Υπνοδωμάτιο: Μυστικά διακόσμησης και οργάνωσης για ένα ήρεμο ύπνο

Το υπνοδωμάτιο αποτελεί το χώρο χαλάρωσης και ηρεμίας των ενοίκων και για αυτό το λόγο η ατμόσφαιρα του υπνοδωματίου πρέπει να είναι ήρεμη και αρμονική. Σήμερα, πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν διαταραχές στον ύπνο, όπως αϋπνίες, ανησυχίες, συχνές αφυπνίσεις κτλ.

Η διακόσμηση του δωματίου και η οργάνωσή του μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας ήρεμης ατμόσφαιρας ιδανικής για ένα ήσυχο και ξεκούραστο ύπνο. Πριν προβείτε σε ανακαίνιση της κρεβατοκάμαρας, διαβάστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές:

υπνοδωμάτιο, κρεβατοκάμαρα, διακόσμηση, κρεβάτι
  • Διατηρήστε τα κομοδίνα καθαρά και οργανωμένα. Οι επιφάνειες δίπλα από το κρεβάτι είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε το πρωί και το τελευταίο το βράδυ και κατά κάποιο τρόπο αντικατοπτρίζουν την αντίληψη που έχετε για τη ζωή αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Απομακρύνετε λοιπόν από τα κομοδίνα τα μικροαντικείμενα και αφήστε μόνο το φωτιστικό και ένα καλό βιβλίο. Όσον αφορά στο κινητό τηλέφωνο, που συνήθως χρησιμοποιείται και ως ξυπνητήρι, συνηθίστε να το αποθηκεύετε στο συρτάρι.
  • Ο τοίχος στην πλάτη του κρεβατιού αποτελεί την επιφάνεια στην οποία εστιάζουμε το βλέμμα μας όταν επισκεπτόμαστε το υπνοδωμάτιο. Επιλέξτε με προσοχή το χρώμα του αποφεύγοντας χρώματα που δημιουργούν ένταση και άγχος. Μια καλή ιδέα είναι να επενδύσετε τον τοίχο με ταπετσαρία. Η ταπετσαρία προσφέρει ζεστασιά και μια ωραία αίσθηση στην αφή.    
  • Επιλέξτε κλινοσκεπάσματα με φυσικές ίνες. Ιδανικά επιλέξτε μαξιλαροθήκες και σεντόνια από βαμβάκι. Το βαμβάκι αποτελεί το ιδανικό υλικό για τον ύπνο καθώς επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει, έχει ευχάριστη υφή, είναι μαλακό και προσφέρει αίσθηση δροσιάς και οικειότητας.
  • Συνηθίστε να στρώνετε το κρεβάτι σας κάθε πρωί, να αερίζετε το δωμάτιο και να ανοίγετε τα παντζούρια για να μπει φυσικό φως. Έχει αποδειχτεί ότι η ήλιος έχει αντί-μικροβιακές ιδιότητες, συμβάλει στην καλή ψυχολογία και φυσικά καταπολεμά την υγρασία.
  • Εισάγετε έργα τέχνης στο υπνοδωμάτιο. Οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν έργα τέχνης αποκλειστικά για το καθιστικό αμελώντας τα υπόλοιπα δωμάτια. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στη θεματολογία και στη χρωματική παλέτα των έργων ζωγραφικής αποφεύγοντας τα βίαια θέματα. Μια καλή ιδέα είναι να βάλετε προσωπικές σας φωτογραφίες ή πορτραίτα των αγαπημένων σας προσώπων.
  • Αν ο χώρος είναι αρκετά μεγάλος μπορείτε να τοποθετήσετε σε μία γωνία, μια μαλακή πολυθρόνα και ένα μικρό τραπεζάκι. Στην πολυθρόνα μπορείτε να ντυθείτε με περισσότερη άνεση, να καθίσετε αναπαυτικά, να διαβάσετε το βιβλίο σας, να ακούσετε ένα μουσικό κομμάτι κτλ.
  • Κατά τη διάρκεια του ύπνου είναι σημαντικό να κρατάτε το χώρο σκοτεινό και ήσυχο. Τα εξωτερικά παντζούρια αποτελούν την ιδανική λύση που εκτός από συσκότιση προσφέρουν και ασφάλεια. Ωστόσο, τα παντζούρια θα πρέπει να επιτρέπουν και μία μικρή ποσότητα φωτός να εισέρχεται στον εσωτερικό χώρο, βοηθώντας τον οργανισμό σας να ξυπνήσει το πρωί. Τα ξύλινα παντζούρια με γρίλιες προσφέρουν προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα αλλά και ιδανική συσκότιση το βράδυ. Παράλληλα, την ημέρα επιτρέπουν μια μικρή ποσότητα φωτός να εισέρχεται στο χώρο. Τα παντζούρια με ρολά έχουν οπές και ρυθμίζονται από το χρήστη ανάλογα με το βαθμό συσκότισης που επιθυμεί. Αν τα υαλοστάσια δεν διαθέτουν παντζούρια τότε θα πρέπει να επιλέξετε διπλές κουρτίνες που εξασφαλίζουν ικανοποιητική συσκότιση και προστασία από τα βλέμματα.
  • Αν το δωμάτιό σας βλέπει σε πολυσύχναστο και πολύβουο δρόμο σκεφτείτε την αλλαγή των κουφωμάτων επιλέγοντας κουφώματα νέας γενιάς που προσφέρουν ηχομόνωση και θερμομόνωση. Φροντίστε λοιπόν, η προσφορά ανακαίνισης να περιλαμβάνει αλλαγή εξωτερικών παραθύρων και τοποθέτηση πιστοποιημένων κουφωμάτων. 
  • Όσον αφορά στο φωτισμό, επιλέξτε φωτιστικά με dimmer. Για να ντυθείτε, να επιλέξετε ρούχα ή για να διαβάσετε ένα βιβλίο χρειάζεστε δυνατό φωτισμό. Αντίθετα, για να χαλαρώσετε ή να ακούσετε ένα μουσικό κομμάτι χρειάζεστε πολύ χαμηλό φωτισμό.
  • Σημαντικό ρόλο στον ύπνο, παίζει η θέση του κρεβατιού. Όταν κοιμάστε είναι βασικό να αισθάνεστε ασφάλεια και κυρίως ότι έχετε τον έλεγχο του χώρου. Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν το κρεβάτι να τοποθετείται διαγώνια και απέναντι από την πόρτα εισόδου.  

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved