Ανάπλαση πλατείας και έκθεση γλυπτών

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Στην σκιά των τειχών της Θεσσαλονίκης η πλατεία αναπλάθεταιΑπό τη Σοφία Δημουλά

αρχιτέκτονα εσωτερικών χώρων – διακοσμήτρια

 

 

 

 

 

υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Αρώνης

Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης

Η ακόλουθη παρουσίαση έχει ως στόχο να περιγράψει τη μελέτη πρότασης, το σχεδιασμό και την ανάπλαση πλατείας στα Κάστρα της Θεσσαλονίκης ώστε να φιλοξενήσει έκθεση γλυπτικής ή σκηνικών εγκαταστάσεων εξωτερικού χώρου, συνολικής εκθετικής χωρητικότητας δέκα θέσεων.

Η γενική φιλοσοφία που ακολουθήθηκε στον σχεδιασμό και τη μελέτη του ακόλουθου project είναι βασισμένη στην μακρόχρονη ιστορία της περιοχής και τα βυζαντινά τείχη που ‘αγκαλιάζουν’ τους κατοίκους της περιοχής δημιουργώντας ένα ιστορικό γαϊτανάκι ανάμεσα στο χθες και το τώρα.

Από εδώ προέρχεται και η ονομασία της πλατείας (infinity) με το ακόλουθο σύμβολο ως κυρίως άξονα του σχεδίου, εμπνευσμένη από την αστείρευτη έμπνευση των καλλιτεχνών, τα βυζαντινά και θρησκευτικά σύμβολα και την μακρόχρονη ιστορία της περιοχής.Κάτοψη της πρότασης ανάπλασης της πλατείας

Θεωρήθηκε ορθό να διατηρηθεί η ατμόσφαιρα της παραδοσιακής γειτονιάς ώστε οι κάτοικοι να υιοθετήσουν άμεσα το χώρο ως κάτι γνώριμο και οικείο, έναν ασφαλή χώρο συνεύρεσης οικογένειας, φίλων, παρέας.

Ο αρχικός σχεδιασμός είχε ως κύριο άξονα την κατανόηση της σχέσης μεταξύ κατοίκων και περιοχής, ώστε να δημιουργηθεί μελλοντικά δεσμός, αρμονία και σεβασμός μεταξύ των κατοίκων και της πλατείας, να διατηρηθεί ακέραιο το αποτέλεσμα και να αποφευχθεί η οποιαδήποτε υλική αλλά και αισθητική φθορά.

Σημαντική παράμετρος που τέθηκε στον σχεδιασμό είναι η πρόβλεψη επισκεψιμότητας της πλατείας από ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, μία νομική αλλά και ηθική ανάγκη του σήμερα για δημόσιους χώρους κοινής χρήσης.

Άποψη της πλατείας infinity στα βυζαντινά τείχη της Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σοφία Δημουλά

e-mail:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

website:  www.wix.com/sofiadimoula/idΠροσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+