Η βιβλιοθήκη δεν είναι μόνο για τα βιβλία

Η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα έπιπλο που φιλοξενεί μερικά από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του πολιτισμού μας, δηλαδή βιβλία. Αν η κατοικία σας δεν διαθέτει βιβλιοθήκη, τότε στην επόμενη ανακαίνιση σκεφτείτε σοβαρά την κατασκευή μιας ευρύχωρης βιβλιοθήκης. Η κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας αναλαμβάνει ολοκληρωμένες ανακαινίσεις σπιτιών και μπορεί να σας βοηθήσει σε όλα τα στάδια της ανακαίνισης, από την αποξήλωση των δαπέδων μέχρι το σχεδιασμό και την κατασκευή επίπλων. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας(www.anakainisispitiou.gr)

Ανάλογα με το χώρο και τις ανάγκες σε μια κατοικία υπάρχουν ποικίλα έπιπλα αποθήκευσης, όπως ράφια, ντουλάπια και συρτάρια. Σε μερικούς χώρους, όπως για παράδειγμα στην κουζίνα, το μεγαλύτερο μέρος των αποθηκευτικών χώρων είναι ντουλάπια και συρτάρια καθώς τα αντικείμενα (μαγειρικά σκεύη, πιάτα, ποτήρια, τρόφιμα κτλ) δεν ενδείκνυται να βρίσκονται σε κοινή θέα και εκτεθειμένα στην σκόνη. Ωστόσο, σε άλλους χώρους, όπως για παράδειγμα στο καθιστικό ή στα υπνοδωμάτια των παιδιών, ενδείκνυται η κατασκευή ραφιών για την τοποθέτηση αντικειμένων, όπως διακοσμητικών, βιβλίων, ανθοδοχείων κτλ. Τα ράφια μπορεί να αποτελούν μέρος ενός επίπλου ή να πρόκειται γι ανεξάρτητα ράφια αναρτημένα στους τοίχους. Μια από τις πιο τυπικές επιπλοσυνθέσεις με ράφια αποτελεί η βιβλιοθήκη. 

Οι βιβλιοθήκες, καταρχάς δεν προορίζονται μόνο για την οργάνωση των βιβλίων αλλά μπορούν να φιλοξενούν και άλλα αντικείμενα. Κατά δεύτερον, θα πρέπει να οργανώνονται προσεκτικά καθώς σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να δείχνουν ακατάστατες και χαοτικές. Πριν ξεκινήσετε την οργάνωση των βιβλιοθηκών και των ραφιών θα πρέπει να ξεχωρίσετε ποια αντικείμενα ενδείκνυται να τοποθετηθούν εκτεθειμένα σε κοινή θέα και ποια θα πρέπει να αποθηκευτούν σε συρτάρια και ντουλάπια. Ένας βασικός κανόνας, είναι ότι θα πρέπει να εξετάσετε προσεκτικά τα αντικείμενά που διαθέτετε και να διαλέξετε με πολύ αυστηρά κριτήρια, εκείνα που ξεχωρίζουν για την αισθητική και την ποιότητά τους. Ένα πρόβλημα της μεταβιομηχανικής, καταναλωτικής εποχής μας είναι η υπερπληθώρα υλικών αγαθών και προϊόντων τα οποία ωστόσο «ξεθωριάζουν» πολύ γρήγορα.

Τι μπορείτε λοιπόν να βάλετε σε μια βιβλιοθήκη;

  • Φυσικά, τα πολύτιμα βιβλία σας. Άλλωστε, αρκετά βιβλία είναι υπέροχα όχι μόνο για το περιεχόμενο τους αλλά και λόγω της εμφάνισής και της βιβλιοδεσίας τους. Συχνά, τα  βιβλία αρχιτεκτονικής, διακόσμησης, μόδας, τέχνης, τα ταξιδιωτικά βιβλία, κτλ αποτελούν καλαίσθητες εκδόσεις που αξίζουν να προβάλλονται στη βιβλιοθήκη. Όσον αφορά στο στήσιμο των βιβλίων, επιλέξτε την θεματική οργάνωση κα τοποθετήστε μερικά βιβλία κατακόρυφα και μερικά οριζόντια. Γενικά τα ράφια πρέπει να είναι ευρύχωρα ώστε να μην χρειάζεται να στοιβάζετε τα βιβλία τα πολύ πυκνά μεταξύ του. Επίσης τα λεπτά βιβλία καλό είναι να τα τοποθετείτε σε οριζόντιες στήλες το ένα πάνω στο άλλο καθώς τείνουν να καμπυλώνουν.
  • Διακοσμητικά αντικείμενα. Τοποθετήστε σε επιλεγμένες θέσεις αντικείμενα όπως γλυπτά, ανθοδοχεία, κηροπήγια, κεραμικά, αναμνηστικά κτλ. Η βιβλιοθήκη αποτελεί ένα φιλόξενο χώρο για την τοποθέτηση και έκθεση αντικειμένων με εικαστικό ενδιαφέρον, όπως επίσης και ένα χώρο στον οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε αντίκες, όπως μια παλιά γραφομηχανή, ένα τηλέφωνο αντίκα, χάλκινα σκεύη, πορσελάνινα αγαλματίδια, κρύσταλλα κ.ά. Η τοποθέτηση αντικειμένων στα ράφια, ανάμεσα σε τόμους βιβλίων μαγνητίζει τα βλέμματα και σπάει τη ρυθμική μονοτονία των βιβλίων.
  • Φωτογραφίες. Τα άλμπουμ και οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών είναι γεμάτοι από φωτογραφίες που απαθανατίζουν οικογενειακές στιγμές, ταξίδια, αγαπημένα πρόσωπα, τοπία, μοναδικές εμπειρίες κτλ. Επιλέξτε μερικές φωτογραφίες και τις κατάλληλες κορνίζες, εκτυπώστε αρκετές για να μπορείτε να ανανεώνετε συχνά τις κορνίζες και τοποθετήστε τες ανάμεσα στα βιβλία σας. Οι κορνίζες μπορεί να είναι διαφόρων ειδών, όπως ξύλινες, μεταλλικές, κ.ά. Το πλεονέκτημα των φωτογραφιών είναι ότι μπορούν να ανανεώνονται συνεχώς.
  • Καλάθια και κουτιά αποθήκευσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι εκτός από βιβλιοδετημένους τόμους, διαθέτουν σκόρπια έγγραφα, αποκόμματα περιοδικών και βιβλίων, μικροαντικείμενα, αναμνηστικά, δώρα κ.ά. Όλα αυτά τα αντικείμενα μπορούν να τοποθετηθούν σε καλαίσθητα κουτιά και καλάθια και στη συνέχεια να αρχειοθετηθούν στα ράφια της βιβλιοθήκης. Μια καλή ιδέα για να διακοσμήσετε τα αποθηκευτικά κουτιά είναι να τα ντύσετε με ταπετσαρία. Γενικά οι ταπετσαρίες αποτελούν ευέλικτα υλικά διακόσμησης με πολλές δυνατότητες για οικονομική ανακαίνιση. 
  • Φυτά και άνθη. Τα άνθη είναι ίσως τα πιο όμορφα αντικείμενα του πλανήτη μας. Μη διστάσετε να τοποθετήσετε ένα μικρό γλαστράκι σε ένα ράφι μαζί με βιβλία. Τα φυτά εισάγουν ζωντάνια και χρώμα στο χώρο. Ωστόσο πρέπει να επιλέξετε φυτά εσωτερικού χώρου που δεν χρειάζονται συχνό πότισμα. Ιδανικά, επιλέξτε είδη που ανήκουν στην κατηγορία των κάκτων. 
 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved