Συμβουλές για να διαλέξετε τα ιδανικά χρώματα στο χώρο σας

Ένα βασικό στοιχείο που καθορίζει την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων είναι η παλέτα των χρωμάτων. Αν θέλετε μάλιστα να προχωρήσετε σε μια γρήγορη και φθηνή ανακαίνιση του σπιτιού σας, τότε η αλλαγή των χρωμάτων αποτελεί την απάντηση στο πρόβλημά σας. Διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές, οι οποίες θα σας βοηθήσουν όχι μόνο να επιλέξετε χρώματα που εκφράζουν το προσωπικό σας στυλ αλλά και να δημιουργήσετε ένα αρμονικό χρωματικό αποτέλεσμα.

Συμβουλή 1: Το χρώμα που ψάχνετε μπορεί να βρίσκετε ήδη στο χώρο σας. Ένα απλό κόλπο για να βρείτε το ιδανικό χρώμα είναι να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο περιβάλλον που ζείτε. Απομονώστε ένα χρώμα από ένα πίνακα ζωγραφικής, από το χαλί ή από τα υφάσματα επιπλώσεων και φανταστείτε πως θα έδειχνε το συγκεκριμένο χρώμα σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Συμβουλή 2: Εφαρμόστε τον κανόνα 60-30-10. Ο συγκεκριμένος κανόνας εξασφαλίζει την ισόρροπη χρήση των χρωμάτων έτσι ώστε να αποφεύγονται υπερβολές, όπως για παράδειγμα η υπερβολική χρήση έντονων χρωμάτων ή η αποκλειστική χρήση ουδέτερων και χωρίς ένταση χρωμάτων. Σύμφωνα με τον κανόνα, ένα ικανοποιητικό χρωματικό σχήμα έχει τρία χρώματα: το κυρίαρχο, το δευτερεύον και το χρώμα των λεπτομερειών. Το κυρίαρχο μπορεί να καταλαμβάνει το 60% των επιφανειών, το δεύτερον το 30% ενώ το χρώμα των λεπτομερειών εφαρμόζεται σε αξεσουάρ, όπως σε ανθοδοχεία, σε μαξιλάρια, σε φωτιστικά, σε διακοσμητικά αντικείμενα κτλ.

Το βασικό ή κυρίαρχο χρώμα μπορεί για παράδειγμα να εφαρμοστεί ως χρώμα στους τοίχους ενώ το δευτερεύον στα υφάσματα των επιπλώσεων και στις κουρτίνες.

Συμβουλή 3: Προσέξτε τη χρήση του χρώματος στην κατακόρυφη διάσταση. Στη φύση, η γη, δηλαδή οι σκούροι τόνοι βρίσκονται χαμηλά ενώ ο ουρανός, δηλαδή οι φωτεινοί τόνοι βρίσκονται ψηλά. Ομοίως οι εσωτερικοί χώροι φαντάζουν περισσότερο οικείοι όταν το χρώμα ακολουθεί κατακόρυφη διαβάθμιση, δηλαδή όταν οι σκούροι τόνοι εφαρμόζονται στο δάπεδο, οι μεσαίοι τόνοι στους τοίχους ενώ οι φωτεινοί τόνοι στην οροφή.

Συμβουλή 4: Συμβουλευτείτε τη ρόδα των χρωμάτων. Η ρόδα ή ο κύκλος των χρωμάτων αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο που χρησιμοποιείται ευρέως από διακοσμητές και αρχιτέκτονες. Δύο από τα πιο βασικά σχήματα που μπορούν να επιτευχθούν με τον κύκλο των χρωμάτων είναι:

Α) Το αρμονικό σχήμα. Το συγκεκριμένο σχήμα επιτυγχάνεται όταν επιλέγονται χρώματα που βρίσκονται κοντά στον κύκλο των χρωμάτων. Όταν επιλέγονται πολύ κοντινά χρώματα, για παράδειγμα διαφορετικοί τόνοι του πράσινου, τότε το αποτέλεσμα είναι μονοχρωματικό. Μπορούν ωστόσο να επιλεγούν διαφορετικά χρώματα όπως το πράσινο και το μπλε, το κόκκινο και το πορτοκαλί κτλ. Εφόσον βρίσκονται κοντά στον κύκλο των χρωμάτων το αποτέλεσμα θα είναι αρμονικό και συμπαγές.

Β) Το σχήμα με αντίθεση: Τα χρώματα που βρίσκονται απέναντι στον κύκλο των χρωμάτων δημιουργούν μεταξύ τους μεγάλη αντίθεση. Για παράδειγμα αν τοποθετήσουμε ένα κόκκινο βάζο μπροστά από ένα γκρι πράσινο τοίχο, τότε τα χρώματα τόσο του βάζου όσο και του τοίχου ενδυναμώνονται και δείχνουν περισσότερο έντονα.

Συμβουλή 5: Αν έχετε αμφιβολίες επιλέξτε ουδέτερα χρώματα. Αν φοβάστε να χρησιμοποιήσετε έντονα χρώματα ή απλά δεν σας αρέσουν τότε μια ασφαλής λύση είναι να επιλέξετε ουδέτερα χρώματα ειδικά αν πρόκειται για μεγάλες επιφάνειες και αντικείμενα μεγάλων διαστάσεων. Για παράδειγμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα καναπέ σε ουδέτερη απόχρωση. Για να δώσετε ωστόσο, μια πινελιά χρώματος μπορείτε να προσθέσετε μαξιλάρια σε έντονα χρώματα και prints.

Για να μάθετε το ακριβές κόστος ανακαίνισης του σπιτιού σας επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία του Ιωάννη Φούσκα. Η εταιρεία αναλαμβάνει τόσο τη μελέτη ανακαίνισης, η οποία περιλαμβάνει χρωματική μελέτη, όσο και την κατασκευή και επίβλεψη του έργου.


www.anakainisispitiou.gr

Σχετικά Άρθρα

  • Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης Ανακαίνιση σπιτιού και ευκαιρίες ανακύκλωσης

    Μια ανακαίνιση σπιτιού δεν σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά νέα υλικά και να απομακρύνετε όλα τα παλιά. Μπορείτε να ανακυκλώσετε κάποια από τα παλιά υλικά και να τα χρησιμοποιήσετε κατά την ανακαίνιση. Θα προσδώσουν γοητεία στο χώρο και θα μειώσουν τον προϋπολογισμό της ανακαίνισης.

  • Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου Τα οφέλη από την ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου

    Κατά την έναρξη οποιασδήποτε επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη η ανακαίνιση του χώρου που θα στεγαστεί η επιχείρηση. Ωστόσο και στις ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις έρχεται κάποια χρονική στιγμή που η ανακαίνιση επαγγελματικού χώρου είναι αναγκαία, καθώς ο χώρος δείχνει σημάδια παλαιότητας και φθορές και παράλληλα είναι ενδεχόμενο να μην ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της επιχείρησης.

  • Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της Αναβάθμιση του εσωτερικού χώρου της κατοικίας: Αύξηση της αξίας της

    Οι παρεμβάσεις στο εσωτερικό του σπιτιού στοχεύουν στη δημιουργία προϋποθέσεων σύγχρονης διαβίωσης μέσα σε αυτό. Οι παρεμβάσεις αφορούν στην ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου και στη βελτίωση της λειτουργικότητας του χώρου με εσωτερικές διαρρυθμίσεις.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved