παράθυρο να μπει ένας τριθέσιος καναπές με δύο πολυθρόνες. Μπροστά από το τζάκι θα ήθελα έναν γωνιακό καναπέ, απέναντι από την τηλεόραση, που θα μπει δίπλα στο τζάκι, αριστερά και ίσως ένα ταμπουρέ, αλλά κλείνει ο χώρος και δεν θα υπάρχει πέρασμα για την κουζίνα... Ο χώρος της τραπεζαρίας είναι ο πιο εύκολος. Ευχαριστώ και περιμένω με ανυπομονησία την απάντησή σας!”

Ελένη

Η άποψη μας

Προτείνουμε δύο εναλλακτικές λύσεις οργάνωσης του χώρου σας, που διαφοροποιούνται στη θέση των επίπλων στο σαλόνι σας, ενώ το καθιστικό και η τραπεζαρία έχουν τη χωροθέτηση των επίπλων ίδια και στις δύο περιπτώσεις.

Α. Ο τριθέσιος καναπές τοποθετείται κάθετα στην μπαλκονόπορτα και απέναντι του τοποθετούνται οι δύο πολυθρόνες. Στην κάτοψη που μας στείλατε διακρίναμε κάποιο τοιχάκι μεταξύ εισόδου και σαλονιού, ίσως χαμηλό, οπότε μπορεί άνετα να τοποθετηθεί εκεί ο τριθέσιος.

Αυτή η θέση του καναπέ ενοποιεί το σαλόνι με τον υπόλοιπο χώρο, είναι δυνατή η παρακολούθηση τηλεόρασης από τον καναπέ και από τη θέση του γωνιακού καναπέ μπροστά από το τζάκι μπορεί κανείς να βλέπει τον εξωτερικό χώρο από το μεγάλο παράθυρο.

Β. Ο τριθέσιος καναπές τοποθετείται απέναντι από το παράθυρο και σε γωνία τοποθετούνται οι δύο πολυθρόνες. Στην πρόταση αυτή το σαλόνι απομονώνεται από τον υπόλοιπο χώρο.

Απέναντι από το τζάκι τοποθετείται γωνιακός καναπές με ταμπουρέ και στο βάθος τοποθετείται η τραπεζαρία.

Οι νοητοί διάδρομοι κυκλοφορίας στο χώρο έχουν πλάτος 80-90εκ. περίπου, που είναι αρκετό για άνετη κυκλοφορία. Άλλωστε ορίζονται από κινητά έπιπλα και όχι τοίχους, οπότε μπορούν να διευρυνθούν όταν υπάρχει ανάγκη πλατύτερου διαδρόμου.

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς να διαρρυθμίσω τα έπιπλα στο σαλόνι μου; Πώς να διαρρυθμίσω τα έπιπλα στο σαλόνι μου;

    Ερώτηση αναγνώστριας

    “Καλησπέρα σας θέλω να μου πείτε πως μπορώ να αξιοποιήσω το χώρο του σαλονιού. Θα ήθελα να βάλω ένα έπιπλο τηλεόρασης, ένα γωνιακό καναπέ που ήδη έχω, διαστάσεων 320χ270 και αν δύναται ακόμη ένα καναπέ ή μια τραπεζαρία.” Ελένη

    Η άποψη μας

    Από το σκίτσο της κάτοψης που στείλατε προκύπτει ότι οι διαστάσεις του σαλονιού σας, η θέση του σε σχέση με την είσοδο του διαμερίσματος και τη θέση της πόρτας της κουζίνας, καθώς και οι θέσεις των κουφωμάτων και του τζακιού καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τη χωροθέτηση των επίπλων σας.

    Προτείνουμε την τοποθέτηση του γωνιακού καναπέ που ήδη έχετε απέναντι από το τζάκι και το μεγάλο κούφωμα του σαλονιού.

    Το έπιπλο της τηλεόρασης τοποθετείται στον απέναντι τοίχο, ενώ μεταξύ του τοίχου της κουζίνας και του γωνιακού καναπέ προτείνουμε την τραπεζαρία.

    Με τη χωροθέτηση αυτή επιτυγχάνουμε ομαλή κυκλοφορία μέσα στο καθιστικό σας από την είσοδο στο χωλ και στη συνέχεια προς τη διαμορφωμένη γωνιά τζακιού ή την κουζίνα στο βάθος του χώρου από τον νοητό διάδρομο που δημιουργείται μεταξύ του καναπέ και του επίπλου τηλεόρασης.

    Πλήρη οδηγό για χωροθέτηση επίπλων μπορείτε να βρείτε στο βιβλίο

  • Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο σαλόνι μου; Πώς να τοποθετήσω τα έπιπλα στο σαλόνι μου;

    Ερώτηση αναγνώστη

    “Θα ήθελα παρακαλώ τη συμβουλή σας στην αλλαγή που θέλω να κάνω στο καθιστικό - σαλόνι μου. Οι διαστάσεις 3,80χ 5,80 η μια πλευρά (η μικρότερη έχει μπαλκονόπορτα στο μέσον και παράθυρο από κάθε πλευρά). Απέναντι από αυτή στην δεξιά γωνία υπάρχει τζάκι και στη συνέχεια προς τα δεξιά 2μ τοίχος (άνοιγμα 2,50) από την κουζίνα και απέναντι από αυτό ένα παράθυρο που είναι συνεχόμενο μετά προηγούμενα που ανέφερα. Θα ήθελα να τοποθετηθούν γωνιακός καναπές, έπιπλο-σύνθετο ή ότι άλλο νομίζετε και με τι χρώματα;” Στέλιος

    Η άποψη μας

    Χωροθέτηση επίπλων

    Διαμορφώσαμε ένα χώρο σύμφωνα με την περιγραφή σας για τη χωροθέτηση των επίπλων μέσα σ’ αυτό. Οι διαστάσεις των ανοιγμάτων είναι κατά προσέγγιση, όπως επίσης και το μέγεθος του τζακιού.

    Στην 1η λύση τοποθετούμε το γωνιακό καναπέ απέναντι από το τζάκι με το ένα σκέλος να βλέπει τα ανοίγματα και μέσα από αυτά τη θέα. Στον τοίχο δίπλα από το τζάκι προτείνουμε το σύνθετο με την TV.

    Στη 2η λύση τοποθετούμε το γωνιακό καναπέ με την πλάτη στα ανοίγματα απέναντι από το τζάκι και στη στενή πλευρά τοποθετούμε το σύνθετο και την TV.

    Επειδή τα ανοίγματα είναι τοποθετημένα συμμετρικά ως προς τη στενή πλευρά, προτείνουμε επίσης συμμετρική τοποθέτηση επίπλων κάτω από τα παράθυρα.

    Τα έπιπλα αυτά μπορούν να είναι είτε δύο τραπεζάκια, είτε δύο χαμηλές βιβλιοθήκες, είτε δύο συρταριέρες. Μπροστά από την μπαλκονόπορτα μπορείτε να τοποθετήσετε δύο πολυθρόνες με ένα τραπεζάκι, ή ένα ταμπουρέ, που μπορούν εναλλακτικά να μετακινηθούν κοντά στο τζάκι και να αυξήσουν τον αριθμό των θέσεων του καθιστικού.

    Χρωματικό σχήμα

    Δεν έχουμε καμία πληροφόρηση για τα χρώματα και τα υλικά στο χώρο, όπως π.χ τι είδους είναι τα κουφώματα, τι δάπεδο υπάρχει και επίσης αν πρόκειται να βάψετε τους τοίχους, ώστε να προτείνουμε κάποιο αρμονικό χρωματικό σχήμα.

    Θα αρκεστούμε λοιπόν να προτείνουμε κάποιους αρμονικούς χρωματικούς συνδυασμούς.

    Για τους τοίχους προτείνουμε ένα λευκό-μπεζ με ίχνη κόκκινου, για το τζάκι το χρώμα βάσκας (teal). Για τα υφάσματα προτείνουμε αποχρώσεις τάουπε, σκούρου μπεζ και για τα ξύλα το καρυδί σε συνδυασμό με λευκή λάκα. Τα υφάσματα μπορούν να είναι μονόχρωμα ή ριγέ σε αποχρώσεις των παραπάνω χρωμάτων. Οι συνδυασμοί αυτοί ‘δένουν’ και με ξύλινο πάτωμα και με δάπεδο πλακιδίων ανάλογης απόχρωσης.

  • Καναπέδες - Διαστάσεις Καναπέδες - Διαστάσεις

    ΔΙΘΕΣΙΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ: τυπικές διαστάσεις

    ΤΡΙΘΕΣΙΟΣ ΚΑΝΑΠΕΣ: τυπικές διαστάσεις

    Ο καναπές απαιτεί ελεύθερο χώρο μπροστά του περίπου 25 εκ., προκειμένου οι χρήστες να κάθονται με άνεση και να κινούν ελεύθερα τα πόδια τους.

    Στις συνολικές διαστάσεις του καναπέ συμπεριλαμβάνονται τα μπράτσα και η πλάτη. Το πλάτος των μπράτσων και της πλάτης διαφέρει ανάλογα με το συγκεκριμένο σχέδιο του καναπέ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved