Σχεδιασμός κρεβατιού για παιδιά ηλικίας 0 έως 15 ετών

Μελέτη, σχεδιασμός και ανάλυση ενός κρεβατιού με στόχο να πληρεί και να καλύπτει ως χρηστικό προϊόν τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου από την βρεφική ηλικία και μέχρι την εφηβεία του.

Από τον Μιμίδη Θεόδωρο, Καρδίτσα 2010.

Πτυχιακή εργασία για το τμήμα Σχεδιασμού & Τεχνολογίας Ξύλου & Επίπλου του ΤΕΙ Λάρισας του Παραρτήματος Καρδίτσας.

Η ιδέα για την σχεδιαστική πρόταση ενός ευέλικτου κρεβατιού που θα μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής και παιδικής ηλικίας έχει σκοπό να δώσει λύσεις όπως:

  • Την εξοικονόμηση χρημάτων για τους καταναλωτές. Ένα πρόβλημα που δημιουργείται καθώς η ανάπτυξη των παιδιών αναγκάζει τους γονείς σε τουλάχιστον 2 ή 3 αγορές κρεβατιού κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.
  • Την ασφαλή χρήση του προϊόντος από ένα παιδί σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ιδιαίτερα κατά τις μικρότερες ηλικίες).
  • Την φιλικότητα προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κάτι το οποίο επιτυγχάνεται: α) χρησιμοποιώντας υλικά και μεθόδους παραγωγής φιλικά προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, β) με το γεγονός ότι ο καταναλωτής αγοράζει ένα αντί για τρία κρεβάτια περιορίζει την ανάλωση των πρώτων υλών στο 25-35% της υπάρχουσας κατάστασης.

Στις ενότητες της εργασίας παρουσιάζονται:

  • Η αναλυτική περιγραφή του προϊόντος, οι αρχικοί στόχοι για το καινούριο προϊόν και η ισχύουσα νομοθεσία για την ασφάλεια χρήσης του.
  • Μια έρευνα αγοράς που αφορά: α) βρεφικά κρεβάτια, β) προεφηβικά κρεβάτια, γ) εφηβικά κρεβάτια και δ) ευέλικτα κρεβάτια με δυνατότητα μετατροπής από βρεφικά σε προεφηβικά κ.τ.λ.
  • Τα συμπεράσματα της έρευνας αγοράς και οι νέοι στόχοι που δημιουργήθηκαν για το καινούριο προϊόν.
  • Οι αρχικές ιδέες μέσω σκίτσων και η επιλογή της τελικής ιδέας.
  • Η εξέλιξη της επιλεγμένης ιδέας σε τελικό σχέδιο - προϊόν (λειτουργική και αισθητική βελτίωση).
  • Η ανάλυση της τελικής ιδέας μέσω κατασκευαστικών και φωτορεαλιστικών σχεδίων με την χρήση Η/Υ.
  • Τα τελικά συμπεράσματα.

Έρευνα Αγοράς

Σκίτσα

Επιλογή τελικής ιδέας και εξέλιξη αυτής

Φωτορεαλιστικά Σχέδια

Κατασκευαστικά Σχέδια

Κατασκευή μακέτας

Τα κείμενα, οι φωτογραφίες και τα σχέδια ανήκουν στον Σχεδιαστή - Τεχνολόγο Ξύλου - Επίπλου Μιμίδη Θεόδωρο.

Επικοινωνία: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Περισσότερες πληροφορίες:

Σχετικά Άρθρα

  • Βρεφικά σεντόνια και βρεφικές κουρτίνες για το τέλειο δωμάτιο του μωρού Βρεφικά σεντόνια και βρεφικές κουρτίνες για το τέλειο δωμάτιο του μωρού

    Νέο μωράκι στην οικογένεια; Είτε μόλις γεννήσατε, είτε ετοιμάζεστε να το φέρετε στον κόσμο, τα βρεφικά σεντόνια και οι βρεφικές κουρτίνες θα έπρεπε να βρίσκονται ήδη στο δωμάτιο του δημιουργώντας την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να μεγαλώσει σωστά και προστατευμένο.

  • Τυπικές διαστάσεις κρεβατιών Τυπικές διαστάσεις κρεβατιών

    Όταν αναφερόμαστε στις διαστάσεις κρεβατιού εννοούμε τις διαστάσεις του στρώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πραγματικές διαστάσεις κρεβατιών διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού τους. Το στρώμα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10cm μακρύτερο από το ύψος του ανθρώπου που θα το χρησιμοποιεί.

    Μονά και διπλά κρεβάτια (τυπικές διαστάσεις)

    Κούνια και παιδικό κρεβάτι

  • Χωροθέτηση δύο μονών κρεβατιών στο υπνοδωμάτιο Χωροθέτηση δύο μονών κρεβατιών στο υπνοδωμάτιο

    Αρκετές φορές, στο ίδιο δωμάτιο είναι απαραίτητο να συνυπάρξουν δύο χρήστες, όπως για παράδειγμα δύο αδέρφια, δύο φιλοξενούμενοι, κτλ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, επιλέγεται συνήθως η λύση της αγοράς δύο μονών κρεβατιών αντί ενός διπλού. Ως εκ τούτου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να αποφασίσει κανείς είναι η διάταξη των δύο μονών κρεβατιών. Παρακάτω παρουσιάζονται εικονογραφημένες όλες σχεδόν οι δυνατότητες διάταξης δύο μονών κρεβατιών σε ένα δωμάτιο. Ωστόσο, όλες οι λύσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν σε όλους τους χώρους. Το κάθε δωμάτιο έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τους δικούς περιορισμούς, όπως για παράδειγμα διαφορετικές διαστάσεις και αναλογίες, διαφορετική θέση της πόρτας εισόδου, ύπαρξη μπαλκονόπορτας, παραθύρου ή εντοιχισμένης ντουλάπας, κτλ.

    Πώς μπορείτε να διατάξετε δύο μονά κρεβάτια σε ένα δωμάτιο:

    Δημιουργήστε γωνία, τοποθετώντας τα κρεβάτια κάθετα μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή, είναι προτιμότερο να αφήσετε κενό μεταξύ των κρεβατιών και να τοποθετήσετε ανάμεσα ένα έπιπλο, όπως για παράδειγμα μία ντουλάπα, μία συρταριέρα, ένα γραφείο, το κομοδίνο, κτλ.

    Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν με το προσκέφαλο στη γωνία του δωματίου. Η ντουλάπα που τοποθετήθηκε ανάμεσα προσφέρει επιπλεόν ιδιωτικότητα στου χρήστες.

    Το ένα κρεβάτι τοποθετήθηκε με το προσκέφαλο στη γωνία και το άλλο με τα πόδια. Η συρταριέρα που τοποθετήθηκε ανάμεσα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν κομοδίνο.

    Τα κρεβάτια είναι ενωμένα μεταξύ τους. Για τη συγκεκριμένη διάταξη θα πρέπει το σχέδιο του κρεβατιού να είναι κατάλληλο, όπως για παράδειγμα να έχει χαμηλό προσκέφαλο.

    Για περισσότερη ιδιωτικότητα, μπορεί να κατασκευαστεί ανάμεσα στα κρεβάτια διαχωριστικό από γυψοσανίδα

    Στη γωνία, πίσω από τα προσκέφαλα των κρεβατιών, μπορεί να τοποθετηθεί ειδικό έπιπλο. Συνήθως τα έπιπλα αυτά κατασκευάζονται κατά παραγγελία.

    Τοποθέτηση των κρεβατιών, στη σειρά, με τη μεγάλη διάσταση σε έπαφή με τον τοίχο. Τα κρεβάτια μπορούν να είναι σε επαφή μεταξύ τους ή να παρεμβάλεται ανάμεσα κάποιο έπιπλο. Φυσικά, ο τοίχος του δωματίου πρέπει να είναι αρκετά μακρύς (τουλάχιστον 4 μέτρα) έτσι ώστε να χωρούν τα κρεβάτια.

    Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν με τα πόδια ενωμένα μεταξύ τους

    Ανάμεσα στα κρεβάτια τοποθετήθηκε χαμηλό έπιπλο

    Με τα προσκέφαλα κάθετα στον ίδιο τοίχο (παράλληλη τοποθέτηση): Συνήθως ανάμεσα στα κρεβάτια τοποθετούνται ένα ή δύο κομοδίνα. Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί συρταριέρα, ντουλάπα, γραφείο ή άλλο έπιπλο. Τα κρεβάτια, μπορούν να είναι και ενωμένα μεταξύ τους, σχηματίζοντας ένα διπλό κρεβάτι. Ωστόσο, η λύση αυτή είναι κατάλληλη για παιδιά μικρής ηλικίας, καθώς όσο, μεγαλώνουν τα παιδιά τόσο περισσότερο χρειάζονται τον προσωπικό τους χώρο.

    Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν παράλληλα μεταξύ του και ανάμεσα τοποθετήθηκε ένα κομοδίνο

    Ανάμεσα στα κρεβάτια τοποθετήθηκαν δύο κομοδίνα

    Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν παράλληλα και σε απέναντι τοίχους.

    Τα κρεβάτια τοποθετήθηκαν, παράλληλα και σε επαφή μεταξύ τους, δημιουργώντας ένα διπλό κρεβάτι.

    Τοποθέτηση των κρεβατιών σε αντίθετους τοίχους και αντίθετες γωνίες: Η διάταξη αυτή προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ιδιωτικότητα στους χρήστες καθώς δηιουργεί δύο διαφορετικές ζώνες. Δίπλα στο κάθε κρεβάτι μπορεί να τοποθετηθεί κομοδίνο, ντουλάπα, γραφείο, κτλ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved