Νεοκλασική διακόσμηση: άνεση και μεγαλοπρέπεια

γράφει η Μαρία Κακουλίδου

Μηχανικός Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων.

Αν θέλετε στο χώρο σας να κυριαρχεί η μεγαλοπρέπεια και η αρχοντιά, επιλέξτε το νεοκλασικό στυλ. Η δημιουργία μιας νεοκλασικής ατμόσφαιρας αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για μια πολυτελή διαβίωση. Δωμάτια μεγάλα επιβλητικά, πλούσια διακοσμημένα με φατνωματικές και ζωγραφισμένες οροφές, πεσσούς και κιονίσκους, καμπύλα ή τεθλασμένα γείσα, περίτεχνα θυρώματα, χαρίζουν άνεση και αρχοντιά. 

ζωγραφισμένο ταβάνι, ζωγραφισμένη οροφή, ταβάνι φάτνωμα(προσωπικό αρχείο)

 

Η αίσθηση επιτείνεται από τα πολυτελή έπιπλα, τα βαριά υφάσματα, τους πολυελαίους, τους καθρέφτες, τους πίνακες ζωγραφικής, τα ασημικά, τα κρύσταλλα, τις πορσελάνες, που συμπληρώνουν τη διακόσμηση. Εντυπωσιακές σκάλες με τεράστιες αναλογίες και σκαλοπάτια σκαλιστά από κατεργασμένο μάρμαρο διακοσμούν εξωτερικά ή εσωτερικά τον χώρο σας.

σκάλα, νεοκλασική σκάλα(προσωπικό αρχείο)

Συμβουλές για να δώσετε νεοκλασικό ύφος στη διακόσμηση

  • Στα δάπεδα χρησιμοποιούμε συνήθως σκούρο ξύλο, πέτρα, μάρμαρο ή τοποθετούμε περσικά υφαντά και παχιά μοκέτα.
  • Για τους τοίχους, οι αποχρώσεις των χρωμάτων μπορούν να είναι κρεμ και μπεζ, αλλά και λευκό σε συνδυασμό με ροζ, γκρι και ανοιχτό μπλε. Επίσης μπορεί κάποιος να επιλέξει δυνατά χρώματα όπως μαύρο και terra cotta για μια ελληνική αίσθηση, ή βαθύ κόκκινο και χρυσό για μια αυτοκρατορική, ρωμαϊκή εμφάνιση. Στους τοίχους επίσης κυριαρχούν οι τοιχογραφίες και οι ταπετσαρίες, σε γεωμετρικό ή κλασσικό στυλ.
  • Ως διακοσμητικά στοιχεία για τους τοίχους, επιλέγουμε καθρέφτες με αντικέ κορνίζα, πίνακες ζωγραφικής, παλιά ρολόγια ή συλλογές φωτογραφιών.
  • Στα τεράστια παράθυρα τοποθετούμε μακριές κουρτίνες. Υπάρχει ποικιλία υφασμάτων, που μπορεί κανείς να επιλέξει, σε διάφορα χρώματα. Όσον αφορά στα κουρτινόξυλα θα ταίριαζε όμορφα μια κομψή κορνίζα στο παράθυρο ή στην μπαλκονόπορτα, απ' όπου θα κρέμονται οι κουρτίνες.
  • Όσον αφορά στην τραπεζαρία, επιλέγουμε τραπέζι μεγάλων διαστάσεων. Τα πόδια του τραπεζιού μπορούν να έχουν νεοτεριστικό σχεδιασμό, έτσι ώστε να ελαφρώνει ο όγκος του επίπλου. 
  • Την προσοχή μας θα προσελκύσει στο χώρο, ο φωτισμός ο οποίος πρέπει να είναι με ιδιαίτερο τρόπο τοποθετημένος έτσι ώστε να δημιουργεί μία οικεία, γλυκιά και ζεστή ατμόσφαιρα. Κατάλληλα είναι αρκετά είδη όπως: φωτιστικά οροφής, και επιτραπέζιες λάμπες, αλλά και απλίκες τοίχου.
  • Η νεοκλασική διακόσμηση είναι γεμάτη με κλασικά στοιχεία, όπως κολώνες (ιωνικού ή δωρικού ρυθμού) δίπλα στο τζάκι, σε μάρμαρο ή ξύλο.
  • Επιπλέον, ταπετσαρίες και τοιχογραφίες μπορούν να στολίζουν τους τοίχους δημιουργώντας μια δραματική εντύπωση.
  • Το νεοκλασικό στυλ ολοκληρώνεται με διακοσμητικά αντικείμενα, αντίκες από τα τέλη του 18ου αιώνα, ασημένια σκεύη, κηροπήγια, δοχεία και αγάλματα.

 

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved