Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού

Εναλλακτικοί τρόποι δροσισμού του σπιτιού Photo by Summerset Gardens/Joe Weuste - Browse traditional pool photos

Η δροσιά στον εσωτερικό μας χώρο δεν πρέπει να είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με την ενεργοποίηση και χρήση του κλιματιστικού, το οποίο αν είναι παλιάς τεχνολογίας μπορεί να εκτοξεύσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού. Παραθέτουμε μερικές ιδέες περιορισμού της χρήσης του οικιακού κλιματιστικού.

Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής

Guest House

Αν προγραμματίζετε ανακαίνιση του σπιτιού σας, καλό είναι να σκεφτείτε την εγκατάσταση ανεμιστήρα οροφής, μια πολύ εύκολη εργασία. Οι ανεμιστήρες οροφής αποτελούν λύση φιλική προς το περιβάλλον. Δίνουν την αίσθηση ότι ο χώρος είναι δροσερότερος κατά τουλάχιστον 5ο, καθώς δημιουργούν ρεύμα αέρα ομοιόμορφα στο χώρο, γι αυτό πλεονεκτούν έναντι των επιδαπέδιων. Το καλοκαίρι λειτουργούν αριστερόστροφα για να στέλνουν το δροσερό αέρα προς τα κάτω, ενώ αντίθετα το χειμώνα η δεξιόστροφη λειτουργία τους ωθεί προς τα κάτω το ζεστό αέρα. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήριο το μέγεθος του δωματίου (επιφάνεια/ ύψος) που θα τοποθετηθούν, την αθόρυβη λειτουργία τους, την ισχύ τους και τη διάμετρο των λεπίδων τους με γωνία κλίσης που πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 12ο και 14ο. σε κάποιους τύπους υπάρχει ενσωματωμένος φωτισμός. Σε περίπτωση που έχετε ήδη ανεμιστήρα, φροντίστε να ξεσκονίσετε τις λεπίδες για καλύτερη απόδοση του ανεμιστήρα.

Έλεγχος εισόδου ηλιακής ακτινοβολίας στο χώρο

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατήστε τα εξώφυλλα (ρολά/ παντζούρια), τα στόρια ή τις κουρτίνες κλειστές για να αποτρέψετε την είσοδο των ηλιακών ακτινών και να αποφύγετε να μετατραπεί ο χώρος σε ένα μικρό “θερμοκήπιο”. Επιλέξτε ανοιχτόχρωμες κουρτίνες, οι λευκές είναι οι καλύτερες για να αντανακλούν το φως του ήλιου. Αντίθετα ανοίξτε τις πόρτες και τα παράθυρα αργά το απόγευμα για να αερίσετε το σπίτι και αφήστε τα ανοιχτά το βράδυ για να έχετε δροσιά και την επόμενη μέρα.

Εγκατάσταση συστήματος σκίασης

Bilgola House

Η εξωτερική σκίαση είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος ελέγχου της εισόδου της ηλιακής ακτινοβολίας στο σπίτι. Σκεφθείτε να την ενσωματώσετε σε μία ενδεχόμενη ανακαίνιση σπιτιού.

Επιτυγχάνεται είτε με συστήματα σκίασης ανάλογα του προσανατολισμού του ανοίγματος (οριζόντια στο νότο, κατακόρυφα σε ανατολή και δύση), είτε με την κατάλληλη φύτευση δένδρων και φυτών. Επιλέξτε φυλλοβόλα δένδρα που σκιάζουν μόνο το καλοκαίρι.

Περιορισμός πηγών θερμότητας στο εσωτερικό του σπιτιού

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές, όπως φούρνο, πλυντήρια πιάτων και ρούχων επειδή εκλύεται θερμότητα κατά τη λειτουργία τους και θερμαίνει το χώρο. Επιλέξτε να τα θέσετε σε λειτουργία αγά το απόγευμα ή το βράδυ. Σχετικά με το μαγείρεμα, χρησιμοποιείστε χύτρα ταχύτητας σε μάτι της κουζίνας για να μαγειρέψετε ελαφρά φαγητά ή επιλέξτε σαλάτες ή σάντουιτς που δεν απαιτούν μαγείρεμα. Όσον αφορά στο φωτισμό σβήστε όσα φώτα δεν χρειάζονται και περιοριστείτε στον φυσικό φωτισμό. Επιλέξτε λαμπτήρες οικονομίας, καθώς έχουν χαμηλή κατανάλωση και συγχρόνως δεν ακτινοβολούν θερμότητα.

Αποφυγή δημιουργίας υγρασίας μέσα στο σπίτι

Αποφύγετε την υπερβολική χρήση νερού κατά τις θερμές ώρες της ημέρας, π.χ μαγείρεμα, πλύσιμο ρούχων, πιάτων, πότισμα φυτών, ντους. Προτιμείστε τις απογευματινές και βραδινές ώρες γι αυτές τις δραστηριότητες.

Επιλογή ανοιχτόχρωμων ειδών σπιτιού

Στρώστε ανοιχτόχρωμα κουβερλί στα κρεβάτια των δωματίων, ριχτάρια στους καναπέδες με απαλές υφές για να δίνουν αίσθηση δροσιάς. Τα βαριά υφάσματα επιπλώσεων απορροφούν τη θερμότητα αντί να την αντανακλούν και επιτείνουν το αίσθημα της ζέστης.

375 Kensington High Street

Επιλογή αφυγραντήρα

Εάν υπάρχει οικονομική δυνατότητα επενδύστε σε ένα αφυγραντήρα. Η υγρασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες επιτείνει το αίσθημα της ζέστης και δεν επιτρέπει στις φυσικές μεθόδους δροσισμού να αποδώσουν. Με τον αφυγραντήρα θα περιοριστεί η ποσότητα υγρασίας μέσα στο σπίτι.

Τέλος, πέρα από τους φυσικούς τρόπους για να διατηρήσετε δροσερό το σπίτι σας, μπορείτε να στραφείτε σε προσωπικές εναλλακτικές λύσεις δροσισμού, όπως ελαφρά ρούχα, συχνά δροσερά ντους, δροσερές τροφές και χυμοί.

Για να ουσιαστικές συμβουλές που αφορούν σε τρόπους φυσικού δροσισμού που μπορούννα εφαρμοστούν στο σπίτι σε μία ανακαίνιση επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα που ασχολείται με ανακαινίσεις διαμερισμάτων, μονοκατοικιών, πολυκατοικιών κ.ά.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης

    Μια ανακαίνιση σπιτιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά νέα υλικά και να απομακρύνετε όλα τα παλιά. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κάποια από τα παλιά υλικά και να τα χρησιμοποιήσετε κατά την ανακαίνιση. Θα προσδώσουν γοητεία στο χώρο και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

  • Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων Ανακαίνιση σπιτιού και επανάχρηση επίπλων

    www.vitamin-ha.com/re-purposed-furniture-30-pics-2/repurposed-furniture-279;

    Σήμερα μία ανακαίνιση κατοικίας αποτελεί την ιδανική λύση για να αναβαθμιστεί κατασκευαστικά, να εκσυγχρονιστεί εσωτερικά και εξωτερικά σύμφωνα με τις νέες τεχνολογίες, ώστε να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ενοίκους της.

    Η έκταση της ανακαίνισης κυμαίνεται από μεγάλη έως μικρή. Η ριζική περιλαμβάνει ουσιαστικές επεμβάσεις στην κάτοψη με νέα διαρρύθμιση των χώρων (ηλεκτρολογικά/υδραυλικά), αντικατάσταση κουφωμάτων, δαπέδων, ειδών υγιεινής, ντουλαπιών κουζίνας, νέων κατασκευών (ψευδοροφές/ταπετσαρίες), χρωματισμούς.

  • Μικρές συμβουλές χωροθέτησης επίπλων Μικρές συμβουλές χωροθέτησης επίπλων

    Μια γενική ανακαίνιση σπιτιού μπορεί να περιλαμβάνει νέα διαρρύθμιση των χώρων σύμφωνα με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Η νέα διαρρύθμιση οδηγεί στην ανάγκη τοποθέτησης των επίπλων σε διαφορετικές θέσεις από τις προηγούμενες για να εξασφαλιστεί η καλή λειτουργικότητα των χώρων. 

    Η τοποθέτηση των επίπλων σε ένα χώρο αποτελεί ένα δύσκολο έργο, γιατί απαιτεί σύνθετες σκέψεις και ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί η ευχάριστη διαβίωση μέσα σ’ αυτόν. Εφόσον ο χώρος είναι άδειος από έπιπλα προσπαθήστε να τον φανταστείτε με τα έπιπλα σε κατάλληλες θέσεις.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved