Ανακαίνιση πυργόσπιτου στην Κροατία

Ανακαίνιση και διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου, ενός πυργόσπιτου του 18ου αιώνα από τον αρχιτέκτονα Giorgio Zaetta

Η κατοικία είναι εξολοκλήρου κτισμένη από πέτρα σε μια περιοχή της Κροατίας, που μέχρι τον 19ο αιώνα αποτελούσε ένα οχυρωμένο νησί. Το κτίριο ακολουθεί την τοπική παράδοση που ήθελε τα κτίρια να αναπτύσσονται καθ' ύψος και έτσι να εκμεταλλεύονται κατά το μέγιστο δυνατό τρόπο, το διατιθέμενο οικόπεδο.

1340618317-RovignoZaetta_17-foto-low

Η κατοικία πήρε το όνομα Maison M και η μία πλευρά του κτιρίου βρίσκεται σκριβώς πάνω στη θαλασσα. Οι εσωτερικοί χώροι αναπτύσσονται σε 4 ορόφους.

Το ύφος της διαμόρφωσης του εσωτερικού χώρου είναι ιδιαίτερα απλό και εγινε με σεβασμό προς την ιστορία του κτιρίου.

1340376184-RovignoZaetta_4-foto-low

Η ανακαίνιση ξεκίνησε από την επισκευή της αρχικής τοιχοποιίας (από πέτρα). Έτσι, όλες οι υπόλοιπες προσθήκες μπόρεσαν να στηριχθούν στην τοιχοποιία αυτή.

1340376299-RovignoZaetta_5-foto-low

Μια φωτεινή σχισμή περιτρέχει τις πλάκες των δαπέδων και έτσι τα δάπεδα να δείχνουν ανεξάρτητα από την πέτρινη τοιχοποιία.

1340617925-RovignoZaetta_7-foto-low

Για να ισχυροποιηθεί περισσότερο το κτίσμα (από την άποψη της αντισεισμικότητας) τα ξύλινα δάπεδα ενισχύθηκαν με πλάκες σκυροδέματος.

1340376342-RovignoZaetta_6-foto-low

Η σκάλα στηρίζεται σε ένα μεταλλικό σκελετό. Ο σκελετός είναι κρυμμένος μέσα στους διαχωριστικούς τοίχους. Το υλικό των πατημάτων και των ριχτιών είναι ανοξείδωτος χάλυβας και το πάχος του φύλλου είναι μόλις 1 εκατοστό.

1340618262-RovignoZaetta_15-foto-low

Ο σχεδιασμός του χώρου φαίνεται αρκετά αυστηρός και γραμμικός. Εντούτοις, το παιχνίδι του φωτός και της σκιάς, αλλά και η θέα προς τη θάλασσα ζωντανεύουν το χώρο.

Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (καλώδια, διακόπτες κτλ) είναι κρυμμένοι ή ενσωματωμένοι σε έπιπλα, έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν αθέατοι.

1340618233-RovignoZaetta_14-foto-low

Ο όροφος (που βρίσκεται στο επίπεδο της θάλασσας), προσεγγίζεται και κατευθείαν από τη θάλασσα με χαμηλή βάρκα. Περιλαμβάνει ένα εξωτερικό κατάστρωμα με νιπτήρα και μπάρμπεκιου για το καθάρισμα και το μαγείρεμα των ψαριών. Ο χώρος αυτός απευθύνεται κυρίως στους επισκέπτες της κατοικίας.

Η κεντρική είσοδος στο κτίριο γίνεται από το επίπεδο του δρόμου. Στην είσοδο αυτή, διατηρήθηκε το αρχικό κούφωμα: μια πόρτα κατασκευασμένη στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο όροφος αυτός, περιλαμβάνει τη βασική κουζίνα και το καθιστικό και οδηγεί σε ένα εξώστη, πάνω από τη θάλασσα. Ο εξώστης ήταν παλαιότερα ξύλινος αλλά με την ανακαίνιση αποφασίστηκε να ξανακατασκευαστεί από σκυρόδεμα.

1340376140-RovignoZaetta_3-foto-low

Πολλά από τα έπιπλα σχεδιάστηκαν από τον αρχιτέκτονα και καταστευάστηκαν από τοπικούς τεχνίτες.

καρεκλες Eames, Eames Lounge Chair

Οι επόμενοι όροφοι είναι περισσότερο ιδιωτικοί. Στον 1ο όροφο (απο το επίπεδο του δρόμου) διαμορφώθηκε ένα καθιστικό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, αφενός η βιβλιοθήκη όπου τα βιβλία είναι αθέατα και, αφετέρου η τηλεόραση, όπου όταν δε χρησιμοποιείται καλύπτεται ώστε να μη φαίνεται.

εσωτερική διακόσμηση γραφείου, καθιστικού

Ο τελευταίος όροφος διατίθεται για ύπνο και χαλάρωση. Ο σκελετός της σκεπής είναι εμφανής. Το κρεβάτι και οι συρταριέρες είναι κατασκευασμένα από λακαρισμένο ξύλο. Ενα ενδιαφέρον επίσης στοιχείο είναι τα παράθυρα που βρίσκονται σε διάφορετικά υψη.

μοντέρνο μπάνιο, ξύλινο δάπεδο στο μπάνιο
1340618100-RovignoZaetta_10-foto-low

Φωτογραφίες: Alberto Ferrero

Σχεδιασμός: Giorgio Zaetta

Σχετικά Άρθρα

  • Οι φυσικοί λίθοι ως δομικό υλικό Οι φυσικοί λίθοι ως δομικό υλικό

    Φυσικοί λίθοι ονομάζονται τα προϊόντα που παράγονται από τη θραύση των πετρωμάτων που βρίσκονται στο επιφανειακό στερεό στρώμα του φλοιού της γης.

    Διαστάσεις και σχήμα φυσικών λίθων: Οι φυσικοί λίθοι είναι στερεά σώματα και έχουν διάφορα σχήματα και διαστάσεις. Ωστόσο, για να χαρακτηριστεί ένα στερεό σώμα ως φυσικός λίθος θα πρέπει τουλάχιστον μία διάσταση του να είναι μεγαλύτερη από 15 εκ. Αν το κομμάτι είναι μικρότερο τότε κατατάσσεται σε άλλες κατηγορίες δομικών υλικών, για παράδειγμα στα χαλίκια. Παρά τον συγκεκριμένο περιορισμό, τα μεγέθη λίθων που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές διαφέρουν αρκετά. Για παράδειγμα, στις επιστρώσεις δαπέδων χρησιμοποιούνται ορθογωνισμένες μαρμάρινες πλάκες με πάχος λίγα εκατοστά. Στις στέγες χρησιμοποιούνται σχιστόπλακες ακανόνιστου σχήματος και μικρού πάχους. Αντίθετα στα λιμενικά έργα χρησιμοποιούνται ογκόλιθοι με μέγεθος μεγαλύτερο από 1 μέτρο. Το σχήμα των φυσικών λίθων μπορεί να είναι κανονικό ή τελείως ακανόνιστο. Γενικά επιδιώκεται, οι πέτρες να έχουν ορθογώνιο σχήμα δηλαδή η μία διάσταση να είναι μεγαλύτερη από τις άλλες δύο, ή σχήμα πλάκας, δηλαδή οι δύο διαστάσεις να είναι μεγαλύτερες από την τρίτη.

    Οι ακανόνιστοί λίθοι αλλά και οι κανονικοί λίθοι που έχουν κυβικό ή σφαιρικό σχήμα θεωρούνται ακατάλληλοι για δομική χρήση. Βέβαια, τα κομμάτια αυτά χρησιμοποιούνται σε άλλες κατασκευές, όπως στο γέμισμα ορυγμάτων, στη δημιουργία αναχωμάτων και φραγμάτων, στην κατασκευή της θεμελιώσεως των κρηπιδωμάτων, σε λιμενικά έργα και τέλος στην παραγωγή δομικών υλικών από λίθο, όπως άμμο και σκύρα.

    Οι φυσικοί λίθοι στην Ελλάδα: Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά, οι φυσικοί λίθοι αφθονούν. Για αυτό το λόγο, οι πέτρες χρησιμοποιούνταν ευρέως στην κατασκευή γεφυριών, κτιρίων, δρόμων κτλ. Οι πέτρες επίσης έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια πλειάδα έργων, όπως στις κατοικίες, στις εκκλησίες, στις επιχώσεις ορυγμάτων, στις αποθήκες αγροτικών προϊόντων, στην κατασκευή θεμελιώσεων και τοίχων αντιστήριξης, στην κατασκευή φρουρίων και προστατευτικών τειχών, σε λιμενικά έργα, σε δρόμους (καλντερίμια) κτλ. Αντίθετα σε περιοχές με εκτεταμένες πεδιάδες και ερήμους οι φυσικοί λίθοι σπανίζουν. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έμαθαν να κτίζουν με άλλα υλικά, όπως με λάσπη, κλαδιά, ξύλο κτλ.

    Από την αρχαιότητα ως σήμερα: Γενικά, οι φυσικοί λίθοι κατατάσσονται στα αρχαιότερα δομικά υλικά και συναντώνται σε διάφορες ιστορικές περιόδους, από τα προϊστορικά χρόνια, την Αίγυπτο, την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, μέχρι το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Με την πρόοδο όμως της τεχνολογίας, η βιομηχανία δομικών υλικών άρχισε να παράγει και να επεξεργάζεται νέα υλικά, όπως το σίδηρο, τα σκυροκονιάματα, τα ψημένα τούβλα και άλλα. Έτσι η χρήση της πέτρας άρχισε σταδιακά να παραμερίζεται. Σήμερα η πέτρα ως δομικό υλικό χρησιμοποιείται στους παραδοσιακούς οικισμούς, στην οικολογική αρχιτεκτονική, σε πολυτελείς κατοικίες και ως διακοσμητική επένδυση.

    Συγκρίνοντας τη φυσική πέτρα με το σκυρόδεμα, συμπεραίνουμε ότι η πέτρα μειονεκτεί σε αρκετά σημεία. Για παράδειγμα, έχει μεγαλύτερο εργατικό κόστος, απαιτεί χρονοβόρα επεξεργασία, η τοποθέτηση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους τεχνίτες, έχει μεγαλύτερο βάρος και μικρότερη μηχανική αντοχή. Από την άλλη μεριά ωστόσο, η πέτρα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και μοναδική αισθητική που δύσκολα αντιγράφεται από ένα τεχνητό υλικό.

    Παρόλο που οι φυσικοί λίθοι αντικαταστάθηκαν από νέα σύγχρονα υλικά, θεωρούνται ακόμη και σήμερα αναντικατάστατοι στην κατασκευή σκύρων, χαλικιών και κονίας. Τα υπο-προϊόντα αυτά χρησιμοποιούνται με τη σειρά τους στην παραγωγή κονιαμάτων και σκυροδέματος.

    Εξόρυξη και εξεργασία: Οι φυσικοί λίθοι εξορύσσονται από τα λατομεία, με εκρηκτικές ύλες ή μηχανικά μέσα. Μετά την εξόρυξη απαιτείται, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, η επεξεργασία των υλικών. Τα τυπικά στάδια επεξεργασίας των φυσικών λίθων είναι η λάξευση, η λείανση και η στίλβωση της πέτρας.

    Ιδιότητες φυσικών λίθων: Οι λίθοι είναι σώματα ανομοιογενή, δεν έχουν δηλαδή σταθερή χημική ή ορυκτολογική σύσταση. Αυτό σημαίνει ότι οι λίθοι δεν έχουν όλες τις ιδιότητες στον ίδιο βαθμό, γεγονός που δυσκολεύει τη χρήση τους στις σύγχρονες κατασκευές. Για παράδειγμα, υπάρχουν ασβεστόλιθοι με παρόμοια χημική σύσταση αλλά διαφορετική πυκνότητα, διαφορετικό ειδικό βάρος και γενικά διαφορετική εμφάνιση.

    Επίσης οι λίθοι δεν είναι σώματα συμπαγή, όπως το μέταλλο και το γυαλί, αλλά πορώδη. Τέλος, ένα βασικό χαρακτηριστικό των λίθων είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής.

    Η διάρκεια του κύκλου ζωής των φυσικών λίθων εξαρτάται από:

    • Τους εξωτερικούς παράγοντες (χρήση, καιρικές συνθήκες κτλ)
    • Από τις ιδιότητες της πέτρας
    • Από τα μέτρα προστασίας της κατασκευής.

    Βιβλιογραφία:

    • Τεχνολογία Δομικών Υλικών, Διδακτικό βιβλίο των Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων/ Τομέας Κατασκευών/ Ειδικότητα Κτιριακών Έργων. ΥΠΕΠΘ.
    • Λεγάκις, Αντώνιος, Τεχνολογία Δομικών Υλικών, Ίδρυμα Ευγενίδου, Αθήνα, 1997.
  • Οι τοίχοι ενιαίου χώρου είναι πέτρινοι. Τί κουζίνα και έπιπλα ταιριάζουν; Οι τοίχοι ενιαίου χώρου είναι πέτρινοι. Τί κουζίνα και έπιπλα ταιριάζουν;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    Καλημέρα σας! Ονομάζομαι Μαντώ και έχω πάρει αρκετές ιδέες από τις διαμορφώσεις χώρων των αναγνωστών σας. Θα ήθελα τη βοήθειάς σας. Θέλω να διαμορφώσω το πάνω μέρος του σπιτιού μας σε κουζίνα-σαλόνι. Είναι ενιαίος πέτρινος χώρος. Δεν είναι επένδυση πέτρας.

    Το σχέδιο του σπιτιού είναι ορθογώνιο και η είσοδος είναι στη μέση του ορθογωνίου. Αριστερά είναι η εσωτερική κυκλική σκάλα που οδηγεί στις κρεβατοκάμαρες. Έχουμε τρία παράθυρα στη δεξιά πλευρά από την είσοδο. Οι διαστάσεις είναι μήκος 9μ και πλάτος 4μ και η σκάλα έχει διάμετρο 1,40μ.

    Τι κουζίνα ταιριάζει με τον πέτρινο τοίχο; Τι είδους έπιπλα; Μου αρέσει το μοντέρνο και τα έντονα χρώματα. Θέλω κουζίνα έντονη και σαλόνι σε πιο ήπιους τόνους.

    Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Την απάντηση δίνει η Αναστασία Καραβασίλη (Msc Interior Designer)

    Γεια σου Μαντώ! Μια λειτουργική διαρρύθμιση του χώρου σου θα ήταν η παρακάτω. Το σαλόνι αναπτύσσεται δεξιά στο φωτεινό και ευρύχωρο μέρος του σπιτιού και η κουζίνα αριστερά σε ευθεία διάταξη.

    Προοπτική απεικόνιση του χώρου του καθιστικού σου.

    Η αλήθεια είναι ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο να γνωρίζαμε το είδος της πέτρας που χτίστηκε το σπίτι ώστε να αντιλαμβανόμασταν την απόχρωσή που επικρατεί στον υπάρχοντα εσωτερικό χώρο.

    Όταν φαντάζομαι ένα λιθόκτιστο σπίτι μου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό ένα αρχοντικό αυτού του τύπου (εικ.1). Το οποίο προϋποθέτει αυτομάτως «βαριά» έπιπλα σε σκούρες αποχρώσεις. Όμως δεν είναι μόνο αυτό.

    Εικ.1

    Μία γενική συμβουλή που θα σου έδινα είναι η εξής: Αν η πέτρα είναι σκούρη, τότε θα πρέπει σίγουρα να κινηθείς σε ανοιχτές αποχρώσεις ξύλου.

    Αν από την άλλη η πέτρα είναι σε ανοιχτές αποχρώσεις όπως η φωτογραφία στην εικ.1 τότε να χρησιμοποιήσεις σκούρη απόχρωση επίπλων (στην απόχρωση του ξύλου αναφέρομαι). Για να πετύχεις ένα χαλαρωτικό καθιστικό τα υφάσματα των επίπλων σου θα πρέπει να είναι σε αποχρώσεις γήινες: μπεζ, εκρού, σοκολατί κτλ. όπως παρακάτω (εικ.2).

    http://www.art.satto.org/vsekidnevna-v-stil-rustik/

    Στη συνέχεια σου αναρτώ μία εικόνα από μία σύγχρονη κουζίνα σε γήινες αποχρώσεις (εικ.3). Αν παρόλα αυτά επιμένεις στους έντονους χρωματισμούς θα μπορούσες να επιλέξεις μία από τις αποχρώσεις που «βγάζει» η πέτρα σου και να την χρησιμοποιήσεις σε πιο έντονο τόνο στα ντουλάπια της κουζίνας (εικ.4,5). Αυτό να ξέρεις προϋποθέτει ότι την κουζίνα θα σου την κατασκευάσει μαραγκός γιατί τα έτοιμα πορτάκια βγαίνουν μόνο σε συγκεκριμένους χρωματισμούς.

    Εικ. 3 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

    Εικ. 4 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

    Εικ. 5 - http://ruemag.tumblr.com/post/12202160415

    Ότι κι αν αποφασίσεις να κάνεις… Εμείς σου ευχόμαστε καλή επιτυχία!


    Αναστασία Καραβασίλη

    Msc Interior Designer

    email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

    blog: www.karavasilidesign.blogspot.gr

    web: www.karavasilisgroup.gr

  • Τι να κάνω σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω; Τι να κάνω σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω;

    Ερώτηση αναγνώστριας

    “Θα ήθελα κάποιες συμβουλές σχετικά με το WC, το μπάνιο, την κουζίνα του σπιτιού που ανακαινίζω. Το σπίτι μου είναι παλιό πέτρινο με λίγο περίεργη διαρρύθμιση των χώρων όπως τουλάχιστον το είχαν ξεκινήσει οι δικοί μου.

    1. Το WC: έχουμε βγάλει ένα μικρό WC (3τμ) ακριβώς κάτω από την παλιά σκάλα. Θα πρέπει από μέσα να επενδυθεί με κόντρα πλακέ για να προστατευθεί το ξύλο ή μπορεί να γίνει κάποια άλλη επένδυση ή προστασία;

    2. Το δωμάτιο όπου υπάρχει και το μπάνιο έχει χωριστεί σε δυο μέρη: το πρώτο είναι ένας χώρος μικρός που θα βάλουμε τις ντουλάπες και το δεύτερο είναι το μπάνιο με κάποιες αλλαγές που θα γίνουν (άνοιγμα μεγαλυτέρου παράθυρου, κλείσιμο παραθύρων διαδρόμου 

    Για το μπάνιο επειδή το πλακάκι του τοίχου μας φαίνεται λίγο άσχημο (πολύ ψήλο ταβάνι) προσανατολιζόμαστε προς δυο λύσεις: 

    1. χρωματιστό ξύλινο πλαίσιο με πηχάκι και από κει και πάνω πατητή τσιμεντοκονία

    2. πατητή τσιμεντοκονία σ όλο τον τοίχο.

    Επίσης έχουμε βρει από κατεδάφιση το τσιμεντοπλακάκι της φωτογραφίας (40 τμ), τα οποία και με πολύ κόπο καθαρίσαμε με μικρής έντασης μηχάνημα αμμοβολής. Το πλακάκι αυτό θα το βάλουμε στην κουζίνα... για λόγους οικονομίας θα μπορούσαμε να το βάλουμε και στο μπάνιο ή είναι λίγο κάπως να υπάρχει το ίδιο πλακάκι και στην κουζίνα και στο μπάνιο; Ευχαριστώ.” Μαρία

    Η άποψη μας

    Δηλώνουμε ότι τα παλιά σπίτια λαϊκής αρχιτεκτονικής πρέπει να διασώζονται με τις απαραίτητες επισκευές, γιατί είναι απόλυτα ενταγμένα στο περιβάλλον τους. Αν και ο σχεδιασμός τους προέκυπτε από τις ανάγκες των ενοίκων τους και εξυπηρετούσε την καθημερινότητα τους, με κατάλληλες επεμβάσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των σημερινών χρηστών.

    Το WC κάτω από τη σκάλα

    Εάν επιθυμείτε μπορείτε να διατηρήσετε το ξύλο της σκάλας και να επενδύσετε με πλακάκι μικρών διαστάσεων το υπόλοιπο τμήμα, καθώς στο χώρο δεν δημιουργούνται υδρατμοί, που μπορούν να επηρεάσουν το ξύλο.

    Σε περίπτωση που δεν θέλετε να είναι ορατό το ξύλο της σκάλας, μπορείτε να επενδύσετε με ανθυγρή γυψοσανίδα και στη συνέχεια να επενδύσετε με πλακάκι, ακόμη και με βινυλική ταπετσαρία ανάλογου σχεδίου.

    Το μπάνιο

    Αντίθετα με το WC, στο μπάνιο δημιουργούνται υδρατμοί, οπότε το ξύλινο ταβάνι πρέπει να καλυφτεί με ψευδοροφή από ανθυγρή γυψοσανίδα, με την οποία μπορείτε να μειώσετε το ύψος του μπάνιου.

    Σχετικά με την επένδυση των τοίχων προτείνουμε την λύση της πατητής τσιμεντοκονίας σε ολόκληρο τον τοίχο. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμη απόχρωση για την τσιμεντοκονία για να δώσει ευρυχωρία στο χώρο.

    Η λύση με το ξύλο στη χαμηλότερη ζώνη του τοίχου, ενώ “κόβει” ύψος, προτείνεται για ευρύχωρα μπάνια μεγάλων διαστάσεων.

    Όσον αφορά στο τσιμεντοπλακάκι για το δάπεδο του μπάνιου αναφέρουμε τα εξής. Αισθητικά είναι προτιμότερο να διαφοροποιηθεί το δάπεδο του μπάνιου από της κουζίνας, εφόσον τα οικονομικά το επιτρέπουν. Σε περίπτωση αναγκαστικής επιλογής του, πρέπει να τσεκάρετε αν η τελική επιφάνεια από το παλιό τσιμεντοπλακάκι είναι κατάλληλη για βρεχόμενες επιφάνειες, ώστε να μην αλλοιωθεί η όψη του με τη χρήση.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved