Κατοικία στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Από τους YLAB Arquitectos.

Φωτογραφίες: Jordi Canosa 

 

 

 

 

 

 

 

Το έργο αφορά την ανακαίνιση του εσωτερικού χώρου μιας κατοικίας, συνολικού εμβαδού 130 τμ, στη γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης. 

Η υφιστάμενη κατοικία ήταν χωρισμένη σε φωτεινά, ευρύχωρα δωμάτια, τα οποία επικοινωνούσαν μεταξύ τους με μεγάλα, τοξωτά ανοίγματα. Το κτίριο είχε εξώστες αλλά και μια μεγάλη εσωτερική αυλή. 

Πολλά στοιχεία του υφιστάμενου οικοδομήματος, διατηρήθηκαν στην αρχική τους κατάσταση, όπως για παράδειγμα οι αυθεντικές καταλανικές οροφές με τα ξύλινα δοκάρια και τις θολωτές καμάρες ή η εξωτερική ξυλεία των παραθυρόφυλλων. 

Ο βασικός στόχος του σχεδιασμού ήταν η εξυπηρέτηση των αναγκών των ιδιοκτητών οι οποίοι επιθυμούσαν να αποκτήσουν αφενός ένα ήσυχο, προσωπικό χώρο για τις καθημερινές τους ασχολίες και αφετέρου ένα χώρο κοινωνικής ζωής, όπου θα μπορούν να προσκαλούν φίλους. 

Ως εκ τούτου, ορίστηκαν δύο βασικές περιοχές: Μια εξωστρεφής περιοχή, μέσα στην οποία χωροθετήθηκαν η είσοδος, το καθιστικό και η κουζίνα, και μία πιο ιδιωτική και εσωστρεφής περιοχή, μέσα στην οποία χωροθετήθηκε το υπνοδωμάτιο.

Ο ενιαίος χώρος της κουζίνας και της τραπεζαρίας σχεδιάστηκε ως ένα ζεστό και ευρύχωρο δωμάτιο, θυμίζοντας τα παλιά καφέ της πόλης. Μέγαλο μέρος των επιφανειών (η οροφή και ο διαμήκης τοίχος) επενδύθηκαν με ξύλινες σανίδες πεύκου. 

κουζίνα, ξύλο στην κουζίνα, επενδυση με ξύλινες σανίδες,Η επένδυση της οροφής και των τοίχων, μαζί με τα υπόλοιπα ξύλινα στοιχεία του χώρου απλοποίησαν αρκετά τη γεωμετρία του χώρου. 

κουζίνα, ιδεές για κουζίνα, όμορφες κουζίνες, μοντερνες κουζίνεςΣτο πίσω μέρος της κουζίνας, μια μεγάλη γκρί, γυάλινη επιφάνεια κατάφερε να κρύψει ένα δωμάτιο/ξενώνα. 

φωτιστικό κουζίνας, τραπεζι κουζίνας, καρέκλες κουζίναςΤα φωτιστικά που κρέμονται από την οροφή, χαρακτηρίζονται από το ημισφαιρικό τους σχήμα και την έντονη μεταλλική γυαλάδα, η οποία δημιουργείται από τα φύλλα χρυσού αλλά και από τα κρύσταλλα Swarovski. Τα φωτιστικά, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη θερμή υφή του ξύλου. 

φωτιστικό κουζίνας,Το καθιστικό, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο του διαμερίσματος λειτουργεί ως συνδετικός χώρος μεταξύ των επιμέρους περιοχών. 

καθιστικο, σαλονι, ομορφο σαλονι, ιδεες για το σαλονι, ιδεες διακοσμησης για το σαλονι, διακοσμηση σαλονιου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εξαιτίας του μεγέθους του αλλά και της θέσης του, αντιμετωπίστηκε ως ένα λευκό φόντο, μέσα στο οποίο τα διάφορα έπιπλα και τα λοιπά στοιχεία τονίζονται αλλά και μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες των ιδιοκτητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο καθιστικό, οι τοίχοι επισκευάστηκαν, τα τοξωτά ανοίγματα αποκαταστάθηκαν και η ξυλεία αντικαταστάθηκε χωρίς όμως να χάσει τον αυθεντικό της χαρακτήρα. 

σαλονι, ξυλινη οροφη,

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το υπνοδωμάτιο συνδέεται απευθείας με το καθιστικό, μέσω ενός τοξωτού ανοίγματος. Τα δάπεδα είνα ολόσωμα από σκυρόδεμα. 

 

Το υπνοδωμάτιο  αφορά έναν απλό, προσωπικό χώρο που συνδέεται με το μπάνιο μέσω ενός διαδρόμου. Δεδομένου ότι αυτό είναι και το μοναδικό μπάνιο της κατοικίας, οι πόρτες επανασχεδιαστηκαν έτσι ώστε ο άξονας διάδρομος-μπάνιο να μπορεί να εξυπηρετεί τόσο το καθιστικό όσο και το υπνοδωμάτιο.

κρεβατοκάμαρα, φλοκατη, μοντερνα κρεβατοκαμαρα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το μπάνιο είναι ένας χώρος, χαλάρωσης και ηρεμίας στο οποίο επίσης κυραρχεί το λευκό χρώμα. Μάλιστα οι τοίχοι επενδύθηκαν με πάνελ φαινόλης αποκτώντας έτσι το χαρακτηριστικό, γυαλιστερό τελείωμα. 

μπανιο, λευκο μπανιο, διακοσμηση μπανιου,

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λεκάνη της τουαλέτας και το ντους κρύφτηκαν επιμελώς, πίσω από ένα ημιδιάφανο γυαλί. 

μπανιο, μπανιο design

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και σχεδιασμός εσωτερικού χώρου: YLAB Arquitectos και Σελίδα στο Facebook

Εμβαδόν κατοικίας: 130 τμ. + βεράντα 20 τμ.

Φωτογραφίες: Jordi Canosa 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

-dabΕπιλογές φωτιστικών οροφής απο την εταιρεία dab
toile-contemporaryΤα υφάσματα toile (τουάλ), ή καλύτερα τα υφάσματα toile-de-Jouy, πρωτοεμφανίστηκαν στη Γαλλία και έγιναν ιδιαίτερα δημοφιλή στους κύκλους της γαλλικής αριστοκρατίας.
-airbnb-Μεταμορφώστε το σπίτι σας σε ελκυστικό κατάλυμα μέσω Airbnb
2015-04-01-16-37-00Το καθιστικό ή σαλόνι, αποτελεί τον πυρήνα του σπιτιού. Είναι γνωστό μάλιστα, ότι η διακόσμηση και οργάνωση του καθιστικού, του σαλονιού δηλαδή, δημιουργεί την ισχυρότερη εντύπωση στους επισκέπτες του σπιτιού μας. Ωστόσο, η οργάνωση και διακόσμηση του καθιστικού έχει μια βασική δυσκολία: Ο...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+