Διάταξη κάδρων πάνω απο τον καναπέ

Nina van de Goors Home eclectic living room

Στο καθιστικό, πάνω ακριβώς απο τον καναπέ, τοποθετούνται συνήθως ένα ή περισσότερα κάδρα, όπως πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες, χειροποίητα εργόχειρα κλπ. Όμως, πως τοποθετούνται τα κάδρα στον τοίχο; Υπάρχουν κάποιες τεχνικές και κανόνες, τους οποίους μπορούμε να συμβουλευτούμε;

Η διάταξη των κάδρων (πινάκων ζωγραφικής, φωτογραφιών, κλπ) πάνω στην κενή επιφάνεια του τοίχου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση καθώς απαιτεί αρκετούς πειραματισμούς, φαντασία και σκέψη. Η διαδικασία, γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκη αν τα κάδρα είναι πολλά, και διαφόρων τύπων και μεγεθών.


Το πρώτο βήμα, απο το οποίο πρέπει να ξεκινήσει κανείς, είναι η προσεκτική παρατήρηση των εκθεμάτων του, με σκοπό να επιλέξει ποια τελικά κάδρα θα τοποθετηθούν στους τοίχους και ποιά όχι. Αν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα, σαφώς και δεν μπορούν να τοποθετηθούν όλα ταυτόχρονα, αλλά μπορούν να κρατηθούν για μελλοντική έκθεση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να γίνει μια προσεκτική παρατήρηση των διαστάσεων των κάδρων, της κορνίζας τους, της θεματολογίας τους, κλπ και να γίνουν κάποιες πρώτες σκέψεις για την πιθανή τους διάταξη. Για παράδειγμα, ένας αξιόλογος πίνακας ζωγραφικής, ακόμα και αν εχει μικρές διαστάσεις, μπορεί να εκτεθεί μόνος τους σε έναν τοίχο, καθώς με αυτόν τον τρόπο αναδεικνύεται περισσότερο.

Οι παρακάτω κανόνες διάταξης των καδρων στους τοίχους, χρησιμοποιούν ως βασικό κριτήριο τη γεωμετρία και το μέγεθος των κάδρων και όχι το θέμα τους ή την καλλιτεχνική τους αξία. Αφορούν δε, κυρίως την επιφάνεια πάνω απο τον καναπέ, αν και μπορούν να εφαρμοστούν και σε άλλα σημεία του χώρου.

Α. Συμμετρική Διάταξη

Η συμμετρική διάταξη των κάδρων στον τοίχο, δίνει στο χώρο αρμονία, καθαρότητα και ισορροπία. Είναι, ίσως η πιο συνηθισμένη περίπτωση διάταξης και βοηθάει τον επισκέπτη του χώρου να εστιάσει εύκολα το βλέμμα του, σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Η συμμετρική διάταξη, γίνεται συνήθως με την τοποθέτηση ενός μεγάλου κάδρου στη μέση και κάποιων μικρότερων κάδρων δεξιά και αριστερά.

 

Συμμετρική διάταξη καδρων στους τοιχους

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

συμμετρικη διαταξη

Β. Κεντρική διάταξη με ένα κάδρο

Η διάταξη αυτή είναι κατάλληλη για προβολή πινάκων που έχουν μεγάλες διαστάσεις. Προτείνεται επίσης για εκθέματα που θεωρούνται αρκετά σημαντικά ώστε να "μονοπωλούν" το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Διαταξη με ενα καδρο στο κεντρο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γ. Διάταξη σε οριζόντιες περασιές

Αν θέλετε να εκθέσετε πολλά και σχετικά μικρά κάδρα πάνω σε μια επιφάνεια, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο της οριζόντιας ευθυγράμμισης. Για παράδειγμα, μπορείτε να θεωρήσετε δύο νοητούς οριζόντιους άξονες πάνω στους οποίους θα ευθυγραμμιστούν οι πλευρες των κάδρων. Με τη διάταξη αυτή, μπορούν να συνδεθούν τόσο όμοια μεταξύ τους κάδρα όσο και διαφορετικά (σε μέγεθος, θέμα, τύπο, κορνίζα, κλπ) δημιουργώντας μια ενιαία και παιχνιδιάρικη σύνθεση. Τέλος, αν τα κάδρα έχουν μικρό σχετικά ύψος, μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες απο μία οριζόντιες σειρές.

Διαταξη με οριζοντιους αξονες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

τοποθετηση πινακων και εργων τεχνης με οριζοντιες περασιες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ. Σε οριζόντιες και κάθετες περασιές

Αν τα κάδρα που θέλετε να εκθέσετε είναι παρόμοιου μεγέθους, τότε μπορείτε να τα διατάξετε σε οριζόντιες και κάθετες περασιές. Σε αυτην την περίπτωση θα πρεπει να ευθυγραμμίσετε τα κέντρα τους.

Ε. Τρίπτυχα

Τα τρίπτυχα είναι ένα ενιαίο έργο τεχνης, που έχει όμως δημιουργηθεί σε τρία ξεχωριστά τεμάχια. Εκτός, όμως απο αυτην την περίπτωση, σε διάταξη τρίπτυχου, μπορούν να τοποθετηθούν και διαφορετικά εκθέματα παρόμοιου ύφους και τεχνικής. Για παράδειγμα, μπορούν να εκτεθούν τρεις χαλκογραφίες ή τρείς φωτογραφίες μαζί. Όμως, και τα τρία έργα πρέπει να έχουν κορνιζωθεί στις ίδιες διαστάσεις.

τριπτυχος πινακας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΤ. Διάταξη μέσα σε παραλληλόγραμμο.

Η διάταξη αυτή είναι αρκετά γεωμετρική και απαιτεί την τοποθέτηση των κάδρων μέσα σε ένα νοητό παραλληλόγραμμο.

Πινακες ζωγραφικης μεσα σε παραλληλογραμο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ζ. Ομαδοποιημένα κατά μέγεθος

Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή, τα μικρά κάδρα μπορούν να τοποθετηθούν μαζί ώς ομάδα και να ισορροπήσουν με ένα μεγαλύτερο κάδρο στο πλάι.

ομαδοποιηση εργων τεχνης κατα μεγεθος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η. Ένα οριζόντιο και ένα κάθετο κάδρο

Ένα κάθετο και ένα οριζόντιο έργο, μπορούν να τοποθετηθούν μαζί, σε παράλληλη διάταξη με ευθυγραμμισμένες τις κάτω πλευρές τους.

καδρο, πινακας, εργο τεχνης, διαταξη καδρων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θ. Ασύμμετρη διάταξη

Η διάταξη αυτή, δεν ακολουθεί κανένα κανόνα και για αυτό ακριβώς απαιτεί πολλούς πειραματισμούς και υψηλή συνθετική ικανότητα. Το τελικό αποτέλεσμα όμως, μπορεί να έχει παλμό και ζωντάνια.

διαταξη καδρων, τοποθετηση καδρων στον τοιχο

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα ΌΧΙ στην τοποθέτηση των κάδρων

Μερικές διατάξεις καλό είναι να αποφεύγονται καθώς θεωρούνται παρωχημένες ή ασυνάρτητες. Για παράδειγμα θα πρέπει να αποφεύγεται, η διαγώνια διάταξη, η απόλυτη συμμετρία, η διάταξη των κάδρων το ένα πάνω στο άλλο, η έκκεντρη διάταξη κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tips:

  • Προκειμένου να μη γεμίσετε τους τοίχους με τρύπες, μέχρι να καταλήξετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορείτε να κόψετε μερικά χαρτόνια στο μέγεθος των  κάδρων σας και με αυτά να πειραματιστείτε πάνω στις επιφάνειες των τοίχων.
  • Η συχνή αλλαγή της θέσης και της διάταξης των κάδρων στους τοίχους, αναζωογονεί το χώρο και σας κάνει να ξαναπροσέξετε έργα τέχνης και φωτογραφίες, που με τον καιρό τα είχατε συνηθίσει και σας περνούσαν απαρατήρητα. Ως εκ τούτου, κάθε φορά που φρεσκάρετε τους τοίχους του σπιτιού σας σκεφτείτε και πιθανές αλλαγές που θα μπορούσατε να κάνετε στη διάταξη των κάδρων σας.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved