Κυβόλιθοι: Ένα δημοφιλές υλικό επίστρωσης δαπέδων υπαίθριων χώρων

Οι κυβόλιθοι ξεκίνησαν να κατασκευάζονται τη δεκαετία του 1970 ως ένα πρακτικό, βιομηχανικό υλικό επίστρωσης δαπέδων με βάση το τσιμέντο. Οι κυβόλιθοι χρησιμοποιούνται εκτενώς όλα αυτά τα χρόνια σε μία ευρεία γκάμα επίστρωσης δαπέδων εξωτερικού χώρου, όπως σε πεζοδρόμια, πλατείες, κήπους, πάρκα, πεζόδρομους, εξωτερικούς χώρους εμπορικών κέντρων, χώρους στάθμευσης κτλ.  

Επειδή οι κυβόλιθοι είναι ανθεκτικοί στα φορτία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στην επίστρωση δρόμων χαμηλής κυκλοφορίας οχημάτων. Η λύση αυτή ενδείκνυται για δρόμους οχημάτων που διέρχονται μέσα από οικισμούς, για δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, για δρόμους γύρω από σχολεία και παιδότοπους, για πεζόδρομους που ωστόσο επιτρέπεται η περιστασιακή διέλευση και στάθμευση οχημάτων και γενικά για δρόμους όπου οι οδηγοί των αυτοκινήτων θα πρέπει να χαμηλώσουν την ταχύτητά τους και να είναι πιο προσεκτικοί κατά τη διέλευσή τους.

Οι κυβόλιθοι αποτελούν τεχνητό υλικό και έχουν την ίδια περίπου σύσταση με τις τσιμεντόπλακες και τις πλάκες πεζοδρομίου. Η μορφή τους είναι πρισματοειδής (σε διάφορα σχήματα). Υπάρχουν και κυβόλιθοι, των οποίων οι πλευρές δεν είναι ευθύγραμμες αλλά κυματοειδείς, αλλά όταν τοποθετούνται, ο ένας δίπλα στον άλλο κουμπώνουν μεταξύ τους δημιουργώντας ενιαία επιφάνεια. Η παραγωγή τους γίνεται σε διάφορα χρώματα, με πάχος 4-7 εκ. και διαστάσεις επιφάνειας περίπου 10Χ20 εκ.

Η τοποθέτησή τους πρέπει να γίνεται σε απόλυτα επίπεδο υπόστρωμα που έχει επιστρωθεί με άμμο λατομείου. Το στρώμα άμμου πρέπει όσο το δυνατόν να είναι ισοπαχές, με μέσο πάχος περίπου 5 εκ.

Το κύριο χαρακτηριστικό του δαπέδου που έχει επιστρωθεί με κυβόλιθους είναι καταρχάς η αδρή, τραχιά και αντιολισθηρή επιφάνεια. Για αυτό το λόγο, το συγκεκριμένο υλικό είναι ιδανικό για εφαρμογές σε εξωτερικούς χώρους όπως πάρκα, πλατείες, πεζόδρομους κτλ.

Όσον αφορά στα πλεονεκτήματα των κυβόλιθων, αναφέρεται η απλή βιομηχανική κατασκευή χωρίς μεγάλη κατανάλωση ενέργειας και οι απλές πρώτες ύλες. Ως εκ τούτου, οι  κυβόλιθοι αποτελούν ένα σχετικά οικονομικό υλικό που είναι ιδανικό για ανακαινίσεις εξωτερικών χώρων.  

Οι κυβόλιθοι, μπορούν να καλύψουν μεγάλες επιφάνειες χωρίς αρμούς διαστολής. Δεν παραμορφώνονται από έντονες καιρικές συνθήκες και θερμοκρασιακές μεταβολές, δημιουργούν μία αντιολισθητική επιφάνεια και έχουν καλή μηχανική αντοχή. Επίσης βοηθούν στην ευκολότερη αποστράγγιση των νερών της βροχής, λόγου του τρόπου κατασκευή τους αλλά και του υποστρώματος άμμου.

Όσον αφορά στα μειονεκτήματά τους, αναφέρεται η μεγάλη απορροφητικότητα στο νερό και στην υγρασία και η μικρή αντοχή στις χημικές επιδράσεις. Παρόλο που οι κυβόλιθοι βρίσκουν πολλές εφαρμογές στους εξωτερικούς χώρους, εντούτοις δεν συνηθίζεται η τοποθέτησή τους σε εσωτερικούς χώρους.

Αν θέλετε να σχεδιάσετε τον κήπο, την πιλοτή, τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας, τότε μη διστάσετε να πάρετε προσφορά ανακαίνισης από το γραφείο του Ιωάννη Φούσκα που ειδικεύεται σε κάθε είδους ανακαίνιση μικρού ή μεγάλου έργου. 

www.anakainisispitiou.gr

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved