Pallet Project: Τοπίο στις παλέτες

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Το Pallet Project από την ομάδα Most architecture…. Ένα εσωτερικό τοπίο από ξύλινες παλέτες.

 

Η σύλληψη, μελέτη και υλοποίηση του Pallet project, ήταν το αποτέλεσμα της δημιουργικής συνεργασίας της εταιρίας BrandBase και της αρχιτεκτονικής ομάδας MOST Architecture. Η ιδέα, που αναπόφευκτα προηγήθηκε της κατασκευής, δεν ξύπνησε τυχαία στα ευφάνταστα μυαλά των αρχιτεκτόνων, αλλά προέκυψε ως μια απάντηση στους περιορισμούς και στα κριτήρια που οι ίδιοι οι μελετητές και οι πελάτες έθεσαν στο έργο τους. διακοσμηση απο ξυλινες παλετες

Έτσι, οι αρχιτέκτονες με τη σύμφωνη γνώμη των εργοδοτών, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν ως «πρώτη υλη» για την επίπλωση του εσωτερικού χώρου, μερικές δεκάδες παλέτες συσκευασίας και μεταφοράς αντικειμένων. Με αυτόν τον τρόπο έδωσαν και μια πρωτότυπη απάντηση στους παρακάτω δύο αυτο-περιορισμούς:

περιορισμός Α: Η επίπλωση των νέων γραφείων της εταιρείας θα έπρεπε να γίνει με εφήμερες κατασκευές,

περιορισμός Β: Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πραγματικά ανακυκλωμένα υλικά και αντικείμενα.

εσωτερικη αρχιτεκτονικη με παλετες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τελικά, παρά τις φαινομενικά, περιορισμένες δυνατότητες των παλετών οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ενδιαφέρον εσωτερικό «τοπίο» καταφέρνοντας παράλληλα να εξυπηρετήσουν και όλες τις λειτουργίες του γραφείου. Η μελέτη ήταν σχολαστική και επικεντρώθηκε όχι μόνο στη δημιουργία των χώρων εργασίας αλλά και στη δημιουργία των χώρων αναμονής, συζήτησης, κλπ.

Ανάμεσα στους ποικίλους και αναπάντεχους συνδυασμούς που δημιουργήθηκαν, οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι μπορούν να δουλέψουν να καθίσουν, να ξαπλώσουν, να συζητήσουν, να συνεδριάσουν, να περπατήσουν, κλπ.

ξυλο στην αρχιτεκτονικη

 

Οι παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο έγιναν σε τρία διακριτά επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο, περιελάμβανε το υφιστάμενο δάπεδο, το οποίο και χρωματίστηκε εξολοκλήρου λευκό, ώστε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη βάση πάνω στην οποία θα τοποθετούνταν όλες οι παλέτες.

Το δεύτερο επίπεδο, περιελάμβανε τις παλέτες και όλους τους συνδυασμούς αυτών.

Το τρίτο επίπεδο περιελάμβανε, όλον τον υπόλοιπο εξοπλισμό, όπως τα φωτιστικά, τα κάγκελα, τα υπόλοιπα έπιπλα. Τα αντικείμενα του τρίτου επιπέδου επιλέχθηκαν σε χρώμα μαύρο.

 

ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κτίριο της εταιρείας βρίσκεται στο Άμστερνταμ και είναι ένα τυπικό Ολλανδικό κτίριο, δίπλα σε κανάλι και εξαιρετικά στενόμακρο. Για αυτό και η οργάνωση του χώρου και η κατανομή των λειτουργιών ακλούθησαν αυτόν το διαμήκη άξονα.

Κατά την είσοδο, στο εσωτερικό οι επισκέπτες αντικρίζουν δύο μακρόστενες σειρές εδράνων, με συνολικά 8 μονάδες εργασίας, ενωμένες μεταξύ τους. Οι επισκέπτες, προκειμένου να κινηθούν στο χώρο, θα πρέπει να περπατήσουν πάνω στις παλέτες, σαν «γάτες» ανάμεσα από τα έδρανα και τους υπαλλήλους της εταιρείας.

ΣΚΑΛΑ

ΣΚΑΛΑΓια να ανέβουν στον πάνω όροφο, όπου βρίσκεται η διοίκηση και ο χώρος παρουσιάσεων/ συνεδριάσεων θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το κλιμακοστάσιο, το οποίο κατασκευάστηκε και αυτό, από παλέτες.

Το κλιμακοστάσιο προσφέρει δύο δυνατότητες ανόδου/ καθόδου. Στη μία του πλευρά το κλιμακοστάσιο είναι ομαλό και έχει κάγκελα, ενώ στην άλλη είναι απότομο και απαιτεί "σκαρφάλωμα".

Ο άνω χώρος είναι περισσότερο οργανωμένος, με τέσσερα ανεξάρτητα γραφεία, δεδομένου ότι προορίζεται για διοικητικές λειτουργίες, καθώς και για συνεδριάσεις/ παρουσιάσεις.

Η αίθουσα των παρουσιάσεων, διαχωρίζεται από ένα διαφανή/ ημιδιαφανή τοίχο. Στο χώρο, βρίσκεται ένα τεράστιο τραπέζι παρουσιάσεων και οι θέσεις παρακολούθησης. Και εδώ, όλα είναι κατασκευασμένα από παλέτες.

pallet project

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο στούντιο τοποθετήθηκαν κανονικά τραπέζια ενώ πάνω από την οροφή κρέμονται μαύρα καλώδια.

Τελικά, η ιδέα, της ανοιχτής και ευέλικτης κατασκευής ταίριαξε απόλυτα με το δημιουργικό πνεύμα της εταιρείας, η οποία ούτως η άλλως επιθυμούσε τη κατασκευή ενός «μη-επίσημου» χώρου εργασίας, που δε θα επιβάλλεται με τη μονιμότητά του αλλά απλά θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των χρηστών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μελέτη: MOST Architecture

Η ομάδα αποτελείται από τον Paul Geurts (ετών 32) και από τον Lear Duckworth (ετών 30). Ήδη από την πρώτη τους συνεργασία κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο για τη μελέτη τους με το όνομα ‘The Great Green Escape’. Γενικά, ασχολούνται με ποικίλες αρχιτεκτονικές μελέτες (εσωτερικού χώρου, κτιριακές μελέτες, αστικού σχεδιασμού) στα πλαίσια διαγωνισμών ή αναθέσεων.

 

Εργοδότης: BrandBase (Brand Activation).

Η εταιρεία παρέχει πρωτοποριακούς τρόπους διαφήμισης και προώθησης και καθώς ασχολείται με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες αποφάσισε να δημιουργήσει ειδική σελίδα στο facebook παρουσιάζοντας στο κοινό την σταδιακή κατασκευή του pallet project. Έτσι, η σύνθεση του εσωτερικού χώρου, κατάφερε επιτυχώς να γίνει ένα μέσο προώθησης και διαφήμισης των υπηρεσιών της και της εταιρικής της ταυτότητας. Σελίδα στο facebook: http://www.facebook.com/brandbase?ref=sgm

 

 

Τίτλος έργου: BrandBase Pallet project

 

Αρχιτεκτονική ομάδα: MOST Architecture (Rotterdam), www.mostarchitecture.com,

Εργοδότης: BrandBase bv (Brouwersgracht 246, Άμστερνταμ), www.brandbase.nl

Κατασκευή: Ιούλιος 2010

Ποσότητα χρησιμοποιούμενων παλετών: 270 τεμάχια.

Επιφάνεια: 245 τμ.

Φωτογραφίες: Rogier Jaarsma, www.rogierjaarsma.nl.

Ευχαριστούμε την ομάδα MOST architecture για την παραχώρηση των φωτογραφιών και του κειμένου.

 

 

 

Σχόλια  

 
0 # Μπατσιούδη Μαρία 19-05-2014 15:58
Οι εκδόσεις iWrite και η Μαρία Μπατσιούδη σας προσκαλούν στην παρουσίαση του
νέου μας βιβλίου "Έπιπλα από Παλέτες" στη Θεσσαλονίκη την Τετάρτη 21 Μαΐου
στο cafe Ζώγια (Κομνηνών 18 | Λουλουδάδικα) στις 19:30.
www.youtube.com/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

design-10-Επιλογές από το designisthis.com με κόστος μέχρι 10 ευρώ
2017-04-12-20-38-59Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;
-unikeaπαρουσίαση επίπλων εμπνευσμένων από την ΙΚΕΑ
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+