Οι υγροί χώροι υγιεινής στην κατοικία

Ο σχεδιασμός του μπάνιου άλλαξε αισθητά με το πέρασμα των χρόνων. Αρκετές φορές, κοιτάζοντας τα υλικά και τα είδη υγιεινής του μπάνιου μπορούμε να καταλάβουμε την ηλικία μιας κατοικίας. Για αυτό το λόγο οι περισσότεροι ιδιοκτήτες που σκοπεύουν να ανακαινίσουν το σπίτι τους ξεκινούν από την ανακαίνιση μπάνιου. Δείτε μερικές ενδιαφέρουσες ανακαινίσεις μπάνιων από την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας. 

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκαςwww.anakainisispitiou.gr

Ο σχεδιασμός και η χωροθέτηση του μπάνιου μέσα στην κατοικία έχει αλλάξει αισθητά με το πέρασμα των χρόνων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στην Ελλάδα, μέχρι και πριν λίγα χρόνια, πολλές κατοικίες δεν διέθεταν εσωτερικό μπάνιο. Ιδιαίτερα στην επαρχεία, το μπάνιο αποτελούσε συχνά ένα ανεξάρτητο κτίσμα, στο οποίο οι χρήστες είχαν πρόσβαση εξωτερικά. Σήμερα ωστόσο, το μπάνιο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δωμάτια μιας κατοικίας. Μάλιστα, εφόσον τα τετραγωνικά το επιτρέπουν, σε μια κατοικία μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερα από ένα μπάνια αλλά και επιπλέον χώροι όπως χαμάμ και σάουνα.

Το μπάνιο με πρόσβαση από το υπνοδωμάτιο.

Το μπάνιο αποτελεί έναν εξαιρετικά προσωπικό χώρο ενώ πολλοί χρήστες επιθυμούν να έχουν αποκλειστική πρόσβαση σε αυτόν. Μία αρκετά συνηθισμένη λύση είναι η δημιουργία ενός μπάνιου δίπλα στο υπνοδωμάτιο (masterbedroom) με την πρόσβαση να γίνεται αποκλειστικά μέσω του υπνοδωματίου. Το μπάνιο μπορεί να αποτελεί ένα αυτόνομο δωμάτιο ή να βρίσκεται στον ενιαίο χώρο του δωματίου. Στην δεύτερη περίπτωση, η μπανιέρα τοποθετείται μέσα στο δωμάτιο ενώ η λεκάνη πρέπει να απομονωθεί.  Η μπανιέρα μπορεί να κατασκευαστεί σε υπερυψωμένο επίπεδο, να είναι κτιστή ή ελεύθερη στο χώρο. Η τοποθέτηση μπανιέρας μέσα στο υπνοδωμάτιο προσφέρει τους χρήστες μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και πολυτέλειας. Η λύση του υπνοδωματίου με προσωπικό μπάνιο εφαρμόζεται τόσο για το υπνοδωμάτιο του ζευγαριού, όσο και στα παιδικά υπνοδωμάτια.

μπάνιο, κάτοψη, διαμέρισμα, σπίτι

Υπνοδωμάτιο (Master bedroom) με ιδιωτικό μπάνιο και γκαρνταρόμπα. 

Το δευτερεύον μπάνιο

Οι περισσότεροι αρχιτέκτονες που εξειδικεύονται στο σχεδιασμό κατοικιών πιστεύουν ότι τουλάχιστον ένα από τα μπάνια της κατοικίας πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, πολλές φορές μάλιστα μπορεί να μοιάζει με μικρό δωμάτιο. Αν ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας επιπλέον μπάνιων τότε αυτά μπορούν να σχεδιαστούν ως δευτερεύοντα μπάνια. Τα δευτερεύοντα μπάνια έχουν συνήθως μικρό εμβαδόν. Το μικρό μπάνιο για να είναι λειτουργικό πρέπει να έχει ευνοϊκές αναλογίες (πλάτος και μήκος) και να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις θέσεις των ειδών υγιεινής. Για να φαίνεται ο χώρος πιο ευρύχωρος συνιστάται η αγορά αναρτημένων ειδών υγιεινής (λεκάνη, νιπτήρας και έπιπλα). Το καζανάκι επίσης καλό είναι να είναι εντοιχισμένο.

Μερικοί αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ακόμη και μπάνια που διαθέτουν μόνο μια λεκάνη και ένα νιπτήρα, δεν διαθέτουν δηλαδή ντουζιέρα ή μπανιέρα. Προαιρετικά μπορεί να υπάρχει μια μπαταρία στον τοίχο και ένα σιφόνι για την απορροή των νερών. Δείτε προσφορές για οικονομική ανακαίνιση μπάνιου.    

Σάουνα

Οι συνθήκες που επικρατούν μέσα στη σάουνα είναι η υψηλή θερμοκρασία και το ξηρό περιβάλλον. Οι χρήστες της σάουνας αποτοξινώνουν το σώμα τους μέσω του ιδρώτα. Στο εμπόριο υπάρχουν επαγγελματικές σάουνες για γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής και οικιακές σάουνες. Οι οικιακές σάουνες έχουν μικρότερες διαστάσεις και μπορούν να εξυπηρετήσουν 2 έως 4 άτομα.

Χαμάμ

Στο χαμάμ οι συνθήκες που επικρατούν είναι υγρή και ζεστή ατμόσφαιρά με υδρατμούς. Εκτός από τα ανεξάρτητα χαμάμ, μπορεί κανείς να βρει και καμπίνες που παράγουν και ατμό. Το δωμάτιο του χαμάμ είναι συνήθως επενδυμένο με κεραμικές ψηφίδες, κεραμικά πλακάκια ή μάρμαρο καθώς τα υλικά πρέπει να είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στην υγρασία. Στο χαμάμ συνήθως κατασκευάζονται κτιστά καθίσματα για τους χρήστες. Η οροφή του χαμάμ συνιστάται μα είναι θολωτή για να αποφεύγεται το στάξιμο που προκαλείται από την υγροποίηση των υδρατμών. 

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved