Σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική: επιλογές

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική: επιλογέςΗ σύγχρονη Ιαπωνική αρχιτεκτονική ενσωματώνοντας δυτικά στοιχεία συνέβαλε στην ανάπτυξη του διεθνούς στυλ στην μοντέρνα αρχιτεκτονική

 

 

 

 

 

Tadao Ando: κατοικία 4x4 στο Κόμπε

Ο διάσημος αρχιτέκτονας ολοκλήρωσε το 2003 την κατοικία 4x4, τέλεια εναρμονισμένη στο περιβάλλον της, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού Hashin.

Tadao Ando: κατοικία 4x4 στο Κόμπε

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Με την ολοκλήρωση της πρώτης κατοικίας, ο γείτονας ζήτησε από τον αρχιτέκτονα να κατασκευάσει μία παρόμοια αντικριστά στο διπλανό οικόπεδο.

Σκίτσο του αρχιτέκτονα για την ιδέα της πρότασηςΚαταπληκτική θέα προς τη θάλασσα από το καθιστικό της κατοικίας 4x4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η ιδέα της σύνθεσης είναι ένας όγκος από μπετόν που λειτουργεί σαν φάρος και δεσπόζει στη θάλασσα. Η επιφάνεια του κάθε ορόφου είναι μόλις 22 τ.μ και εξυπηρετεί διαφορετική λειτουργία: αποθήκη στο υπόγειο, χώρος εισόδου και βοηθητικός στο ισόγειο, υπνοδωμάτιο στον 1ο όροφο, χώρος μελέτης στο 2ο και κουζίνα –τραπεζαρία με καθιστικό στον 3ο. Η κυβιστική εντυπωσιακή στην απλότητα κατασκευή από μπετόν, ξύλο και γυαλί προσφέρει καταπληκτική θέα προς τη θάλασσα.


Jun Aoki & Associates

Κατάστημα Louis Vuitton στο Roppongi Hills

Χωρίς καμιά αμφιβολία το κατάστημα Louis Vuitton είναι έντονα αναγνωρίσιμο στο εμπορικό κέντρο Roppongi Hills. Για να ισχυροποιήσει την παρουσία της φίρμας, ο Aoki σχεδίασε μια γυάλινη όψη με γιγάντια γράμματα με το όνομα του Vuitton, χωρίς τη χρήση των παραδοσιακών λογότυπων της εταιρίας. Δανείζεται το κυκλικό μοτίβο στα δερμάτινα είδη και το επαναλαμβάνει στην εξωτερική όψη.

 

Το κατάστημα Louis Vuitton είναι έντονα αναγνωρίσιμο στο εμπορικό κέντρο Roppongi Hills

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για την επίτευξη ενός λαμπερού και κομψού αποτελέσματος, ο Aoki χρησιμοποίησε γυάλινους σωλήνες για να δημιουργήσει εντυπωσιακούς κυλίνδρους, που φαίνονται πίσω από το γυάλινο κέλυφος της πρόσοψης.

 

Οι γυάλινοι σωλήνες της πρόσοψης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ρολόγια προβάλλονται σε αιωρούμενες γυάλινες σφαίρεςΟι αμέτρητες αιωρούμενες σφαίρες στο εσωτερικό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Masaki Endoh + Ikeda Mashiro

Natural Wedge House

Δύο από τους σημαντικούς Ιάπωνες αρχιτέκτονες σχεδίασαν το 2002 το σφηνοειδές αυτό σπίτι για ένα νεαρό ζευγάρι σε ένα πολύ στενό οικόπεδο εμβαδού 58 τ.μ και συνολικού εμβαδού του σπιτιού 80 τ.μ, με μία μεταλλική κατασκευή από γωνίες, που εντυπωσιάζει παρά το μικρό μέγεθος της.

 

Το σφηνοειδές σπίτι σε ένα πολύ στενό οικόπεδο από μεταλλική κατασκευή με γωνίες με κλίση 45ο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχεδιάστηκε με κλίση 45ο στην πρόσοψη για να πληροί τους όρους δόμησης και να εκμεταλλεύεται καλύτερα το φυσικό φως στη βορεινή πλευρά του.

Το κέλυφος κατασκευάστηκε από πολυεστέρα, τζάμι και περιβάλλεται από την προηγμένης τεχνολογία μεμβράνη Goretex για προστασία από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία.


 

Makoto Yokomizo

Tomihiro Art Museum στην Azuma

Ο Makoto Yokomizo, ένας σταθερά ανερχόμενος αρχιτέκτονας με βραβευμένα έργα, είναι ο δημιουργός ενός νέου μουσείου αφιερωμένου στον ποιητή/ καλλιτέχνη Tomihiro Hoshiro στο μικρό χωριουδάκι Azuma το 2003.

 

Ο φουτουριστικός χώρος υποδοχής του Tomihiro Art Museum στην Azuma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι μια ασυνήθιστη σε σύλληψη ιδέα. 33 ισόγειοι κυλινδρικοί εκθεσιακοί χώροι, διαφορετικής διαμέτρου σε μικρή απόσταση μεταξύ τους είναι τοποθετημένοι σε τετραγωνισμένη κάτοψη με τους ακραίους κυλίνδρους να κόβονται για να ενταθούν στο τετράγωνο.

Το καφέ του Tomihiro Art Museum στην Azuma με καταπληκτική θέα προς τον κήπο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αρχιτέκτονας ήθελε να δημιουργήσει αυτόνομους χώρους με διαφορετικά υλικά και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη επιλέχθηκαν χρωματικοί τόνοι προσαρμοσμένοι στον περιβάλλοντα χώρο. Οι κύλινδροι είναι κατασκευασμένοι από προκάτ στοιχεία από χαλυβδόφυλλα από κατασκευαστή silo. Μικρά παράθυρα στους τοίχους αφήνουν περιθώρια για ματιές στον κήπο. Από τους τριγύρω λόφους μπορεί κανείς να δει τη στέγη του μουσείου και την υποκείμενη διάταξη του σκελετού σαν μια αφηρημένη μορφή.


Toyo Ito

Αίθουσα τελετών και κρεματόριο Meiso no Mori

Ο Toyo Ito δημιούργησε ένα καλαίσθητο περίπτερο για τους νεκρούς στην Ιαπωνία. Η αίθουσα Meiso no Mori ( Δάσος του Διαλογισμού) αποτελεί τμήμα του ‘πάρκου- νεκροταφείου’ στην πόλη Kakamigahara.

Μια λευκή στέγη από μπετόν πάχους 20 εκ. ‘κυματίζει’ μέχρι ύψος 11.50 μ. πάνω από μία βάση από πωρόλιθο, δίπλα σε μια μικρή λίμνη. Διάσπαρτες κολώνες ‘πέφτουν’ από την κυματιστή οροφή, ενώ το εσωτερικό χωρίζεται με τοίχους από γυαλί πάχους 19 χιλ.

Η αίθουσα τελετών και κρεματόριο Meiso no Mori από τον Toyo Ito

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Είναι εμφανής η σχέση μεταξύ τοίχων, δαπέδου και οροφής με το διάλογο των υλικών και την τελειότητα στη λεπτομέρεια. Όλα τα στοιχεία είναι αρμονικά τοποθετημένα, αλλά τον κυρίαρχο ρόλο παίζει η οροφή, της οποίας η μορφή είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού λειτουργικότητας, στατικότητας και αισθητικής που δίνει στο χώρο μια διαχρονική, πνευματική ποιότητα.


 

Kengo Kuma & Associates

Lotus house

Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική από τους Kengo Kuma & Associates. Ένα κέλυφος από λεπτές πλάκες τραβερτίνη σε σχήμα σκακιέρας με ορθογώνια ανοίγματα κρύβει το Lotus house, μια εξοχική κατοικία έξω από το Τόκιο.

Ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική από τους Kengo Kuma & Associates

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο αρχιτέκτονας εξερεύνησε τρόπους δόμησης με πέτρα για να επιτύχει ένα διαφανές και όχι μνημειακό αποτέλεσμα. Η αγάπη του ιδιοκτήτη για τον τραβερτίνη οδήγησε στην επιλογή του σαν κύριο υλικό.

Ο αρχιτέκτονας εμπνευσμένος από την τάση στην Ιαπωνία των ασαφών ορίων μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, δημιούργησε μια σύνθεση κενών και πλήρων. Οι ολόσωμες τζαμαρίες ενοποιούν το σπίτι με το περιβάλλον του και την πισίνα, που αντανακλά κυματισμούς νερού στα ξύλινα δάπεδα και τους κατάλευκους τοίχους των χώρων.


Atelier Hitoshi Abe

Kanno Museum of Art

Στη μικρή πόλη Shiogama στην Ιαπωνία με θέα τον Ειρηνικό Ωκεανό, το Atelier Hitoshi Abe σχεδίασε ένα ιδιωτικό μουσείο τέχνης για 8 αγάλματα που ανήκουν στην ιδιοκτήτρια. Αντί ενός λευκού κύβου με δυνατότητα να φιλοξενεί κάθε είδους έκθεση, οι δημιουργοί έφτιαξαν ένα μοναδικό κτίριο και ιδιαίτερους χώρους για την παρουσίαση των εκθεμάτων.

Kanno Museum of Art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ένα κουτί 10x12x10 κ.μ για γλυπτά από μέταλλο, από μεταλλικά πάνελ με σχέδια, στο χρώμα της σκουριάς περιέχει σύμπλεγμα μικρών χώρων σαν σαπουνόφουσκες και διαφέρει ριζικά από τα γειτονικά κτίρια, ακόμη και την κατοικία της ιδιοκτήτριας, καθώς δεν έχει καμία ομοιότητα με αυτά.

Το εσωτερικό του Kanno Museum of Art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Φιλοξενεί γλυπτά δημιουργών, όπως ο August Rodin, ο Henry Moore. Σε αντίθεση με τα συνηθισμένα κτίρια, δεν ακολουθεί τυποποιημένο κάνναβο, αλλά το μουσείο Kanno έχει την δική του νομοτέλεια.


 

 

Πηγή φωτό

 1. http://kojikis.wordpress.com/2010/05/11/lotus-house
 2. http://www.checkonsite.com/browse/architect/featured-architects/tadao-ando/
 3. http://en.wikiarquitectura.com/index.php/File:05_4x4.jpg
 4. http://architecture.verssus.net/latest-news/4-by-4-house-the-architect-tadao-ando/?quick_view=1
 5. http://images.businessweek.com/ss/05/11/new_retail/source/2.htm
 6. http://flickr.com/photos/36872116@N05/3408277397
 7. http://flickr.com/photos/36872116@N05/3408277397
 8. http://www.flickr.com/photos/9160678@N06/3066843983/in/photostream/
 9. http://www.infoteli.com/house-design-of-masaki-endoh-and-ikeda-mashiro.htm
 10. http://www.tokyoq.com/weekly_updates/design/design-0509.html
 11. http://www.exinteriordesign.com/landscape-and-nature-in-contemporary-japanese-architecture/
 12. http://www.exinteriordesign.com/landscape-and-nature-in-contemporary-japanese-architecture/
 13. http://kojikis.wordpress.com/2010/05/11/lotus-house/
 14. http://www.wallpaper.com/gallery/architecture/book-newarchitecture-in-japan/17051706#27225
 15. http://www.wallpaper.com/gallery/architecture/book-newarchitecture-in-japan/17051706#27225

 

 

 

Σχόλια  

 
0 # soin massage lyon 26-06-2017 11:10
Hey there, good websites you possess there.

[url=http://duna-anapa.net.ru/modules.php?name=Your_Account soin massage lyon: www.sankofa.com/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-12-23-16-31-34γράφει η Αναστασία Καλτσά Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε Περισσότερο από ένα απλό στυλ σχεδιασμού, ο μινιμαλισμός απαιτεί ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Υπογραμμίζει ουσιαστικά τη μορφή και τη...
2015-10-10-23-09-49Η ιαπωνική αρχιτεκτονική μέσα από αρχιτεκτονικές μακέτες
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+