Τα οφέλη από το βάψιμο του σπιτιού

Βρισκόμαστε στην καταλληλότερη εποχή για το βάψιμο του σπιτιού. Ο καιρός είναι αρκετά ζεστός για ανοιχτές πόρτες και παράθυρα, ώστε να στεγνώσει γρήγορα η βαφή και να φύγει η οσμή. Ταυτόχρονα υπάρχει η δυνατότητα της μετακίνησης των επίπλων σε βεράντες και μπαλκόνια για ευκολότερο βάψιμο.

Ο χρωματισμός των κτιρίων γίνεται για πολλούς λόγους από την προστασία έως την αισθητική. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του χρωματισμού διαρκούν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα του υλικού, η σωστή εφαρμογή, αλλά και ο προσανατολισμός του κτιρίου. Για διαρκή αποτελεσματικότητα το βάψιμο του σπιτιού θα πρέπει να ανανεώνεται συχνά.

Τα οφέλη από το βάψιμο σπιτιού, εσωτερικά και εξωτερικά είναι πολλά και ουσιαστικά για κάθε σπίτι. Αρχικά αναφέρουμε την προστασία του σπιτιού από διάφορους εξωτερικούς  παράγοντες, όπως υπεριώδης ακτινοβολία, καυσαέρια, χημική προσβολή, ακραίες καιρικές συνθήκες. Η επιλογή της εξωτερικής βαφής γίνεται με κριτήριο τις ιδιότητες  της, τον επιθυμητό βαθμό προστασίας σε σχέση με την περιοχή που βρίσκεται το σπίτ και πόσο εκτεθειμένο είναι, για παράδειγμα τα σπίτια δίπλα στη θάλασσα.

Η εξωτερική βαφή, που βέβαια ανανεώνεται τακτικά, μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά του κτιρίου, όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας. Τα ανακλαστικά χρώματα μπορούν να συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας για θέρμανση και ψύξη του σπιτιού. Η επιλογή χρωμάτων ήπιας χημείας (υδατοδιαλυτά κλπ) ελαχιστοποιούν τις βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τους ανθρώπους προστατεύοντας την υγεία τους, καθώς βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα.

Σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμούμε τη συμβολή του βαψίματος στην αισθητική του σπιτιού, καθώς αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του εξωτερικά, ενώ διαμορφώνει βιώσιμη, φιλική ατμόσφαιρα στον εσωτερικό χώρο. Το χρωματικό σχήμα πρέπει να εναρμονίζεται με το στυλ διακόσμησης και τις αποχρώσεις των επίπλων και των διακοσμητικών στοιχείων. Οι τάσεις στο συνδυασμό των χρωμάτων ανανεώνονται συνεχώς, μάλιστα κάθε χρόνο επιλέγεται το χρώμα της χρονιάς. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι το συχνό βάψιμο επικαιροποιεί την εικόνα και το ύφος του σπιτιού μας. Επιπλέον νέες τεχνικές και τεχνοτροπίες αντικαθιστούν την παλιά βαφή για να προσδώσουν θεαματικά αποτελέσματα στο χώρο.

house painting01, μοντέρνες τεχνοτροπίες

Η επιλογή της βαφής δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καλό είναι να γνωρίζουμε τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καλού χρώματος για να επιλέγουμε το ανάλογο χρώμα στην κάθε περίπτωση. Η καλυπτική ικανότητα του χρώματος δημιουργεί λείες και ομοιόμορφες επιφάνειες υψηλής αισθητικής. Ταυτόχρονα καθορίζει την αποδοτικότητα του χρώματος, καθώς απαιτείται λιγότερη ποσότητα χρώματος για μεγάλες επιφάνειες, οπότε έχουμε οικονομικό όφελος. Η ανθεκτικότητα σε φθορές και εξωτερικούς παράγοντες αποτελεί πλεονέκτημα του καλού χρώματος. Ακόμη η ευκολία στο καθάρισμα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Τέλος το καλό χρώμα πρέπει να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και το χρήστη. Το βάψιμο του σπιτιού αποτελεί μία απλή μορφή ανακαίνισης με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ωστόσο, για επιτυχημένο και οικονομικό αποτέλεσμα, χωρίς πρόσθετη ταλαιπωρία είναι προτιμότερο να αναθέσετε σε ειδικούς το βάψιμο του σπιτιού σας. Η εταιρία ΧΡΩΜΑ DECOR διαθέτει εκπαιδευμένους τεχνίτες και βρίσκεται στη διάθεση σας για να συζητήσετε μαζί θέματα χρωματισμών, ώστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς το βάψιμο του σπιτιού σας.

Σχετικά Άρθρα

  • Πώς βάφουμε τους τοίχους ενός δωματίου Πώς βάφουμε τους τοίχους ενός δωματίου

    Αν η ιδέα να βάψετε μόνοι σας τους τοίχους ενός δωματίου για να αλλάξετε ή να φρεσκάρετε το χρώμα, σας ενθουσιάζει, αλλά η διαδικασία σας φαίνεται δύσκολή τότε δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες. Ωστόσο, για ένα γρήγορο και σωστό αποτέλεσμα θα πρέπει να προετοιμάσετε καλά το χώρο και να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα σχολαστικά.

    Βήμα 1:

    Αδειάστε το χώρο από τα έπιπλα και τα αντικείμενα μεταφέροντας τα έξω από το δωμάτιο. Η δουλειά σας θα γίνει ιδιαίτερα δύσκολη αν εργάζεστε ανάμεσα σε έπιπλα, στοίβες βιβλίων κλπ. Όσον αφορά σε εκείνα τα έπιπλα που δεν μπορείτε να μετακινήσετε έξω από το δωμάτιο, για παράδειγμα ένα μεγάλο καναπέ, θα πρέπει να τα τοποθετήσετε στο κέντρο του δωματίου και να τα σκεπάσετε, με παλιά υφάσματα ή με μια πλαστική μεμβράνη.

    Θα πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τις κουρτίνες και να καλύψετε με πλαστικές σακούλες τυχόν κρεμαστά φωτιστικά. Σε αυτό το στάδιο συνιστάται να αφαιρέσετε τις πρίζες και τους διακόπτες. Ωστόσο, αν διστάζετε ή φοβάστε ότι δεν θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε ξανά, τότε μπορείτε να τα αφήσετε πάνω στους τοίχους και να τα καλύψετε αργότερα με χαρτοταινία.

    Βήμα 2:

    Αφαιρέστε τα καρφιά από τους τοίχους και γεμίστε τις τρύπες και τις ρωγμές με στόκο. Εξετάστε προσεκτικά το χώρο ώστε να μην σας ξεφύγει κάποια τρυπούλα. Αφού στεγνώσει ο στόκος τρίψτε με γυαλόχαρτο. Ο τοίχος πιθανόν να χρειάζεται και ξύσιμο με σπάτουλα, για παράδειγμα αν το προηγούμενο χρώμα έχει ξεφλουδίσει.

    Βήμα 3:

    Αφού στεγνώσει ο στόκος, καλό θα είναι να καθαρίσετε τον τοίχο από βρωμιές, λεκέδες, καπνό τσιγάρων, ιστούς αράχνης, κλπ. Το χρώμα εφαρμόζει καλύτερα σε καθαρούς τοίχους ενώ αν υπάρχουν λιπαροί λεκέδες, αυτοί χαλούν την ομοιομορφία του νέου χρώματος. Για το καθάρισμα, χρησιμοποιείστε απορρυπαντικό πιάτων διαλυμένο σε ζεστό νερό και ένα απαλό σφουγγάρι. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να στραγγίζετε το βρώμικο σφουγγάρι σε ένα δεύτερο κουβά. Ξεπλύνετε τους τοίχους με καθαρό νερό και αφήστε να στεγνώσουν καλά.

    Βήμα 4:

    Καλύψτε το πάτωμα με εφημερίδες, με ρολά χαρτιού, με πλαστική μεμβράνη ή με παλιά ρούχα. Ενδεχόμενα, να χρειαστεί να κολλήσετε τις εφημερίδες και τα χαρτιά με κολλητική ταινία, ώστε να παραμένουν σταθερά στο δάπεδο. Έξω από το δωμάτιο τοποθετήστε στο πάτωμα ένα παλιό ρούχο ή ένα πατάκι για να σκουπίζετε τα πόδια σας.

    καλύψτε το δάπεδο με εφημερίδες, ελαιοχρωματισμοί, οδηγίες βαφής δωματίου,

    Βήμα 5:

    Καλύψτε με χαρτοταινία τα σημεία που δεν θέλετε να βαφούν, όπως για παράδειγμα τις πλευρές των κουφωμάτων, τους διακόπτες και τις πρίζες (εφόσον δεν τους έχετε αφαιρέσει), το σοβατεπί, τις γύψινες διακοσμήσεις κλπ. Αν δεν έχετε γύψινη διακόσμηση στην γωνία μεταξύ τοίχων και οροφής, θα πρέπει να τοποθετήσετε χαρτοταινία στο περίγραμμα της οροφής.

    χρωματισμός τοίχου, βαφή τοίχου, μπογιάτισμα, πώς βάφω,

    Βήμα 6:

    Ξεκινήστε από τα δύσκολα σημεία, που δεν μπορεί να φτάσει το ρολό. Πάρτε ένα πινέλο, και ξεκινήστε να βάφετε τις γωνίες των τοίχων.

    βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πινέλο, καλύπτω με χαρτοταινία

    Βήμα 7:

    Συνεχίστε με το πινέλο, βάφοντας περιμετρικά από τις πόρτες και τα παράθυρα.

    βάφω πόρτες και παράθυρα, βάφω τοίχους, βάψιμο τοίχου

    Βήμα 8:

    Συνεχίστε να βάφετε με το πινέλο δύσκολες γωνίες, όπως γύρω από πρίζες και διακόπτες και στα σημεία που ενώνονται οι τοίχοι με την οροφή. Όπως σημειώθηκε, αν δεν υπάρχει γύψινη διακόσμηση τότε θα πρέπει να προστατέψετε την οροφή με χαρτοταινία ή διαφορετικά να βάψετε αργά και προσεκτικά με το πινέλο.

    ταβάνι, βάψιμο ταβανιού, πώς βάφω τους τοίχους

    Βήμα 9:

    Αφού τελειώσετε με τα δύσκολα σημεία, μπορείτε να συνεχίσετε με το ρολό. Ξεκινήστε από τις μικρότερες επιφάνειες, για παράδειγμα εκατέρωθεν των πορτών, βάφοντας με κατακόρυφες κινήσεις.

    ρολό βαφής, βάψιμο τοίχου, πώς βάφω τοίχους, πώς βάφω με το ρολό

    Βήμα 10:

    Συνεχίστε με τις μεγάλες επιφάνειες. Αρχικά, κάντε με το ρολό κάντε διαγώνιες βουρτσιές (για παράδειγμα σε σχήμα Μ ή W).

    πώς βάφω με ρολό, βάψιμο τοίχου, ελαιχρωματισμοί

    Βήμα 11:

    Συνεχίστε βάφοντας κατακόρυφα. Απομακρυνθείτε λίγο και περάστε με χρώμα τα σημεία που σας φαίνονται αραιά. Επίσης μπορείτε να ξαναπεράσετε με πινέλο τις γωνίες και τα δύσκολα σημεία.

    Βήμα 12:

    Αφήστε να στεγνώσει ο χώρος για 24 ώρες και περάστε 2ο χέρι, εφόσον χρειάζεται. Προσοχή οι χαρτοταινίες θα πρέπει να αφαιρεθούν λίγες ώρες μετά το τελευταίο χέρι και ποτέ μετά από 48 ώρες. Όταν στεγνώσει το χρώμα, η αφαίρεση των χαρτοταινιών είναι δύσκολη και πολλές φορές ξεφλουδίζει το χρώμα.

    κόκκινος τοίχος

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved