Τραπεζομάντιλο φαγητού: Οι διαστάσεις του

ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ

Leaf with Acorn Embroidered Oblong Tablecloth modern table linens

Τα τραπέζια φαγητού έχουν ποικίλα σχήματα και διαστάσεις και κατά συνέπεια το κάθε τραπέζι απαιτεί και διαφορετικό τύπο τραπεζομάντιλου. Ποιές όμως είναι οι διαστάσεις, που πρέπει να έχει το τραπεζομάντιλο φαγητού και πόσο μεγαλύτερο πρέπει να είναι από το τραπέζι;

Το τραπεζομάντιλο φαγητού, δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ κοντό, αλλά ούτε και να φτάνει ώς το δάπεδο (συνήθως, τα τραπεζομάντιλα που φτάνουν ως το δάπεδο χρησιμοποιούνται στους μπουφέδες των δεξιώσεων). Επίσης, το τραπεζομάντιλο πρέπει να προεξέχει περίπου το ίδιο μήκος από όλες τις πλευρές του τραπεζιού (εκτός αν έχει επιλεγεί σκοπίμως μεγαλύτερο σε κάποιες πλευρές για διακοσμητικούς λόγους). 

Συνεπώς, προκειμένου να επιλεγεί το σωστό τραπεζομάντιλο με τις βέλτιστες διαστάσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψην, ορισμένες απλές οδηγίες.  

 

Βήμα 1ο: Λάβετε υπόψην το σχήμα του τραπεζιού: 

Υπάρχουν 4 βασικά είδη τραπεζιών:

  • Ορθογώνιο, 
  • Τετράγωνο, 
  • Στρογγυλό 
  • Οβάλ (ελλειψοειδές)
Το σχήμα του τραπεζιού, δεν προκαθορίζει απαραίτητα και το σχήμα του τραπεζομάντιλου. Έτσι, σε ένα στρογγυλό τραπέζι μπορει να τοποθετηθεί στρογγυλό ή τετράγωνο τραπεζομάντιλο ενώ σε ένα οβάλ μπορεί να τοποθετηθεί οβάλ ή ορθογώνιο τραπεζομάντιλο. 
 

 

Βήμα 2ο: Μετρήστε τις διαστάσεις του τραπεζιού: 

Γενικά θα πρέπει να μετρήσετε τόσο το πλάτος, όσο και το μήκος του τραπεζιού. Βέβαια, αν το τραπέζι είναι τετράγωνο ή στρογγυλό τότε μπορείτε να μετρήσετε μόνο τη μία πλευρά ή τη διάμετρο του αντίστοιχα.

Σημείωση: Αν διαθέτετε μεζούρα που αναγράφει τις διαστάσεις και σε ίντσες καλό είναι να σημειώσετε τις διαστάσεις του τραπεζιού τόσο σε εκατοστά όσο και σε ίντσες, καθώς στις συσκευασίες ορισμένων προϊόντων αναγράφονται μόνο οι ίντσες. 

 

Βήμα 3ο. Καθορίστε το μέγεθος του τραπεζομάντιλου;

Το τραπεζομάντιλο καλό είναι να "κρέμεται" από κάθε πλευρά του τραπεζιού περίπου 18 έως 26 εκατοστά. Βέβαια, μπορεί να επιλεγεί και μακρύτερο τραπεζομάντιλο, όπως για παράδειγμα να φτάνει μέχρι την μέση του ύψους του τραπεζιού. Γενικά, το βέλτιστο μήκος τραπεζομάντιλου, επιτυγχάνεται όταν το ύφασμα φτάνει σε υψηλότερη στάθμη από την στάθμη του καθίσματος και έτσι όταν τα καθίσματα είναι τοποθετημένα κάτω από το τραπέζι, δεν παρασύρουν το ύφασμα. Σε καμία περίπτωση όμως το τραπεζομάντιλο φαγητού δεν πρέπει να "κρέμεται" λιγότερο από 15 εκατοστά.

Συνοψίζοντας: Για να βρεθεί το κατάλληλο μέγεθος τραπεζομάντιλου, θα πρέπει να προσθέσετε στις διαστάσεις του τραπεζιού, 18 εως 26 εκατοστά. Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνετε να ορίσετε ένα εύρος, μέσα στο οποίο θα πρέπει να βρίσκονται οι διαστάσεις του υφάσματος. Στη συνέχεια μπορείτε να αναζητήσετε εκείνο το προϊόν που βρίσκεται εντός των παραπάνω ορίων. 

ΓΕΝΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ

Μέγεθος τραπεζομάντιλου = Διαστάσεις τραπεζιού + (18 εώς 26 εκ) 

Γενικά, αν δεν μπορείτε να εντοπίσετε ένα τραπεζομάντιλο που να βρίσκεται εντός των ορίων που καθορίσατε, είναι καλύτερο να επιλέξετε ένα μεγαλύτερο τραπεζομάντιλο παρά ένα μικρότερο. 

 

Τί γίνεται αν δεν γνωρίζετε τις ακριβείς διαστάσεις του τραπεζιού;

Αν πρόκειται να αγοράσετε ένα τραπεζομάντιλο χωρίς να γνωρίζετε τις διαστάσεις του τραπεζιου (πχ. αν θέλετε να κάνετε ένα δώρο) τότε μπορείτε να υπολογίσετε το κατάλληλο μέγεθος, λαμβάνοντας υπόψην το σχήμα του τραπεζιού αλλά και τα άτομα που χωρούν να καθίσουν σε αυτό. Για αυτό το λόγο, αρκετές εταιρείες λευκών ειδών έχουν εκδόσει καταλόγους, που αντιστοιχούν τα μεγέθη των διαφόρων υφασμάτων με τα άτομα που μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι.

Παράδειγμα καταλόγου που αντιστοιχεί το μέγεθος του τραπεζομάντιλου με τα άτομα που μπορούν να καθίσουν

Στρογγυλό τραπέζι

2-4 άτομα = τραπεζομάντιλο 95 Χ 95 εκ.

4-6 άτομα = τραπεζομάντιλο 115 Χ  115 εκ.

6-8 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ1 85  εκ.

8-10 άτομα = τραπεζομάντιλο 230 Χ 230  εκ.

8-10 άτομα = τραπεζομάντιλο 275 Χ 275 εκ.                                     

Τετράγωνο τραπέζι 

2-4 άτομα = τραπεζομάντιλο 95 Χ 95 εκ.

4-6 άτομα = τραπεζομάντιλο 115 Χ 115 εκ.

6-8 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 185 εκ.

8-10 άτομα = τραπεζομάντιλο 230 Χ 230 εκ.

Ορθογώνιο τραπέζι

4-6 άτομα = τραπεζομάντιλο 138  Χ 185 εκ.

6-8 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 230 εκ.

8-10 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 275 εκ. ή 185 Χ 320 εκ.

8-12 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 365 εκ.

Οβάλ τραπέζι

6-8 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 230 εκ.

8-10 άτομα = τραπεζομάντιλο 185 Χ 275 εκ.


Σημείωση: Η μέθοδος όπου μετρώνται οι διαστάσεις του τραπεζιού είναι ασφαλέστερη από τη μέθοδο με τα άτομα.  


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

1. Τετράγωνο τραπεζομάντιλο σε στρογγυλό τραπέζι. 

Το τραπεζομάντιλο είναι μεγαλύτερο από το τραπέζι περίπου 18 εκατοστά (και οι δύο πλευρές του υφάσματος). Καθώς το τραπεζομάντιλο είναι τετράγωνο, οι γωνίες προκύπτουν μακρύτερες και σχηματίζουν πλούσιες πτυχώσεις. 

The Anchor House traditional kitchen

 

2. Τραπεζομάντιλο που φτάνει λίγο πιο πάνω απο τα καθίσματα. 

Το μέγεθος του τραπεζομάντιλου, έχει υπολογιστεί με μεγάλη ακρίβεια και έτσι το μήκος του φτάνει λίγο πιο πάνω από τα καθίσματα. 


EJ Sooley House, Hearts Delight Newfoundland traditional kitchen

 

3. Οριακά "κοντό" τραπεζομάντιλο

Το τραπεζομάντιλο είναι οριακά κοντό (λόγω φυσικά και του υφάσματός του). 

Dining By Design 2007 overall contemporary dining room

 

4. Μακρύ τραπεζομάντιλο που φτάνει ως το δάπεδο

Το τραπεζομάντιλο αν και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, εντουτοις λόγω του μήκους του (που φτάνει περίπου ως το δάπεδο) δυσκολεύει του συνδαιτυμόνες να καθίσουν άνετα. 

Jessica Hall Associates traditional dining room

 

5. Πολύ κοντό τραπεζομάντιλο 

Το τραπεζομάντιλο έχει ενδιαφέρουσες κεντημένες λεπτομέρειες. Εντούτοις, από τις δύο πλευρές του τραπεζιού είναι κοντό. 

christmas scape eclectic

 

6. Τραπεζομάντιλο που φτάνει μέχρι τη μέση του τραπεζιού. 

Μια άλλη δυνατότητα, που επιλέγεται από αρκετούς σχεδιαστές, είναι το τραπεζομάντιλο να "κρέμεται", μέχρι τη μέση του ύψους του τραπεζιού. Αν και το κάθισμα θα βρίσκεται σε υψηλότερη στάθμη από το τέλος του υφάσματος, εντούτοις το τραπεζομάντιλο στέκεται αρκετά καλά (ακόμα και όταν οι καρέκλες είναι τοποθετημένες κάτω από το τραπέζι) ενώ η λύση αυτή δεν ενοχλεί το άνετο κάθισμα. 

Crossroads Tablecloth eclectic table linens

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2011-10-19-17-27-56Υπάρχουν διάφορα υλικά τα οποία βρίσκουν εφαρμογή στην κατασκευή πάγκων και το κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά του.
mixstylekitchenΤα έπιπλα του σπίτιού μου είναι κλασικά. Η κουζίνα φαίνεται από το σαλόνι.Μπορώ να διαλέξω μια λίγο πιο μοντέρνα κουζίνα ή πρέπει να κατευθυνθώ αποκλειστικά στις παραδοσιακού...
2015-09-08-09-17-53Η διακόσμηση της κουζίνας είναι προσωπική υπόθεση. Πριν ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε σε ένα χαρτί τι σας αρέσει από την υφιστάμενη κουζίνα, δηλαδή ποια στοιχεία θα θέλατε να διατηρήσετε ως έχουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε ποια...
2012-10-24-16-11-20Τι γυαλί να επιλέξω για την πλάτη της κουζίνας; Χρωματιστό ή διάφανο; Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι απο βακελίτη ανοιχτόχρωμο στο χρώμα της άμμου. Επίσης, θα ήθελα να βάψω τους τοίχους τόσο της κουζίνας όσο και του καθιστικού με το ίδιο χρώμα. Τί θα προτείνατε; Το σπίτι είναι δίπλα στη θάλασσα, οι...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+