Φουσκωτά έπιπλα: γιατί όχι;

από την Ιφιγένεια Κωτίτσα

φοιτήτρια αρχιτεκτονικής

Τα φουσκωτά έπιπλα μέχρι τώρα θεωρούνταν κατάλληλα μόνο για περιπτώσεις όπως το κάμπινγκ, το πικνίκ, τη διαμονή στην ύπαιθρο ή τη φιλοξενία λίγων ημερών ενός επισκέπτη. Πράγματι, τα φουσκωτά έπιπλα θεωρούνται σε γενικές γραμμές «φτηνά» έπιπλα που δεν προσφέρουν άνεση και δεν είναι κατάλληλα για μόνιμη χρήση.

.

Τα τελευταία χρόνια όμως η ποιότητα των υλικών έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά και οι designers έχουν διευρύνει τα πεδία με τα οποία καταπιάνονται. Από την άλλη μεριά, διάφορες κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού σε πρακτικά και οικονομικά έπιπλα που έχουν όμως υψηλή αισθητική. Για παράδειγμα, σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπως στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο τα ενοίκια είναι ακριβά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κάτοικοι να νοικιάζουν μικρά διαμερίσματα αλλά και να μετακομίζουν αρκετά συχνά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, λύσεις όπως τα πτυσσόμενα και τα φουσκωτά έπιπλα ακούγονται ιδιαίτερα ελκυστικές.

Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια το κοινό αλλά και οι επαγγελματίες της διακόσμησης δε διστάζουν να πειραματίζονται με τολμηρά υλικά και πρωτοποριακές λύσεις. Βέβαια, το κλασικό στυλ θα παραμένει πάντα επίκαιρο, ωστόσο τα φουσκωτά έπιπλα είναι κατάλληλα για εκείνους τους ανθρώπους που απεχθάνονται τη μονιμότητα, βαριούνται εύκολα και θέλουν συχνές αλλαγές στο χώρο τους. Η οικονομική κρίση επίσης έχει φέρει στο προσκήνιο το design χαμηλού κόστους. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα φουσκωτά έπιπλα. Άλλωστε τα έπιπλα αυτού του είδους έχουν χαμηλή τιμή και αποτελούν μια από τις πιο δελεαστικές λύσεις για την επίπλωση φοιτητικών διαμερισμάτων, studio αλλά και γιατί όχι οικογενειακών κατοικιών. Οι τιμές των φουσκωτών επίπλων διαφέρουν. Ωστόσο, αν κάνει κανείς μια καλή έρευνα αγοράς μπορεί ακόμη και να επιπλώσει ένα ολόκληρο σπίτι ξοδεύοντας τα ίδια χρήματα που θα ξόδευε αν αγόραζε ένα μόνο συμβατικό καναπέ.

Τα φουσκωτά έπιπλα, είναι κατασκευασμένα από σκληρυμένο PVC και έχουν εξαιρετική αντοχή και ελαστικότητα σε υψηλές πιέσεις, πχ βάρος ανθρώπων. Φουσκώνονται με ειδικές συσκευές και έχουν βαλβίδα ασφαλείας στο ξεφούσκωμα. Το υλικό κατασκευής τους επιτρέπει την παραγωγή επίπλων σε μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και μορφών. Τα φουσκωτά έπιπλα περιλαμβάνουν καναπέδες, καρέκλες, σκαμπό, κρεβάτια, αλλά και παιδικά έπιπλα.

Εκτός από την χαμηλή τιμή τους έχουν και άλλα πλεονεκτήματα.

  • Είναι φορητά, αρκεί να ξεφουσκωθούν και να συσκευαστούν σε μικρή συσκευασία.
  • Δεν απαιτούν συντήρηση και έχουν αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής.
  • Χρησιμοποιούνται σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
  • Χρειάζονται μικρό χώρο αποθήκευσης για περιστασιακή χρήση.
  • Έχουν μικρό βάρος.
  • Αποτελούν πρωτότυπη πρόταση για παιδικά δωμάτια και νεανικούς χώρους, φοιτητικά διαμερίσματα, χώρους αναψυχής, παιδότοπους και playrooms.

Στα μειονεκτήματα τους καταγράφονται η ευαισθησία τους στα αιχμηρά αντικείμενα (η επισκευή τους μειώνει την αντοχή τους), η αστάθεια λόγω του μικρού βάρους τους και η αδυναμία χρήσης τους σε επίσημους χώρους. Παρόλα αυτά τα φουσκωτά έπιπλα είναι ελκυστικά και διασκεδαστικά σε πολλές δραστηριότητες και περιπτώσεις και αξίζουν της προσοχής μας. 

Σχετικά Άρθρα

  • Κάθισμα από λιωμένο πλαστικό Κάθισμα από λιωμένο πλαστικό

    Το κάθισμα Cable Tie ανήκει στη σειρά ρευστοποιημένων καθισμάτων Meltdown του βραβευμένου Άγγλου σχεδιαστή Tom Price.

    Το συγκεκριμένο κάθισμα που μοιάζει με «πλαστικό αχινό» απέκτησε σταδιακά τη μορφή του, κάτω από συνθήκες θέρμανσης και πίεσης. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε μια μεγάλη στρογγυλή μπάλα αποτελούμενη απο 10.000 μαύρα, νάιλον καλώδια. Στη συνέχεια ένα ζεστό καλούπι σε φόρμα καθίσματος, ήρθε σε επαφή με την πλαστική μπάλα προκαλώντας το λιώσιμο των καλωδίων και την σταδιακή μορφοποίηση του όγκου. Αρκετά καλώδια, έμειναν ανέπαφα και ανεπηρέαστα απο τη θερμότητα.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved