Υιοθετώντας ένα απλό και λιτό στιλ διακόσμησης

ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ

Ο μινιμαλισμός αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κινήματα του 20ου αιώνα και ίσως το μοναδικό σύγχρονο καλλιτεχνικό κίνημα που είχε τόσο μεγάλη επίδραση στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων. Το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργεί έχει χαρακτηριστεί από μερικούς ως ψυχρό και βαρετό ενώ από άλλους ως δυναμικό, ανάλαφρο και σύγχρονο. Ανεξάρτητα από τη θετική ή αρνητική στάση που μπορεί κάποιος να έχει απέναντι στο μινιμαλισμό, το σίγουρο είναι ότι αναδεικνύει την αρχιτεκτονική του κτιρίου και τον ιδιαίτερο σχεδιασμό των επίπλων.

Strelein Warehouse

Αν αποφασίσετε να τολμήσετε το μινιμαλιστικό στιλ στο χώρο σας τότε καλό είναι να δοκιμάσετε να εφαρμόσετε τις αρχές του μινιμαλισμού σταδιακά. Πράγματι, δεν μπορείτε μονομιάς να απλοποιήσετε ένα σπίτι γεμάτο έπιπλα και διακοσμητικά αντικείμενα. Θα πρέπει αρχικά να εστιάσετε σε ένα δωμάτιο και στη συνέχεια να επεκταθείτε και στα επόμενα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αφαιρέσετε τα περιττά έπιπλα, εκείνα δηλαδή που δεν έχουν κάποια βασική χρησιμότητα αλλά λειτουργούν κατά κύριο λόγο ως διακοσμητικά έπιπλα. Πράγματι, στα περισσότερα σπίτια, υπάρχουν διάφορα έπιπλα που θα μπορούσαν να απομακρυνθούν, χωρίς να υπάρξει σημαντική επίπτωση στην άνεση και στη λειτουργικότητα του χώρου.

Στο μινιμαλισμό δίνεται έμφαση στη μονοχρωμία και στην απλές και λιτές επιφάνειες. Ως εκ τούτου, μερικά δημοφιλή υλικά αποτελούν οι λακαρισμένες επιφάνειες, τα μονόχρωμα υφάσματα, το δέρμα, το μέταλλο, το βιομηχανικό δάπεδο και οι ανεπεξέργαστες επιφάνειες όπως το μπετόν. Η βασική σκέψη που πρέπει να κάνουμε, αν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια απλή και λιτή διακόσμηση, είναι ο διαχωρισμός μεταξύ βασικών και περιττών αντικειμένων. Αν αποφασίσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε το ίδιο άνετα χωρίς κάποια πράγματα, ακόμη και αν αυτά τα πράγματα μας αρέσουν, τότε θα πρέπει να τα απομακρύνουμε.

Η βασική επιδίωξη είναι να κρατήσουμε την κάτοψη όσο πιο απλή γίνεται και το δάπεδο όσο πιο άδειο και καθαρό γίνεται. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις οριζόντιες επιφάνειες, όπως ράφια, τραπέζια, κονσόλες κτλ. Αυτό σημαίνει, ότι θα πρέπει σταδιακά να απομακρυνθούν όλα τα περιττά διακοσμητικά αντικείμενα, όπως βάζα, κορνίζες κ.ά. Εξαίρεση αποτελούν τα έργα τέχνης, όπως επιδαπέδια γλυπτά και πίνακες ζωγραφικής, που είναι ευπρόσδεκτα στο μινιμαλιστικό στιλ διακόσμησης.

Γενικά, ο μινιμαλισμός απορρίπτει την περιττή και φλύαρη διακόσμηση και ιδιαίτερα τα πολύπλοκα μοτίβα, όπως τα φλοράλ, τα ριγέ, τα καρό και τα πουά. Για αυτό προτιμήστε όσο το δυνατόν πιο απλά υφάσματα. Ειδικά όσον αφορά στις κουρτίνες προτιμήστε τα στόρια ή τα μονόχρωμα πάνελ σε ουδέτερα χρώματα.

Όσον αφορά στα χρώματα, ο μίνιμαλ χώρος λειτουργεί ως ένα ουδέτερο και ήρεμο φόντο. Ως εκ τούτου, κατάλληλα χρώματα είναι το λευκό και το γκρι. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και τα έντονα χρώματα, αν και θα πρέπει να εφαρμόζονται σε μικρές επιφάνειες. Ο μινιμαλισμός επιλέγεται συχνά ως στιλ διακόσμησης ιδιαίτερα αν πρόκειται για διακόσμηση ή ανακαίνιση σύγχρονου διαμερίσματος. Για προσφορά ανακαίνισης αλλά και για ολοκληρωμένη πρόταση διακόσμησης επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της κατασκευαστικής εταιρείας του Ιωάννη Φούσκα.  

Anakainisi oikiaswww.anakainisispitiou.gr 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2015-04-14-11-33-41Έχω στο σαλόνι μπορντό καναπέ και το τζάκι επίσης έχει λωρίδα μπορντό και σκούρο καφέ... Η διακόσμηση είναι κλασική. Μού άρεσε η ιδέα με κουρτίνα χακί αλλά σκεφτόμουν να βάψω σε απόχρωση γκρι μπλε πάνω από τζάκι ή ένα τοίχο... Τα χαλιά επίσης έχουν μπορντό, μπεζ και λίγο μπλε... επίσης υπάρχουν...
lighting-Σε οποιοδήποτε χώρο και σε οποιοδήποτε μέρος παρατηρούμε φωτιστικά και γενικότερα τον φωτισμό μέσω οποιαδήποτε μορφή κρεμαστού αντικειμένου. Είτε σαν λάμπα είτε σαν λαμπτήρα είτε σαν άλλο αντικείμενο που φωτίζει τον...
2016-03-07-08-11-22Το design, τα έπιπλα, τα χρώματα και όλα τα αξεσουάρ πρέπει να ισσοροπούνται τέλεια σε έναν χώρο. Υπάρχουν κάποια αξεσουάρ που μπορούν να μεταμορφώσουν το χώρο σας και ένα από αυτά είναι η τοποθέτηση καθρέφτη. Οι καθρέφτες είναι εντυπωσιακά διακοσμητικά στοιχεία και μπορούν να μεταμορφώσουν τόσο έναν...
2015-09-08-09-17-53Η διακόσμηση της κουζίνας είναι προσωπική υπόθεση. Πριν ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε σε ένα χαρτί τι σας αρέσει από την υφιστάμενη κουζίνα, δηλαδή ποια στοιχεία θα θέλατε να διατηρήσετε ως έχουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε ποια...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+