Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων

www.vitamin-ha.com/re-purposed-furniture-30-pics-2/repurposed-furniture-279;

Σήμερα μία ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί την ιδανική λύση για να αναβαθμιστεί κατασκευαστικά, να εκσυγχρονιστεί εσωτερικά και εξωτερικά σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ενοίκους της.

Η έκταση της ανακαίνισης κυμαίνεται από μεγάλη έως μικρή. Η ριζική περιλαμβάνει ουσιαστικές επεμβάσεις στην κάτοψη με νέα διαρρύθμιση των χώρων (ηλεκτρολογικά/υδραυλικά), αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, ειδών υγιεινής, ντουλαπιών κουζίνας, νέων κατασκευών (ψευδοροφές/ταπετσαρίες), χρωματισμούς.

Μια μικρή ανακαίνιση περιλαμβάνει περιορισμένες παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο, όπως αντικατάσταση ντουλαπιών κουζίνας, εσωτερικών θυρών, χρωματισμούς/ταπετσαρίες. Το κύριο βάρος της ανακαίνισης στην περίπτωση αυτή στρέφεται στη διακόσμηση του χώρου με τα υπάρχοντα ή νέα στοιχεία (έπιπλα, υφάσματα, φωτιστικά, διακοσμητικά αντικείμενα). Η επιλογή γίνεται από τους ενοίκους και είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως πρωταρχικά το οικονομικό, η κατάσταση του σπιτιού και η επιθυμία των ιδιοκτητών για το μέγεθος της ανακαίνισης. 

Η επιθυμία ωστόσο για ανανέωση, αλλαγή του χώρου διαβίωσης μπορεί να εναρμονιστεί με την τάση της εποχής για επανάχρηση των αντικειμένων στα πλαίσια της ανάπτυξης της περιβαλλοντικής συνείδησης που στοχεύει στη συνειδητή προσπάθεια μείωσης της καταναλισκόμενης ενέργειας, του όγκου των απορριμμάτων στις χωματερές.

Παράλληλα η διαδικασία της επανάχρησης χρηστικών αντικειμένων και επίπλων ενισχύει τη δημιουργικότητα, εξάπτει τη φαντασία και εφευρετικότητα, συντελεί στη διατήρηση της συναισθηματικής αξίας των αντικειμένων και επιτυγχάνει την εξοικείωση με τα φυσικά υλικά των προηγούμενων εποχών.

Η διαδικασία της ανακύκλωσης/επανάχρησης ήταν γνωστή από παλιά, όχι μόνο στην οικοδομική δραστηριότητα, αλλά και στην τέχνη και το design. Αρχικά η επαναχρησιμοποίηση οικοδομικών υλικών είχε οικονομικό κίνητρο, αλλά πλέον σήμερα γίνεται για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Η αναβαθμισμένη ανακύκλωση (upcycling) με καινοτόμο, εμπνευσμένο σχεδιασμό μπορεί να φρεσκάρει τα “ξεχασμένα” ή παλιομοδίτικα έπιπλα και να τους δώσει νέα ενδιαφέρουσα χρήση και μορφή. Επίσης αντικείμενα που θεωρούνται άχρηστα μπορούν να διαμορφωθούν σε έπιπλα ή άλλα χρηστικά αντικείμενα υψηλής αισθητικής αξίας. Ταυτόχρονα η ενδιαφέρουσα όσο και ευχάριστη αυτή διαδικασία μας εισάγει σε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής που αποφεύγει τον υπερκαταναλωτισμό, εκτιμά τα αντικείμενα με παρελθόν και τα αξιοποιεί δημιουργικά.

Τα παλιά μας λοιπόν έπιπλα για να συμμετέχουν στο σύγχρονο σπίτι μας θα πρέπει να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν τυχόν αστοχίες. Αν η νέα διαμόρφωση του χώρου απαιτεί κάποια συμπληρωματικά κομμάτια επίπλων, τότε επιστρατεύεται η φαντασία μας για να δημιουργηθούν από παλιά, κατεστραμμένα έπιπλα και αντικείμενα αποφεύγοντας έτσι την απόρριψη τους.

Παραθέτουμε μερικές ιδέες επανάχρησης επίπλων από τις πολλές που υπάρχουν και θα δώσουν το έναυσμα για κάποια δική σας πρόταση προσαρμοσμένη στις δικές ανάγκες.

Παλιές καρέκλες τραπεζαρίας μπορούν αφού συντηρηθούν να βαφούν σε κάποιο χρώμα που να λειτουργεί ως φόντο και στη συνέχεια να διακοσμηθούν ζωγραφικά με θέματα από την Pop Art, το country style, σε συνδυασμό βέβαια με το ύφος του χώρου.

upcycled chair, επανάχρηση επίπλων, ανακύκλωση αντικειμένων

www.silviazacchello.com/ 

Τραπέζια τραπεζαρίας ή καθιστικού επενδύονται με κομμάτια ταπετσαρίας, χαρτιού ή υφάσματος με την τεχνική του decoupage και αποκτούν νέα κομψή όψη.

Original Will Taylor wallpaper dining table

www.hgtv.com/design/decorating/design-101/12-clever-uses-for-old-furniture-pictures;

Αν κατά την ανακαίνιση του σπιτιού αντικαθιστάτε τα κουφώματα σας, μην πετάξετε τα ξύλινα παντζούρια. Μπορείτε να τα μετατρέψετε σε λειτουργικό πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδο ή την κουζίνα σας.

Organizer

www.diyhomelife.com/9-colorful-and-crafty-ways-to-repurpose-old-shutters;

Η παλιά συρταριέρα σας μπορεί να αποτελέσει το κύριο στοιχείο του νέου μπάνιου σας.

Vanity

www.tedswoodworking.com;

Συζητείστε την ανακαίνιση του σπιτιού ή την ανακαίνιση του μπάνιου σας με τους ειδικούς της κατασκευαστικής εταιρίας του Ιωάννη Φούσκα και επιλέξτε το πακέτο ανακαίνισης που ικανοποιεί τις ανάγκες σας.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης

    Μια ανακαίνιση σπιτιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά νέα υλικά και να απομακρύνετε όλα τα παλιά. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κάποια από τα παλιά υλικά και να τα χρησιμοποιήσετε κατά την ανακαίνιση. Θα προσδώσουν γοητεία στο χώρο και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

  • Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου

    Κατά την έναρξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη η ανακαίνιση του χώρου που θα στεγαστεί η επιχείρηση. Ωστόσο και στις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις έρχεται κάποια χρονική στιγμή που η ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαία, καθώς ο χώρος δείχνει σημάδια παλαιότητας και φθορές και παράλληλα είναι ενδεχόμενο να μην ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της επιχείρησης.

  • Ιδέες διακόσμησης με συνδυασμούς του γκρι Ιδέες διακόσμησης με συνδυασμούς του γκρι

    Η ανακαίνιση σπιτιού προσφέρει δυνατότητες αναβάθμισης, εκσυγχρονισμού και συντήρησης αλλά και αισθητικής ανανέωσης στους εσωτερικούς χώρους. Τα χρωματικά σχήματα είναι απεριόριστα και η επιλογή κάποιου συγκεκριμένου γίνεται με κριτήριο τις επιθυμίες των ενοίκων και το στυλ διακόσμησης του χώρου.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved