Το ασιατικό έθνικ στη Μαδρίτη

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Ένα ασιατικό εστιατόριο στο κέντρο της Μαδρίτης ή αλλιώς μια σύγχρονη μετάφραση του ασιατικού έθνικ.

 

 

 

 

 

 

 

 

Η μελέτη του εστιατορίου LAH! έγινε από το γραφείο ILMIODESIGN. Καθώς το εστιατόριο θα προσέφερε ασιατική κουζίνα και ειδικότερα κουζίνα από τη νότιο-ανατολική Ασία, οι μελετητές αποφάσισαν να προτείνουν ένα χώρο με ύφος και αισθητική εμπνευσμένο απο εκείνην την περιοχή.

Η ιδέα λοιπόν, αφορούσε την χρήση αρκετών στοιχείων της ασιατικής κουλτούρας και εμπνευσμένων απο τα ήθη, τα έθιμα, τη θρησκεία και την γλώσσα των μακρινών αυτών περιοχών.

εθνικ σχεδιασμος, εθνικ αρχιτεκτονικη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό όμως που ενέπνευσε περισσότερο τους μελετητές, ήταν η γλώσσα και το διαφορετικό σύστημα γραφής των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ασίας. Οι άνθρωποι, στις διάφορες περιοχές του πλανήτη επικοινωνούν, γραπτά και προφορικά, με δεκάδες γλώσσες οι οποίες είναι διαφορετικές μεταξύ τους. Η κάθε γλώσσα χρησιμοποιεί τα δικά της μοναδικά σύμβολα. Αυτά ακριβώς τα σύμβολα, που στην προκειμένη περίπτωση έχουν επιρροές από την ινδική, την κινεζική και την αραβική γραφή, αποφάσισαν οι σχεδιαστές να χρησιμοποιήσουν στο χώρο, ως εικόνες και ως γραφικά σύμβολα.

σχεδιασμος εστιατορίου, σχεδιασμος κινεζικου ετσιατορίου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα άλλο στοιχείο που χρησιμοποίησαν, με αρκετή επιτυχία, ήταν η πολυπλοκότητα, το χάος και η φλυαρία που επικρατούν στους δρόμους των Ασιατικών πόλεων. Δεκάδες φωτεινές, διαφημιστικές πινακίδες ξεπηδούν από παντού δημιουργώντας ταυτόχρονα σύγχυση και αρμονία. Έτσι ακριβώς, και στο εστιατόριο LAH!!, ξεπηδούν από παντού ξύλινες πινακίδες, από το πάτωμα, από την οροφή και από τους τοίχους, δημιουργώντας την ίδια ακριβώς 'χαοτική' αίσθηση που αποκομίζει κανείς όταν περπατάει στους δρόμους της Μπανγκόκ. 

κινεζικη διακοσμηση, ασιατικη διακοσμηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πάνω στα ξύλινα πάνελ, έχουν εγγραφεί λέξεις από τη γλώσσα της Ταϋλάνδης, της Καμπότζης και λέξεις από την γραφή Jawi (ένα αρχαίο αλφάβητο που χρησιμοποιείται στην Μαλαισία και την Ινδονησία).

σχεδιασμος κινεζικου εστιατοριου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα διακοσμητικά αντικείμενα είναι εμπνευσμένα από τη νοτιοανατολική Ασία. Το μεγάλο φωτιστικό στην είσοδο κατασκευάστηκε από παραδοσιακά ασιατικά καπελά. Στην είσοδο τοποθετήθηκαν καμπανάκια, όμοια με αυτά των βουδιστικών ναών, που καλωσορίζουν τους επισκέπτες. 

ξυλινα πανελ, κινεζικα φωτιστικα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γενικά, ο σχεδιασμός του συγκεκριμένου εστιατορίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο εισάγονται στοιχεία 'εξωτικών' πολιτισμών στο σύγχρονο περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, και εν προκειμένω στο κέντρο της Μαδρίτης.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σχεδόν όλα φυσικά. Το ξύλο των πάνελ αφέθηκε φυσικό και αλείφθηκε μόνο με λάδι. Το δάπεδο επενδύθηκε με φυσική πέτρα, και πιο συγκεκριμένα με ένα τοπικό είδος πέτρας, την Campaspero stone.

Στους τοίχους, εφαρμόστηκε μια τεχνική, κατά την οποία προστίθεται άμμος στο χρώμα και μετά την εφαρμογή το αποτέλεσμα είναι ανομοιόμορφο και ρουστίκ. Η τεχνική αυτή απαιτεί αρκετές στρώσεις. Οι τοίχοι του μπάνιου επενδύθηκαν με μωσαϊκό, και με εξαγωνικά πλακίδια.

μπανιο, πλακακια, μωσαικο, επενδυση τοιχου με πλακακια, εξαγωνικα πλακακια

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τίτλος έργου:  Εστιατόριο LAH!
Περιοχή: Μαδρίτη
Μελέτη εσωτερικού χώρου και επίπλωσης:  ILMIODESIGN – Andrea Spada,  Michele Corbani
Έναρξη εργασιών: Ιούλιος 2011 / Ολοκλήρωση εργασιών: Σεπτέμβριος 2011
Επιφάνεια:350 τμ.

 

κατοψη εστιατοριου


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φωτιστικά οροφής: GROW FAMILY, brand : DAVID TRUBRIDGE / C00 4 , brand: AMPERBAR
Κρεμαστά φωτιστικά: La Cage brand  Dark

Επένδυση δάπεδου: CAMPASPERO STONE (www.tino.es)
Πλακάκια μπάνιου: VITROGRES GLASSTILES (www.vitrogres.com)

Φωτογραφίες: Usio Davila

 

Σχόλια  

 
+1 # πολύ χαος ρε παιδί μ 07-11-2011 20:00
Απο τη μία το βλέπω, και λέω ότι έχουν βάλει "την άρτα και τα Γιάννενα πάνω". Απο την άλλη, όντως θυμίζει τους δρόμους των κινεζικων πόλεων με τα κρεμαστα φαναρια και τις χιλιάδες πινακίδες.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

-dabΕπιλογές φωτιστικών οροφής απο την εταιρεία dab
hotel-at-the-city-of-athensΠαρουσίαση φοιτητικού θέματος
-tel-avivΜια σύνθεση κτιρίων αποτελούν μια ενιαία μονοκατοικία.
house-in-simiΣκαρφαλωμένη στο βουνό της Σύμης, στα όρια του Χωριού βρίσκεται η εξοχική κατοικία μιας τετραμελούς οικογένειας.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+