Γιώργος Βαρυτιμίδης: Το βιτρώ στον εσωτερικό χώρο

ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ

βιτρώ, σπείρα στην τέχνη

Το βιτρώ (υαλογραφία) αποτελεί μια μοναδική μορφή τέχνης που συγγενεύει με τη ζωγραφική και το ψηφιδωτό. Ωστόσο, διαφέρει σε ένα βασικό στοιχείο: Στο φώς. Πράγματι, στην τέχνη του βιτρώ το φώς διαπερνά τις γυάλινες επιφάνειες και έτσι τα χρώματα και τα νερά του γυαλιού πάλλονται μαζί με τις ακτίνες του φωτός. Για τον υαλογράφο, το φώς μαζί με τη διαφάνεια αποτελούν τα βασικά υλικά της δουλειάς του.     

Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης, δημιουργεί βιτρώ από το 1998 και έχει το εργαστήριό του στην Κατερίνη. Διερευνά, τόσο τις εικαστικές δυνατότητες της υαλογραφίας όσο και τις εφαρμογές στη διακόσμηση και στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων.

 

Εφαρμογές του βιτρώ στον εσωτερικό χώρο: Η μαγεία του φωτός και των χρωμάτων. 

Ο Γιώργος Βαρυτιμίδης δημιουργεί βιτρώ που αντικαθιστούν τα απλά τζάμια των κουφωμάτων, φιλτράρουν τις ακτίνες του ήλιου και προσφέρουν ένα ζεστό και απαλό φωτισμό στον εσωτερικό χώρο. Τα παράθυρα, μεταμορφώνονται σε ολόφωτες εικόνες και οι πόρτες αποκτούν μοναδική αξία.

βιτρώ σε παράθυρο,

βιτρώ σε παράθυρο, βιτρώ σε πόρτα

Το βιτρώ μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιαδήποτε κούφωμα (πόρτα, παράθυρο) που έχει τζαμιλίκι, είτε ξύλινο είτε αλουμινίου, αντικαθιστώντας το απλό τζάμι. Η υαλογραφία ετοιμάζεται στο εργαστήριο του δημιουργού, στις κατάλληλες διαστάσεις και μεταφέρεται για τοποθέτηση στο κούφωμα. Η τοποθέτηση είναι εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμα και από έναν ερασιτέχνη.

βιτρώ πόρτα, βιτρώ σε πόρτα

βιτρώ πόρτα

Ωστόσο, η σχέση του βιτρώ με την αρχιτεκτονική δεν είναι καινούργια αλλά συναντάται εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Ως γνωστόν, το γυαλί αποτελεί ένα μοναδικό υλικό που λόγω της διαφάνειας του χρησιμοποιήθηκε στην κάλυψη των ανοιγμάτων των κτιρίων.  Ο άνθρωπος, που αισθάνεται συνεχώς την ανάγκη να μορφοποιεί την ύλη, πρόσθεσε χρώμα στο γυαλί, το έκοψε σε κομμάτια, αναζήτησε ένα συνδετικό υλικό και ξανασυνέθεσε τα κομμάτια του γυαλιού δημιουργώντας ολόφωτες και λαμπερές εικόνες. Το βιτρώ βρήκε αρχικά εφαρμογή στους χώρους λατρείας και ειδικότερα στις καθολικές εκκλησίες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, βιτρώ συναντάμε στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μακεδονίας, στα αρχοντικά της Σιάτιστας, του Πηλίου και της Καστοριάς, όπου οι φεγγίτες πάνω από τα παράθυρα του τελευταίου ορόφου καλύπτονται με πολύχρωμα βιτρώ.

Γιώργιος Βαρυτιμίδης

Οι εφαρμογές στη διακόσμηση του εσωτερικού χώρου δεν εξαντλούνται στα κουφώματα.Βιτρίνες σε έπιπλα που φιλοξενούν συλλογές ή άλλα διακοσμητικά αντικείμενα, αποκτούν νέο πρόσωπο και αναδεικνύουν τα έπιπλα με τον καλύτερο τρόπο. Φεγγίτες ή ανοίγματα στον τοίχο, μεταμορφώνονται σε πολύχρωμες συνθέσεις από γυαλί. Ειδικά σχεδιασμένες εσοχές στους τοίχους, καλύπτονται από βιτρώ,  που φωτίζονται από μέσα και δημιουργούν ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

vitro yaleios varirimidis 05

Ο Γ. Βαρυτιμίδης χρησιμοποιεί το γυαλί  για να δημιουργήσει και διακοσμητικά αντικείμενα όπως ρολόγια, επιτοίχια ή επιτραπέζια έργα. Μάλιστα, οι τελευταίοι πειραματισμοί αφορούν στο συνδυασμό του γυαλιού με άλλα υλικά, όπως με το μέταλλο και το ξύλο.   

Επικοινωνία και πληροφορίες για το δημιουργό: 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ Γ. ΒΑΡΥΤΙΜΙΔΗ 

 

ρολόι βιτρώ

βιτρώ συγχρονο, μοντέρνο βιτρό, vitrau design

 

βιτρώ ήλιος,

τεχνη με κορμό δέντρου, τέχνη με κλαδιά δέντρου

 Εργά και φωτογραφίες: Γιώργος Βαριτιμίδης (υαλογράφος)

 

 

 

Σχόλια  

 
0 # Petran 01-12-2013 10:50
Υπέροχα βιτρώ;
Μηπως ξέρετε καμιά σχολή στη Θεσσαλονίκη. για να μαθω να κανω βιτρό;
Πόσα χρόνια χρειάζεται; Θα ηθελα να μαθω επαγγελματικά και όχι ερασιτεχνικά
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
0 # Mikri_Margarita 01-12-2013 10:56
Ο παπαγάλλος βιτρό είναι τέλειος
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 
 
-1 # Τάνια 21-09-2014 20:41
Καλησπέρα, βρηκα την ιστοσελιδα σας και ενδιαφερομαι για καποια σχεδια βιτρω και θα ηθελα να μαθω τιμη, δυστηχως εχετε μονο e-mail για να επικοινωνισω μαζι σας. Ειναι ευκολο να μου δωσετε καποιο τηλεφωνο; ευχαριστω!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-07-10-05-21-57Είδη διακοσμητικού γυαλιού
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+