Visual merchandising: αρχές + στόχοι

Visual merchandising: αρχές + στόχοιΗ σημερινή οικονομική δυσπραγία του αγοραστικού κοινού δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη της προσέλκυσης πελατών για την αύξηση των πωλήσεων στο χώρο του λιανικού εμπορίου.

 

 

 

 

 

Πρέπει λοιπόν οι καταστηματάρχες να στραφούν σε επιτυχημένο visual merchandising στο χώρο των πωλήσεων. Το visual merchandising είναι το σύνολο των ενεργειών προώθησης της πώλησης των αγαθών με την παρουσίαση τους στο χώρο του καταστήματος με τον πιο ελκυστικό τρόπο με σκοπό την προσέλκυση πελατών, τη δημιουργία ενδιαφέροντος για αγορά αγαθών και φυσικά την πώληση τους.

Επιτυχημένο visual merchandising

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κατάλληλοι συνδυασμοί των προϊόντων, του χώρου προβολής και του περιβάλλοντος χώρου με αποτέλεσμα την ενθάρρυνση των πωλήσεων.

Είναι τόσο σημαντικό στοιχείο στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, ώστε το visual merchandising είναι σήμερα αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας αρχιτεκτόνων, διακοσμητών, σχεδιαστών, διευθυντών πωλήσεων, πωλητών.

Το visual merchandising είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας αρχιτεκτόνων, διακοσμητών, σχεδιαστών κλπ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το visual merchandising

  • Στοχεύει στην πληρέστερη πληροφόρηση των πελατών για το προϊόν με τον πλέον δημιουργικό και αποτελεσματικό τρόπο.
  • Θέτει ένα χωρικό περιβάλλον για την προβολή του προϊόντος για να εντυπώνεται στη μνήμη και να ανακαλείται εύκολα για αρκετό χρονικό διάστημα.
  • Προσελκύει το ενδιαφέρον του πελάτη για να τον οδηγήσει στη λήψη απόφασης αγοράς στο συντομότερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι τη διαδικασία πωλήσεων.

 

Visual merchandising Το visual merchandising δεν αποτελεί επιστήμη με καθορισμένους κανόνες. Περισσότερο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί τέχνη, ωστόσο το αποτελεσματικό visual merchandising στηρίζεται σε ορισμένες βασικές αρχές.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Το visual merchandising αρχίζει από το κτίριο που στεγάζεται το κατάστημα.

Το visual merchandising αρχίζει από το κτίριο που στεγάζεται το κατάστημα, Harvey Nichols

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρέπει να γίνει επιλογή του design του καταστήματος, που να αντιπροσωπεύει τα πωλούμενα προϊόντα και να δημιουργείται ένα ζεστό, φιλικό, ατμοσφαιρικό περιβάλλον για τους πελάτες.

Πολλά στοιχεία πρέπει να επιστρατευθούν από τους μελετητές για την προβολή των αγαθών, όπως χρώμα, φωτισμός, βιτρίνες, τρόποι πληροφόρησης των ιδιοτήτων των προϊόντων, αν χρειάζονται τρόποι δοκιμής (οσμή, αφή, ακοή).

Χρώμα, φωτισμός για την προβολή των προϊόντων

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προβολή σχετικών προϊόντων σε θέσεις κατά μήκος των απέναντι πλευρών των διαδρόμων Η προβολή των προϊόντων πρέπει να γίνεται κατά ομάδες σχετικών προϊόντων, γιατί προωθείται η αυθόρμητη αγορά. Η προβολή σχετικών προϊόντων να γίνεται σε θέσεις κατά μήκος των απέναντι πλευρών των διαδρόμων των διαφόρων τμημάτων. Αυτή η διάταξη δημιουργεί την αίσθηση μεγαλύτερης επιφάνειας των τμημάτων και αυξάνει τη διάθεση για αγορά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προβολή προϊόντων καθ’ ύψος δημιουργεί τη μέγιστη οπτική εντύπωση και δίνει τη δυνατότητα στον πελάτη να δει περισσότερη ποσότητα του προϊόντος από συγκεκριμένη θέση.

Προβολή προϊόντων καθ’ ύψος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αντίθετα η οριζόντια διαμήκης προβολή περιορίζει την ορατότητα και αναγκάζει τον πελάτη να κινηθεί.

Η καλύτερη περιοχή προβολής βρίσκεται στο ύψος του ματιού του παρατηρητή (1,00μ -1,80μ).

Stands για την προβολή προϊόντων

 

 

 

 

 

 

 

 

Η προβολή των προϊόντων πρέπει να βασίζεται στην κοινή λογική, δηλ. επικέντρωση της παρουσίασης στις θέσεις μεγάλης προβολής (αρχή –τέλος πτέρυγας, κεντρική πτέρυγα, θέσεις πριν τα ταμεία).

Η προβολή των προϊόντων στις θέσεις μεγάλης προβολής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα προϊόντα πρέπει μα ομαδοποιούνται οπτικά για ενισχυμένη προβολή τους κατά χρώμα και μάλιστα με κάθετη χρωματική ομαδοποίηση για επίτευξη ευκαιριών αγοράς.

Τα προϊόντα πρέπει μα ομαδοποιούνται οπτικά για ενισχυμένη προβολή

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μια άλλη λογική ιδέα προβολής είναι ότι τα έντονα χρώματα δίνουν μεγαλύτερα αποτελέσματα. Τα προϊόντα προβάλλονται σε φόντο με έντονο χρώμα.

Τα προϊόντα προβάλλονται σε φόντο με έντονο χρώμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η κίνηση συνήθως τραβά την προσοχή των πελατών. Σε περίπτωση προβολής στατικών προϊόντων επιλέγονται κινούμενα στοιχεία για να τραβήξουν το ενδιαφέρον.

Η προβολή των προϊόντων γίνεται σταδιακά από το μικρότερο προς το μεγαλύτερο. Οι χώροι προβολής (βιτρίνες, ράφια) πρέπει να είναι γεμάτοι προϊόντα.

Στο χώρο του καταστήματος πρέπει να είναι εμφανής η σήμανση, όχι μόνο των τμημάτων αλλά και των ειδών- βοηθάει τους βιαστικούς πελάτες να προσανατολιστούν και ίσως να προχωρήσουν και σε έξτρα αγορές.

Επίσης πρέπει να εμφανίζονται τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητες των προϊόντων, η τιμή τους, η πιθανή έκπτωση στην τιμή κλπ.

Τα προϊόντα τοποθετημένα, ώστε να θυμίζουν την κατοικία του πελάτηΤα προϊόντα πρέπει να εμφανίζονται τοποθετημένα σε περιβάλλον παρόμοιο με την κατοικία κάποιου πελάτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πρέπει να γίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό. Τα φώτα πάντα προσελκύουν τους πελάτες. Μια σοφή τοποθέτηση spot μπορεί να στρέψει την προσοχή σε προϊόντα επιθυμητής προβολής.

Πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο φωτισμό

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η τεχνολογία LED στο φωτισμό των προθηκώνΠρέπει να γίνεται ανανέωση της προβολής των προϊόντων (αλλαγή θέσης, τρόπου, είδους) για να αποφεύγεται η κόπωση των πελατών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αυτές είναι μερικές αρχές visual merchandising. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το visual merchandising πρέπει να προσεγγίζεται με ευρύτητα πνεύματος, διάθεση ανανέωσης και προσαρμογής στις εναλλαγές της επιθυμίες των πελατών.

 

Πηγή φωτό

  1. http://www.visualmerchandisingcourses.co.uk/
  2. http://www.faithbartrugdesign.com/case-studies/retail/4111136
  3. http://vectroave.com/2009/08/fashion-institute-of-design-merchandising-by-clive-wilkinson/
  4. http://www.123rf.com/photo_6035357.html
  5. http://www.nhit-shis.org/page/71/
  6. http://serialstyler.blogspot.com/2008_12_01_archive.html
  7. http://www.epob.gr/web/merchandising.html
  8. http://dekorationer.wordpress.com/
  9. http://www.magnusongroup.com/upload/sitedocuments/pc_merchandising_blk.jpg
  10. http://www.visualsupercomputing.com/wp-content/uploads/2008/12/screenshot-1-500x305.jpg
  11. http://www.shopdisplays.net/wp-content/uploads/chocolate-visual-merchandising-and-shop-display1.jpg
  12. http://www.momoy.com/2008/11/02/kiko-stores-interior-pictures-from-iosa-ghini/
  13. http://www.nurseryretailer.com/Article_Archives/article_detail.asp?Key=825
  14. http://www.marcbrix.com/index.php?id=5
  15. http://www.startupottawa.com/?cat=28

 

 

 

 

 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved