Θεματικό βιβλιοπωλείο

ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

από την Μαργαρίτα Μαυρουδή

σπουδάστρια αρχιτεκτονικής εσωτερικών χώρων & διακόσμησης Δ΄έτους (BACHELOR)

 

υπεύθυνος καθηγητής: Κωνσταντίνος Αρώνης

Κολλέγιο ΑΚΤΟ Θεσσαλονίκης.

Θέμα: Διαμόρφωση Θεματικού Βιβλιοπωλείου σε διώροφο κτίριο.

Το παιδικό βιβλιοπωλείο που μελετήθηκε, σχεδιάστηκε και παρουσιάζεται, βρίσκεται σε υφιστάμενο διώροφο κτίριο στην οδό Εδέσσης 6, στην περιοχή των Λαδάδικων στην Θεσσαλονίκη. Η συγκεκριμένη περιοχή, μετά την πυρκαγιά του 1917 και την έως ένα μεγάλο βαθμό καταστροφή της, μεσουρανεί ως αγορά μέχρι τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το εν λόγω κτίριο, άλλαξε μέσα στην πάροδο των χρόνων χρήσεις και ιδιοκτήτες. Χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως πανδοχείο, αργότερα ως κατάστημα εποχιακών ειδών για να φτάσουμε σήμερα στην τωρινή του χρήση ως επιχείρηση που αναλαμβάνει την διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ο χώρος της εισόδου του βιβλιοπωλείουΣκοπός της μελέτης είναι ο σχεδιασμός ενός θεματικού βιβλιοπωλείου. Λαμβάνοντας υπόψη τους πελάτες, τις ανάγκες, τον χαρακτήρα και την αισθητική αρτιότητα που θα πρέπει να καλύπτει, κατέληξα στην πρόταση για ένα βιβλιοπωλείο για παιδιά, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και κατάλληλες επιλογές.

 

 

Η reception του βιβλιοπωλείουTο βιβλιοπωλείο λειτουργεί σε ενιαίο επίπεδο, χωρίς την προσθήκη τοίχων για τον διαχωρισμό του.
Με τον τρόπο αυτό, γίνεται πλήρης εκμετάλλευση του υφιστάμενου χώρου, του φυσικού φωτισμού και υποστηρίζεται η λογική της συνέχειας και των καμπύλων μορφών που επιλέχθηκαν.

 

 

Βιβλιοθήκες στον όροφο του βιβλιοπωλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βιβλιοθήκες και στο βάθος η σκάλα στο ισόγειο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το περιμετρικό μπαλκόνι του ορόφου του βιβλιοπωλείου

Στην κατεύθυνση αυτή βοηθά και το περιμετρικό μπαλκόνι που κατασκευάστηκε, το οποίο εξαντλεί το συνολικό ύψος που διαθέτουμε και προσφέρει οπτική επικοινωνία μεταξύ των ορόφων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Από την στιγμή που το βιβλιοπωλείο απευθύνεται κυρίως σε μικρά παιδιά, αλλά και στους γονείς τους, πρωταρχικός σκοπός ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος με ανάλαφρο και πολύχρωμο χαρακτήρα, ικανός να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους, σε ένα ταξίδι γνώσης και παραμυθιού.

Βιβλιοθήκες και στο βαθος η σκάλα στο ισόγειο

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια άλλη άποψη του ισογείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για το λόγο αυτό, επιλέχθηκαν ρευστές φόρμες με έντονες καμπύλες, που ξεκινούν από τον πρώτο όροφο και καταλήγουν να διαμορφωθούν σε ράφια, ή ακόμα και σε ιδιαίτερα στοιχεία στο δάπεδο. Οι τοίχοι ακολουθούν έντονους χρωματισμούς.

Βιβλιοθήκες στον όροφο του βιβλιοπωλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άποψη του ορόφου του βιβλιοπωλείου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το κυρίαρχο στοιχείο και ίσως το πιο ενδιαφέρον, είναι η κεντρική κατασκευή που παραπέμπει σε blob αρχιτεκτονική, διατρέχει και τους δύο ορόφους, στο ισόγειο με τη μορφή καμπύλης βιβλιοθήκης και στον όροφο ως τεράστιος θόλος στον οποίο έχει σχεδιαστεί ένα πρωτότυπο αναγνωστήριο και χώρος για παιχνίδι.

Άποψη του αναγνωστηρίου από τον όροφο

Το εσωτερικό του αναγνωστηρίου- Blob design  στο Χορτιάτη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μαργαρίτα Μαυρουδή

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

deconstructivism-a-blobitecture-Deconstructivism & blobitecture: μια συγκριτική μελέτη
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+