LASVIT: οι Τσέχοι οραματιστές κατασκευαστές γυαλιού

Η LASVIT, οι Τσέχοι οραματιστές κατασκευαστές γυαλιού, παρουσιάζει το Homune, την πρώτη συνεργασία της με το διάσημο Βρετανό σχεδιαστή Michael Young.

Το Homune, ένα λειτουργικό τραπέζι που αποτελείται από μία βάση από πορτοκαλί, χειροποίητο φυσητό γυαλί και τάβλα από φυσητό διαφανές κρύσταλλο, εκτίθεται στις Βρυξέλλες στη έκθεση Design September μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012.

Για το σοφιστικέ γυάλινο κόσμημα, η Lasvit ανέπτυξε μια συγκεκριμένη τεχνολογία φυσήματος βασισμένη σε 3D γραφικά για να αρθρώσει το σχεδιασμό του Michael Young. Χρησιμοποιώντας τα 3D γραφικά για να κατανοήσουν τη δομή, η ομάδα της Lasvit στο Navy Bor δημιούργησε ειδικά καλούπια από χάλυβα για να φυσήξουν μέσα το γυαλί.

Το Homune, ένα λειτουργικό τραπέζι που αποτελείται από μία βάση από  πορτοκαλί γυαλί και τάβλα από διαφανές κρύσταλλο

Το πόδι του τραπεζιού είναι κατασκευασμένο από 36 χωριστές γυάλινες δομές με έξι διαφορετικά σχέδια επαναλαμβανόμενα έξι φορές. Κάθε ένα από τα 36 τεμάχια είναι φυσητά στο χέρι και στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν για να σχηματίσουν ένα πόδι γεωμετρικού σχήματος , που αντιπαραβάλλεται απόλυτα από τη λεία, διάφανη κρυστάλλινη τάβλα. «Ήταν απίστευτο να γυρίσω πίσω στις ρίζες της τέχνης μου. Ανακαλύψαμε ότι φυσώντας το γυαλί σε ένα μόνο μεταλλικό εργαλείο και κόβοντας το σε διαφορετικά μήκη θα μπορούσαμε να κάνουμε λογικές και λειτουργικές δομές, το πρώτο από όλα είναι αυτή η ειδική εκδοχή τραπεζιού ", λέει ο Michael Young από την συνεργασία με τη Lasvit.

Λίγα λόγια για τη LASVIT

Η Lasvit είναι η κορυφαία εταιρία στο σχεδιασμό και κατασκευή σύγχρονων κατά παραγγελία φωτιστικών, χαρακτηριστικών εγκαταστάσεων τέχνης από γυαλί και βραβευμένων συλλογών φωτιστικών.<

Η εταιρεία, με επικεφαλής τον ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο, Leon Jakimic, έχει πέντε Κέντρα Καινοτομίας, που περιλαμβάνουν τη Lasvit Contemporary, τη Lasvit Architectural Glass, τη Lasvit Home Collection, τη Lasvit Classic και τη Lasvit Glassware.

Η Lasvit είναι ο δημιουργός του  εντυπωσιακού πολυέλαιου στο ισόγειο του Hyatt Capital Gate in Abu Dhabi National Exhibition Centre

Η Lasvit έχει δεσμευθεί να διευρύνει τα όρια της παράδοσης στη χρήση του και την εξερεύνηση του γυαλιού ως μέσον και για πειραματισμό με νέες και αντισυμβατικές μεθόδους παραγωγής.

Οι δοκιμές και η καινοτομία ήταν πάντα, και εξακολουθεί να είναι μέρος της επιχείρησης της Lasvit, η οποία έχει τις ρίζες της στην παράδοση της αριστείας για τις οποίες φημίζονται οι Βοημοί υαλουργοί.

Εγκατάσταση φωτισμού στο κατάστημα Tiffany & Co στο Πεκίνο
Icefalls Tiffany Teal: ο φαραωνικών διαστάσεων πολυέλαιος στο κατάστημα Tiffany & Co

Έργα της Lasvit είναι διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο από το Λονδίνο, το Παρίσι και την Πράγα, στις διεθνείς πόλεις όπως τη Μόσχα, το Λος Άντζελες, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Τα σχέδια ποικίλουν από γλυπτά από γυαλί για ιδιωτικές κατοικίες, σε μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις. Η Lasvit συνεργάζεται στενά με αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, πελάτες και τους βοηθά να πραγματοποιήσουν το όραμά τους.

Ο πολυέλαιος στο πολυτελές θέρετρο City of Dreams στο Macau
Δύο από τους μεγαλύτερους σταθμούς του μετρό στο Dubai κοσμούνται με εντυπωσιακά φωτιστικά της Lasvit

Σχετικά Άρθρα

  • Brand Van Egmond: χειροποίητα φωτιστικά γλυπτά Brand Van Egmond: χειροποίητα φωτιστικά γλυπτά

    Οι BRAND VAN EGMOND γιορτάζουν την 25η επέτειό τους και με υπερηφάνεια παρουσιάζουν τις συλλογές τους La vie en rose, Hollywood και Floating Candles κατά τη διάρκεια της Milan Design Week 2014. Κατεβάστε τους καταλόγους τους

    Η BRAND VAN EGMOND ® ιδρύθηκε το 1989 από δύο μεμονωμένους καλλιτέχνες, τον William Brand και την Annet van Egmond, με μοναδικό σκοπό τη δημιουργία τέχνης χωρίς περιορισμούς και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να είναι επικεφαλής στο στούντιό τους. Ο William Brand και η Annet van Egmond συναντήθηκαν στο School of Arts της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. Και οι δύο αποφοίτησαν από εκεί, ο William ως αρχιτέκτονας και η Annet ως γλύπτρια. Πρόκειται για δύο πρωτοπόρους καλλιτέχνες, με πάθος για τα αντικείμενα και το σχεδιασμό.

    Η αυτονομία παραμένει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής και προσωπικής ύπαρξης τους. Ο συνδυασμός της αγάπης για την δεξιοτεχνία, της αγάπης για πειραματισμό με νέα υλικά και τεχνικές και σεβασμού για άλλες εποχές έχει ως αποτέλεσμα χειροποίητα καινοτόμα σχέδια, που λανσάρονται ετησίως σε νέες συλλογές. Τα χειροποίητα γλυπτά φωτιστικά τους ακτινοβολούν πάθος και συναίσθημα, και αφήνουν μακράς διαρκείας εντύπωση.

  • Η ιστορία των πολυελαίων Η ιστορία των πολυελαίων

    Από το εργοστάσιο φωτιστικών Κωστής

    Ο πολυέλαιος, όντας το μακροβιότερο είδος διακοσμητικού φωτιστικού, αποτελεί και το πλέον δημοφιλές στοιχείο για το φωτισμό μεγάλων εσωτερικών χώρων.

    Η πρώτη αναφορά για πολυέλαιους έγκειται τον 15οαιώνα και στην αρχή ως πηγή φωτός χρησιμοποιούσαν κεριά. Τον 18οαιώνα, με την έξαρση του Νεοκλασσικού κινήματος και την τεχνολογική πρόοδο στον τομέα της υαλουργίας, από απλό φωτιστικό μέσο μετατράπηκε σε τέχνη. Οι περιοχές της Βοημίας στην Τσεχία, άλλα και του Murano στην Ιταλία, διαθέτοντας εκπληκτικούς τεχνίτες με πρωτοποριακή αισθητική, επικράτησαν και εξακολουθούν να κυριαρχούν στο σχεδιασμό και την ποιότητα κατασκευής μέχρι σήμερα.

    Η εξέλιξη των πολυελαίων από ένα μέσο φωτισμού σε επίδειξη πλούτου και status symbol για την αριστοκρατία, είχε ως αποτέλεσμα την κατασκευή μεγάλου μεγέθους χειροποίητων αριστουργημάτων. Το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στους ταλαντούχους τεχνίτες, με αποτέλεσμα να σώζονται μέχρι και σήμερα πολλά “έργα τέχνης” σε παλάτια και πολυτελείς χώρους εκδηλώσεων. Ο μεγαλύτερος πολυέλαιος Βοημίας που κατασκευάστηκε ποτέ βρίσκεται στο «Dolmabahçe PalaceinIstanbul» και είναι δώρο από τηνQueen Victoria. Έχει 750 λυχνίες και ζυγίζει 4,5 τόνους.

    Στην Ελλάδα πολυελαίους σχεδιάζει και δημιουργεί το εργοστάσιο φωτιστικών Κωστής το οποίο δραστηριοποιείται από το 1968 και αποτελεί μία από τις παλαιότερες κατασκευαστικές μονάδες της χώρας. Ειδικεύεται στην κατασκευή χειροποίητων πολυελαίων σε ποικιλία μεγεθών και σχεδίων. Με σχεδόν 50 χρόνια εμπειρία, σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή και in-house σχεδιαστικό τμήμα, η εταιρία μπορεί να εγγυηθεί άρτια ποιοτικά και αισθητικά προιόντα.

    Πολυέλαιος με κρύσταλλα/ πηγή εικόνας: kostislighting.gr

    Πέραν της τυποποιημένης γκάμας του εργοστασίου, την δυναμική του συμπληρώνουν οι ειδικές κατασκευές που μπορούν να υλοποιηθούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε χώρου, τόσο σε μέγεθος ή σε χρώμα, όσο και στην ποιότητα των κρυστάλλων που θα τον εμπλουτίσουν. Σήμερα οι πολυέλαιοι του Εργοστασίου Φωτιστικών Κωστής, κοσμούν οικίες, ξενοδοχεία, χώρους εστίασης, χώρους εκδηλώσεων και διασκέδασης σε όλη την Ελλάδα.

  • Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος) Είδη διακοσμητικού γυαλιού (1ο μέρος)

    Οι εφαρμογές του γυαλιού στη διακόσμηση και την οργάνωση του εσωτερικού χώρου είναι απεριόριστες.

    Το γυαλί αποτελεί το κατεξοχήν διακοσμητικό υλικό, αλλά και δομικό υλικό για τη διαμόρφωση τόσο των εσωτερικών όσο και των εξωτερικών χώρων και τη διακόσμηση. Εκτιμάται για τη διακοσμητική και χρηστική παρουσία του.

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι διακοσμητικού γυαλιού με τεχνικά χαρακτηριστικά, βάσει των οποίων γίνεται η κατάλληλη επιλογή για τις συγκεκριμένες εφαρμογές.

    Υαλογραφία (Βιτρώ)

    Μια τεχνική με καλαίσθητες και λειτουργικές εφαρμογές. Οι τεχνίτες με τη χρήση χρωματιστού ή ανάγλυφου γυαλιού δημιουργούν επιφάνειες ή τρισδιάστατες κατασκευές, τις οποία διαπερνά το φως, σε αντίθεση με τις άλλες τέχνες πχ. ζωγραφική (αντανακλά το φως). Καθιερώθηκε με τη γαλλική ονομασία και χαρακτηριστικά έργα αποτελούν οι φεγγίτες των καθεδρικών ναών της Ευρώπης.

    Από τους υαλουργούς της Αιγύπτου, τα τζαμιλίκια των Αράβων, όπου τα κομμάτια του γυαλιού συνδέονταν με γύψο ενισχυμένο με φυτικές ίνες και σίδερο, τα υαλοστάσια της ελληνικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, την επαναστατική καινοτομία των σταυροφόρων με τη χρήση του μολύβδου ως συνδετικού υλικού μεταξύ των κομματιών γυαλιού, τις επιρροές από τη Βιομηχανική Επανάσταση, η τέχνη αυτή απελευθερώθηκε σε υλικά και τεχνικές τον 20ο αιώνα. Τα νέα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ενέταξαν την τέχνη του βιτρώ στο χώρο του Art Glass.

    Φυσητό γυαλί

    Μια τεχνική που εφηύραν οι Φοίνικες το 50 π.Χ, με την οποία το λιωμένο γυαλί διογκώνεται σε μία φούσκα με τη βοήθεια του σωλήνα φυσήματος. Ο τεχνίτης καθώς φυσά περιστρέφει το σωλήνα, τον κουνά και δίνει στη φούσκα του διάπυρου γυαλιού οποιαδήποτε μορφή επιθυμεί. Στη συνέχεια αφήνει το γυάλινο αντικείμενο να κρυώσει.

    Γυαλί αμμοβολής

    Η άμμος που εκτοξεύεται υπό πίεση χαράζει τη γυάλινη επιφάνεια καθιστώντας την ημιδιαφανή. Συνήθως στα γυαλιά αυτά υπάρχουν εναλλαγές διαφανών και ημιδιαφανών περιοχών.

    Γυαλί χαραγμένο με οξύ (σατινέ)

    Το γυαλί υπόκειται σε χημική επεξεργασία με κάποιο οξύ, ώστε η επιφάνεια του αποκτά την όψη του πάγου, διαχέει το φως και μειώνει τη θάμβωση. Παρουσιάζει ημιδιαφάνεια μεγαλύτερη του γυαλιού αμμοβολής και με εναλλαγές μικρότερου ή μεγαλύτερου βαθμού διαφάνειας μπορούν να διαμορφωθούν διακοσμητικά μοτίβα στην επιφάνεια του γυαλιού.

    Καμπύλο γυαλί

    Είναι επίπεδο γυαλί που διαμορφώνεται σε καμπύλη μορφή επιθυμητής καμπυλότητας σε καλούπι ή πλαίσιο με τη χρήση υψηλής θερμοκρασίας. Υπάρχει δυνατότητα ενσωμάτωσης διακοσμητικών στοιχείων στο καμπυλωμένο γυαλί.

    http://www.infolink.com.au/c/Bent-and-Curved-Glass/Toughened-curved-glass-panels-from-Bent-and-Curved-Glass-n821772

    Χυτό γυαλί

    Το λειωμένο γυαλί χύνεται σε καλούπι, όπου σκληρύνεται. Η χύτευση μπορεί να γίνει σε κλίβανο, σε άμμο ή σε μεταλλικά καλούπια.

    http://en.wikipedia.org/wiki/File:Kiln_cast_glass_sculpture.jpg

    Τυπωμένο γυαλί

    Το γυαλί φέρει στην επιφάνειά του τυπωμένα μικρά επαναλαμβανόμενα σχέδια από έγχρωμο εφυαλωμένο κεραμικό υλικό. Τα μοτίβα εντυπώνονται στην επιφάνεια του γυαλιού είτε διάφανου ή χρωματισμένου στη μάζα του.

    http://www.fastcodesign.com/idea-2010/adaptive-fritting

    Ψηφιακές εκτυπώσεις στο γυαλί

    Αποτελούν μέθοδο υψηλής τεχνολογίας και αισθητικής, καθώς υπάρχει δυνατότητα εκτυπώσεων σε οποιαδήποτε επιφάνεια και μέγεθος γυαλιού με απεριόριστες εφαρμογές υψηλής ποιότητας.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved