Ανακαίνιση σπιτιού: Μια μοναδική ευκαιρία να αλλάξετε την χρωματική παλέτα του χώρου

ΙΔΕΕΣ & ΛΥΣΕΙΣ

Modern Federation

Αν αισθάνεστε συχνά άγχος και στρες σε κάποιο χώρο του σπιτιού σας, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στο γραφείο, ή αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο, ίσως είναι καιρός να σκεφτείτε την επίδραση που έχουν τα χρώματα στην ψυχολογία σας. Τα χρώματα στους εσωτερικούς χώρους βρίσκονται παντού, στο δάπεδο, στην οροφή, στους τοίχους, στα έπιπλα, στα μικροαντικείμενα, στα υφάσματα και αλλού. Ωστόσο, οι βαμμένοι τοίχοι αποτελούν εκείνες τις επιφάνειες που καθορίζουν σημαντικά την χρωματική παλέτα ενός χώρου.

Αν λοιπόν σκέφτεστε να προχωρήσετε σε ανακαίνιση σπιτιού, τότε έχετε μια μοναδική ευκαιρία: Να αλλάξετε ριζικά τα χρώματα των εσωτερικών τοίχων και να ανανεώσετε την ατμόσφαιρα του χώρου. Εκτός βέβαια από τους τοίχους, σημαντικό ρόλο στην χρωματική παλέτα παίζουν τα υφάσματα και ιδιαίτερα οι κουρτίνες.

Στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, είναι γνωστό ότι τα χρώματα όχι μόνο δημιουργούν ένα αισθητικό αποτέλεσμα αλλά επιδρούν σημαντικά στη συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων. Ωστόσο, δεν υπάρχουν αυστηροί και συγκεκριμένοι κανόνες που μπορούν να εφαρμοστούν σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις καθώς κάθε χώρος αλλά και κάθε άτομο είναι ξεχωριστά. Πράγματι, η επιλογή της κατάλληλης χρωματικής παλέτας εξαρτάται από πολλές παραμέτρους, όπως από τις διαστάσεις του χώρου, από τη φωτεινότητά του, από τη χρήση του κτλ.

Για παράδειγμα, αν ένας χώρος θέλουμε να λειτουργεί ως χώρος χαλάρωσης, μελέτης, συγκέντρωσης κτλ. τότε είναι λογικό να επιλέξουμε ένα απαλό και ξεκούραστο χρώμα. Αν αντίθετα, επιζητούμε την ένταση τότε οι επιλογές μας θα κινηθούν προς τα ζωηρά και έντονα χρώματα. Αυτό σημαίνει, ότι η μελέτη για την ανακαίνιση θα πρέπει να περιλαμβάνει και μια μελέτη χρωματικών προτάσεων που θα λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους.

Αν και δεν υπάρχουν ούτε κανόνες, ούτε στερεότυπα σε σχέση με τα χρώματα, ωστόσο κάθε χρώμα συνοδεύεται από κάποια γενικά χαρακτηριστικά. Το κόκκινο για παράδειγμα, λέγεται ότι αυξάνει την όρεξη και για αυτό το λόγο κυριαρχεί σε πολλά εστιατόρια και χώρους εστίασης. Γενικά, το κόκκινο θεωρείται το χρώμα του έρωτα και του φλογερού πάθους αν και σε συνδυασμό με το μαύρο ενδέχεται να προκαλεί θυμό και ένταση. Το πορτοκαλί έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με το κόκκινο, καθώς αποτελεί ένα από τα θερμότερα χρώματα του κύκλου των χρωμάτων. Ωστόσο είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με το κόκκινο. Τόσο το κόκκινο όσο και το πορτοκαλί συνιστάται να χρησιμοποιούντα με φειδώ, προκειμένου να τονίσουν κάποιες επιφάνειες ή λεπτομέρειες.

Το κίτρινο είναι ένα φωτεινό, χαρούμενο χρώμα που αντανακλά το φώς. Για αυτό το λόγο, μπορεί να εφαρμοστεί σε σκοτεινούς χώρους, σε υποφωτισμένους διαδρόμους αλλά και σε μικρά δωμάτια. Το πράσινο είναι το χρώμα της συγκέντρωσης και της ηρεμίας. Το ανοιχτό πράσινο είναι ιδανικό για χώρους ύπνου και χαλάρωσης αλλά και για χώρους θεραπείας, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα ιατρεία. Το μπλε ανήκει επίσης στα ήρεμα, ψυχρά χρώματα και είναι ιδανικό για το υπνοδωμάτιο. Τέλος το βιολέ/ μωβ αποτελεί ένα χρώμα που αποφεύγεται από τους περισσότερους ενήλικες. Ωστόσο, τα μικρά παιδιά φαίνεται να λατρεύουν τις παστέλ αποχρώσεις του μωβ (πχ. λιλά) και για αυτό επιλέγονται συχνά για τα παιδικά δωμάτια.  

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

color-mythsΚυκλοφορούν ευρέως με τη μορφή συμβουλών αλλά είναι ΜΥΘΟΙ
2015-04-15-14-09-32Δείτε πως μπορείτε να συνδυάσετε τα χρώματα στον εσωτερικό χώρο
-disneyΕντυπωσιακές ταπετσαρίες εμπνευσμένες από τις ιστορίες της Disney
2016-10-06-16-10-52Η ζωή σε μια μεγαλούπολη προσφέρει πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς, όπως στην εργασία, στη διασκέδαση και στην εκπαίδευση. Ωστόσο, όταν το κόστος ενοικίασης αλλά και το κόστος λειτουργίας ενός διαμερίσματος είναι υψηλό, τότε η επιλογή ενός πολύ μικρού διαμερίσματος αποτελεί μονόδρομο. Πράγματι ένα...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+