Τρόποι οριοθέτησης των ζωνών σε μια ανοιχτή κάτοψη

Ο όρος "ανοιχτή κάτοψη” χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση, για να περιγράψει τις αρχιτεκτονικές λύσεις που προτείνουν μεγάλους και ενιαίους χώρους σε αντίθεση με τις λύσεις που προτείνουν τον κατακερματισμό της κάτοψης σε μικρά και κλειστά δωμάτια. Στην ανοιχτή κάτοψη, διαφορετικές λειτουργίες (πχ, κουζίνα, καθιστικό, τραπεζαρία) μπορούν να φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο. 

Ωστόσο, η ιδέα της ανοιχτής κάτοψης ή του ενοποιημένου χώρου δεν σημαίνει ότι ο χώρος θα είναι ανοργάνωτος και χαοτικός. Το αντίθετο. Οι διαφορετικές λειτουργίες πρέπει να οργανώνονται σε διακριτές ζώνες και τα έπιπλα να ομαδοποιούνται, έτσι ώστε να αποτελούν οπτικά και λειτουργικά ξεχωριστά σύνολα.

Πώς μπορούν οριοθετηθούν οι λειτουργικές ζώνες σε μια ανοιχτή κάτοψη:  

  • Οργανώνοντας τις λειτουργίες στην περίμετρο του χώρου. Σε αυτήν τη λύση, κάθε λειτουργική ζώνη σχηματίζει μια διακριτή περιοχή, που ορίζεται από έναν τοίχο ή από δύο τοίχους (γωνία).

ανοιχτή κάτοψη, κάτοψη σπιτιού

ανοιχτη κάτοψη, κάτοψη διαμερίσματος, κάτοψη σπιτιού, κάτοψη σαλινιού Χωροθέτηση των λειτουργικών ζωνών στην περίμετρο του ενιαίου χώρου. Οι βασικοί διάδρομοι κυκλοφορίας πρέπει να έχουν πλάτος τουλάχιστον 90cm. 

  • Χρησιμοποιώντας τα έπιπλα σαν διαχωριστικά. Σε αυτήν τη λύση αξιοποιείται η ογκοπλασία των επίπλων, για παράδειγμα η πλάτη του καναπέ ή το μακρόστενο σχήμα της τραπεζαρίας  για να οργανωθεί ο ενιαίος χώρος και για να οριοθετηθούν οι διάφορες λειτουργικές ζώνες. 

κάτοψη σπιτιού, κάτοψη διαμερίσματος, σχέδιο διαμερίσματος, σχέδιο σπιτιού 

Ο τριθέσιος καναπές είναι απαραίτητος για τη δημιουργία του καθιστικού. Επιπλεόν, η πλάτη του καναπέ λειτουργεί ως διαχωριστικός όγκος ανάμεσα στο καθιστικό και στην τραπεζαρία. 

 

  • Με τον κατάλληλο σχεδιασμό διαφόρων αρχιτεκτονικών στοιχείων, όπως του δαπέδου, της οροφής και των τοίχων. Μια λειτουργική ζώνη μπορεί να οριοθετηθεί αν τοποθετηθεί σε ένα υπερυψωμένο δάπεδο ή αν χαμηλώσει η οροφή πάνω από αυτήν τη ζώνη. Με όμοιο τρόπο μπορούν να προβλεφθούν χαμηλοί τοίχοι, που ενώ χωρίζουν δύο ζώνες, εντούτοις δεν εμποδίζουν την οπτική επαφή μεταξύ των ζωνών.

σαλόνι και τραπεζαρία, σαλονοτραπεζαρία, σχέδιο σαλονιού, σχέδιο καθιστικού Το υπερυψωμένο δάπεδο οριοθετεί τη ζώνη του καθιστικού. Για λόγους ασφαλείας προτείνεται η δημιουργία δύο σκαλοπατιών και όχι ενός (το ένα σκαλοπάτι συχνά δεν γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες και για αυτό είναι επικίνδυνο για πτώσεις). 

  • Με τη χρήση χρωμάτων και υλικών. Οι διάφορες ζώνες σε μια ανοιχτή κάτοψη μπορούν να οριοθετηθούν αν χρησιμοποιηθούν διαφορετικά υλικά και χρώματα στους τοίχους και στο δάπεδο.  

ανοιχτή κάτοψη, διακόσμηση, μαθήματα διακόσμησης, σχέδια διακόσμησης Ο χώρος του καθιστικού οριοθετείται από τη χαμηλομένη οροφή, από το σκουρότερο χρώμα στον τοίχο και από το διαφορετικό υλικό του δαπέδου.  

 


 

Βιβλιογραφία

  • , 2008. Practical Ideas for Small Spaces. Edition. Loft Publications.

Τελευταίες Απαντήσεις

Decosoup.com

Decobook.gr
© Copyright 2010 - DecoBook. All Rights Reserved