Ανακαίνιση πυργόσπιτου στην Κροατία

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

κουζίνα, μινιμαλ κουζίνα

Ανακαίνιση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, ενός πυργόσπιτου του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Giorgio ZaettaΗ κατοικία είναι εξολοκλήρου κτισμένη από πέτρα σε μια περιοχή της Κροατίας, που μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε ένα οχυρωμένο νησί. Το κτίριο ακολουθεί την τοπική παράδοση που ήθελε τα κτίρια να αναπτύσσονται καθ' ύψος και έτσι να εκμεταλλεύονται κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο, το διατιθέμενο οικόπεδο. 

1340618317-RovignoZaetta_17-foto-low

Η κατοικία πήρε το όνομα Maison M και η μία πλευρά του κτιρίου βρίσκεται σκριβώς πάνω στη θαλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι αναπτύσσονται σε 4 ορόφους.

Το ύφος της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα απλό και εγινε με σεβασμό προς την ιστορία του κτιρίου. 

1340376184-RovignoZaetta_4-foto-low

Η ανακαίνιση ξεκίνησε από την επισκευή της αρχικής τοιχοποιίας (από πέτρα). Έτσι, όλες οι υπόλοιπες προσθήκες μπόρεσαν να στηριχθούν στην τοιχοποιία αυτή. 

1340376299-RovignoZaetta_5-foto-low

Μια φωτεινή σχισμή περιτρέχει τις πλάκες των δαπέδων και έτσι τα δάπεδα να δείχνουν ανεξάρτητα από την πέτρινη τοιχοποιία. 

1340617925-RovignoZaetta_7-foto-low

Για να ισχυροποιηθεί περισσότερο το κτίσμα (από την άποψη της αντισεισμικότητας) τα ξύλινα δάπεδα ενισχύθηκαν με πλάκες σκυροδέματος. 

1340376342-RovignoZaetta_6-foto-low

Η σκάλα στηρίζεται σε ένα μεταλλικό σκελετό. Ο σκελετός είναι κρυμμένος μέσα στους διαχωριστικούς τοίχους. Το υλικό των πατημάτων και των ριχτιών είναι ανοξείδωτος χάλυβας και το πάχος του φύλλου είναι μόλις 1 εκατοστό. 

1340618262-RovignoZaetta_15-foto-low

Ο σχεδιασμός του χώρου φαίνεται αρκετά αυστηρός και γραμμικός. Εντούτοις, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, αλλά και η θέα προς τη θάλασσα ζωντανεύουν το χώρο. 

Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (καλώδια, διακόπτες κτλ) είναι κρυμμένοι ή ενσωματωμένοι σε έπιπλα, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατοι. 

1340618233-RovignoZaetta_14-foto-low

Ο όροφος (που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας), προσεγγίζεται και κατευθείαν από τη θάλασσα με χαμηλή βάρκα. Περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κατάστρωμα με νιπτήρα και μπάρμπεκιου για το καθάρισμα και το μαγείρεμα των ψαριών. Ο χώρος αυτός απευθύνεται κυρίως στους επισκέπτες της κατοικίας. 

Η κεντρική είσοδος στο κτίριο γίνεται από το επίπεδο του δρόμου. Στην είσοδο αυτή, διατηρήθηκε το αρχικό κούφωμα: μια πόρτα κατασκευασμένη στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο όροφος αυτός, περιλαμβάνει τη βασική κουζίνα και το καθιστικό και οδηγεί σε ένα εξώστη, πάνω από τη θάλασσα. Ο εξώστης ήταν παλαιότερα ξύλινος αλλά με την ανακαίνιση αποφασίστηκε να ξανακατασκευαστεί από σκυρόδεμα. 

1340376140-RovignoZaetta_3-foto-low

Πολλά από τα έπιπλα σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα και καταστευάστηκαν από τοπικούς τεχνίτες. 

καρεκλες Eames, Eames Lounge Chair

Οι επόμενοι όροφοι είναι περισσότερο ιδιωτικοί. Στον 1ο όροφο (απο το επίπεδο του δρόμου) διαμορφώθηκε ένα καθιστικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, αφενός η βιβλιοθήκη όπου τα βιβλία είναι αθέατα και, αφετέρου η τηλεόραση, όπου όταν δε χρησιμοποιείται καλύπτεται ώστε να μη φαίνεται. 

εσωτερική διακόσμηση γραφείου, καθιστικού

Ο τελευταίος όροφος διατίθεται για ύπνο και χαλάρωση. Ο σκελετός της σκεπής είναι εμφανής. Το κρεβάτι και οι συρταριέρες είναι κατασκευασμένα από λακαρισμένο ξύλο. Ενα ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι τα παράθυρα που βρίσκονται σε διάφορετικά υψη. 

μοντέρνο μπάνιο, ξύλινο δάπεδο στο μπάνιο

1340618100-RovignoZaetta_10-foto-low

Φωτογραφίες: Alberto Ferrero

Σχεδιασμός: Giorgio Zaetta

 

 

 


Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2014-02-28-11-16-09Καλημέρα σας! Ονομάζομαι Μαντώ και έχω πάρει αρκετές ιδέες από τις διαμορφώσεις χώρων των αναγνωστών σας. Θα ήθελα τη βοήθειάς σας. Θέλω να διαμορφώσω το πάνω μέρος του σπιτιού μας σε κουζίνα-σαλόνι. Είναι ενιαίος πέτρινος χώρος. Δεν είναι επένδυση πέτρας. Το σχέδιο του σπιτιού είναι ορθογώνιο και η...
-wc-Θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω. Το σπίτι μου είναι παλιό πέτρινο με λίγο περίεργη διαρρύθμιση των χώρων....
2015-03-09-19-06-02Φυσικοί λίθοι ονομάζονται τα προϊόντα που παράγονται από τη θραύση των πετρωμάτων που βρίσκονται στο επιφανειακό στερεό στρώμα του φλοιού της γης.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+