Εισαγωγή στον κόσμο του χαλιού

Το χαλί προσφέρει μια απαλή  και ζεστή αίσθηση στα πόδια που δε συγκρίνεται με την αίσθηση που προσφέρει το σκληρό πλακάκι ή το ψυχρό μάρμαρο. Ειδικά το χειμώνα, η τοποθέτηση χαλιού στο δάπεδο είναι απαραίτητη.

 

 Τα βασικά πλεονεκτήματα του χαλιού είναι:

  • Προσφέρουν άνεση, ηρεμία και ζεστασιά στον εσωτερικό χώρο.
  • Εξοικονομούν ενέργεια μειώνοντας τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου.
  • Μειώνουν το θόρυβο από τις συσκευές της τεχνολογίας που κατακλύζουν τα σπίτια μας. Επίσης μειώνουν το θόρυβο που προκαλείται από το βάδισμα.
  • Προστατεύουν την οικογένεια από ατυχήματα που προέρχονται από πτώση.
  • Αποτελούν μοναδικό διακοσμητικό στοιχείο και μπορούν να λειτουργήσουν ως το σημείο του ενδιαφέροντος (focalpoint). Πρόκειται στην ουσία για ένα έργο τέχνης στο δάπεδο. 
  • Δημιουργούν μια ασφαλή επιφάνεια πάνω στην οποία μπορούν να παίζουν μικρά παιδιά.
  • Προσφέρουν ηχομόνωση μεταξύ των ορόφων.

Σήμερα μπορούμε να διαλέξουμε χαλιά από μια μεγάλη ποικιλία ύφους, σύνθεσης ινών, χρωμάτων και μοτίβων καθώς υπάρχουν πολλοί τύποι και ποιότητες χαλιών που εξαρτώνται από τον τρόπο κατασκευής τους, από το είδος του νήματος, από τον αριθμό των κόμβων του, κλπ. Για να κάνετε την καλύτερη επιλογή χαλιών, έτσι ώστε να ταιριάζουν στο σπίτι και στον τρόπο ζωής σας, θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένες παραμέτρους που αφορούν στο χώρο σας: 

  • Καταρχήν θα πρέπει να σκεφτείτε τη χρήση του χώρου (καθιστικό, κουζίνα, υπνοδωμάτια) και την πιθανή κυκλοφορία ατόμων πάνω στο χαλί. Αν για παράδειγμα ψάχνετε χαλί για την είσοδο και το διάδρομο τότε βασικό κριτήριο επιλογής είναι η αντοχή του χαλιού στη φθορά.
  • Σε περίπτωση ανακαίνισης κατοικίας θα πρέπει να εξετάσετε τα χρώματα που κυριαρχούν στο χώρο και το ύφος που θέλετε να πετύχετε. Για παράδειγμα, η υφή, τα χρώματα και το σχέδιο του χαλιού μπορούν να εναρμονίζονται με τα στοιχεία του υπόλοιπου χώρου ή να κάνουν αντίθεση. Ωστόσο, αρκετοί διακοσμητές προτείνουν να ξεκινήσετε τη διακόσμηση του σπιτιού σας από το χαλί και στην συνέχεια να επιλέξετε υφάσματα αλλά και χρώματα με βάση τις αποχρώσεις και το στυλ του χαλιού.
  • Τέλος θα πρέπει να μετρήσετε το χώρο σας για να προσδιορίσετε το μέγεθος του χαλιού 

Αφού λοιπόν έχετε καταγράψει τα παραπάνω δεδομένα μπορείτε να προχωρήσετε στην έρευνα αγοράς και να δείτε τις νέες τάσεις, τις ποιότητες των χαλιών, τα σχέδια, κλπ. Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είστε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να κάνετε την καλύτερη επιλογή!

ριγέ χαλί, ρίγες, χαλί, διάδρομος

 modern hall design by new york architect Hanrahan Meyers Architects

Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι το χαλί σε σχέση με το δωμάτιο:

Το χαλί γενικά πρέπει να απέχει από τους περιμετρικούς τοίχους περίπου 15-60 εκατοστά. Συνεπώς μετρήστε τις διαστάσεις του δωματίου και επιλέξτε χαλί ανάλογου μεγέθους. Αν πρόκειται για διάδρομο, το πλάτος του χαλιού θα πρέπει να είναι λίγα μόλις εκατοστά μικρότερο από το πλάτος του διαδρόμου, καθώς ένα μεγαλύτερο χαλί δεν θα χωράει ενώ ένα μικρότερο θα δείχνει περίεργο.

Όσον αφορά στο καθιστικό, το χαλί πρέπει να είναι τόσο μεγάλο έτσι ώστε να χωράει πάνω του το τραπεζάκι του σαλονιού αλλά και πατούν πάνω τουλάχιστον τα μπροστά πόδια των καναπέδων. Στην τραπεζαρία, το σχήμα του χαλιού συνιστάται να ταιριάζει με το σχήμα της τραπεζαρίας, δηλαδή σε κυκλική τραπεζαρία επιλέξτε κυκλικό χαλί ενώ σε ορθογώνια τραπεζαρία επιλέξτε ορθογώνιο χαλί. Επίσης, το μέγεθος του χαλιού πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο, για να χωράει πάνω τόσο το τραπέζι όσο και οι καρέκλες.

Στο υπνοδωμάτιο προσθέστε μακρόστενα χαλιά περιμετρικά του κρεβατιού. Αν πρόκειται για χώρο εργασίας, τότε τόσο το γραφείο όσο και τα καθίσματα θα πρέπει να πατούν πάνω στο χαλί. Αυτό προστατεύει το δάπεδο από τις φθορές που προκαλεί η καρέκλα καθώς κινείται.

Επιλογή σχεδίου και χρωμάτων:

Αν το χαλί βρίσκεται σε περίοπτη θέση και είναι απαλλαγμένο από έπιπλα τότε μπορείτε να επιλέξετε ένα χαλί με έντονα σχέδια, για παράδειγμα φλοράλ. Αν αντίθετα, στο χαλί πατούν πολλά έπιπλα τότε συνιστάται η επιλογή απλούστερου χαλιού, ακόμη και μονόχρωμου. Όσον αφορά στις αποχρώσεις, αν επιλέξετε χαλί που έχει παρόμοιες αποχρώσεις με το δάπεδο τότε το χαλί «εξαφανίζεται». Αν αντίθετα οι αποχρώσεις του χαλιού είναι αντίθετες με τις αποχρώσεις του δαπέδου, τότε το σχέδιο και το χρώμα του χαλιού προβάλλουν στο χώρο.

Παρά τα πλεονεκτήματα το χαλί έχει ένα βασικό μειονέκτημα. Το καθάρισμα του είναι σχετικά δύσκολο. Για αυτό θα πρέπει να καθαρίζεται καλά σε ετήσια βάση με τίναγμα και καθάρισμα. Επίσης θα πρέπει να αποθηκεύεται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. 


 

Τα διακοσμητικά στοιχεία όπως οι κουρτίνες και τα υφάσματα αποτελούν ένα έξυπνο τρόπο για να κάνετε μια γρήγορη ανανέωση του σπιτιού σας. Για συμβουλές και οικονομική ανακαίνιση επισκεφτείτε την κατασκευαστική εταιρεία Ιωάννης Φούσκας.

Anakainisi oikias, ανακαίνιση οικίας, Γιαννης Φουσκας

Σχετικά Άρθρα

  • Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι; Τι χαλί και ριχτάρια να συνδυάσω σε μαύρο σαλόνι;

    Ερώτηση αναγνώστριας

    “Έχω μπορντό τοίχο στο σαλόνι και το υπόλοιπο απαλό γκρι. Το σαλόνι είναι μαύρο. Τι αποχρώσεις ταιριάζουν σε χαλί και ριχτάρια?” Μαρία

  • Το δάπεδο είναι μάρμαρο και ο καναπές 'βαρύς' οπτικά. Τι χρώμα χαλιού να επιλέξω; Το δάπεδο είναι μάρμαρο και ο καναπές 'βαρύς' οπτικά. Τι χρώμα χαλιού να επιλέξω;

    Ερώτηση αναγνώστριας:

    "Το πάτωμα του διαμερίσματός μου είναι στρωμένο με ανοιχτό μάρμαρο, χωρίς έντονα νερά και ο τοίχος είναι βαμμένος ανοιχτό μπεζ. Ο καναπές που πρόκειται να αγοράσω είναι μοντέρνος, 'βαρύς' αρκετά μεγάλος και σε γκρι, σκούρα απόχρωση. Τι χρώμα χαλιού να επιλέξω;"

  • Στρογγυλά χαλιά από την BoConcept Στρογγυλά χαλιά από την BoConcept

    Τα κυκλικά χαλιά της BoConcept είναι χειροποίητα και για αυτόν το λόγο απαιτούνται περίπου 3 μήνες για να κατασκευαστεί ένα χαλί. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σχεδίων και στυλ, όπως ρίγες, κυκλικά μοτίβα, σχέδια εμπνευσμένα από την τεχνική οριγκάμι, αφηρημένα σχέδια κτλ. Τα κυκλικά χαλιά μπορούν να τοποθετηθούν στο καθιστικό, στην τραπεζαρία, στο χώρο υποδοχής, στο χώρο μπροστά από την σκάλα, κλπ.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved