Διακοσμητικές τέχνες στο Μεξικό

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Mexican Tile mediterranean

Γράφει η Dolores Zurita
BA (Hons) in Hispanic studies


Ο πολιτισμός του Μεξικού είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης και της αλληλεπίδρασης διαφόρων πολιτισμών, όπως του πολιτισμού των Αζτέκων, των Μάγια, της αποικιοκρατίας των Ισπανών και των Γάλλων καθώς και της λαϊκής τέχνης του 1920-1930. Το μεξικάνικο ύφος/στυλ στην αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση εκφράζει απόλυτα τον τρόπο ζωής των Μεξικανών, το σύνθετο πολιτισμό τους, τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά του τόπου τους και το θερμό κλίμα.

Το πιο χαρακτηριστικό στοιχειό του μεξικάνικου ύφους είναι η χρωματική παλέτα. Τα κυρίαρχα χρώματα είναι θερμά και έντονα όπως το μπλε λουλακί, το μπλε του κοβαλτίου, το έντονο πορτοκαλί, το δασώδες πράσινο, το κόκκινο της σκουριάς. Οι μεγάλες επιφάνειες χρωματίζονται με γήινες αποχρώσεις στους τόνους της ώχρας, του καφέ και του πηλού. Η έντονη και ευδιάκριτη αντίθεση στα χρώματα είναι το μυστικό της μεξικάνικης παλέτας. Μπροστά από τις μεγάλες επιφάνειες ξεπροβάλλουν λαμπερά χρώματα όπως το φωτεινό κίτρινο, το φλογερό κόκκινο, οι πορφυρές αποχρώσεις της δύσης και του ηλίου. Αν θέλετε να κατανοήσετε την τολμηρή χρήση των χρωμάτων στην μεξικάνικη κουλτούρα, δεν έχετε παρά να μελετήσετε τους πίνακες της μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo ή τα χρώματα των μεξικανικών υφασμάτων, κεραμικών, κλπ.


χρωματα, μεξικανικη διακοσμηση

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα έπιπλα κατασκευάζονται από μασίφ ξύλο. Τα διακοσμητικά αντικείμενα κατασκευάζονται από γυαλί, ξύλο, πηλό, σφυρήλατο σίδερο και κασσίτερο. Γενικά, οι πρώτες ύλες είναι φυσικές και τα περισσότερα προϊόντα κατεργάζονται απο το ανθρώπινο χέρι, όπως τα βαμβακερά και μάλλινα υφάσματα. Πολύ γνωστά διακοσμητικά αντικείμενα είναι οι μεγάλοι σιδερένιοι πολυέλαιοι και οι σιδερένιες απλίκες. Στις θερμές περιοχές του Μεξικού ο εξωτερικός χώρος αναμιγνύεται με τον εσωτερικό, με τη δημιουργία εσωτερικών αιθρίων, μεγάλων βεραντών, εσωτερικών κήπων κλπ.

El Taller Gallery traditional entry

Η ζωγραφική διακόσμηση Talavera.

Talavera ονομάζεται η ζωγραφική διακόσμηση των κεραμικών αντικειμένων, με χαρακτηριστικά μοτίβα και σχέδια. Οι αυθεντικές δημιουργίες Talavera προέρχονται αποκλειστικά από την πόλη Puebla καθώς και από τις γειτονικές περιοχές Atlixco, Cholula και Texali. Στις περιοχές αυτές, η παραδοσιακή τεχνική Talavera εξασκείται συνεχώς από τον 16ο και μετά. Επιπλέον η ποιότητα του χρώματος και του πηλού με το οποίο κατασκευάζονται και βάφονται τα κεραμικά είναι μοναδική στον κόσμο. Σήμερα πολλά διακοσμητικά χειροποίητα αντικείμενα Talavera, όπως μεγάλα βάζα, πιάτα φαγητού, πλακάκια, είναι αληθινά έργα τέχνης και πωλούνται σε αρκετά υψηλές τιμές.

rustic  composite countertop in Mexican style bath eclectic bathroom

Η τεχνική βασίζεται πάνω στην τεχνική Majolica που έφεραν στο Μεξικό οι Ισπανοί κατακτητές. Η παραγωγή αναπτύχθηκε στην περιοχή Puebla, εξαιτίας αφενός της διαθεσιμότητας μεγάλης ποσότητας και καλής ποιότητας πηλού και αφετέρου εξαιτίας της κατασκευής νέων κτιρίων εκκλησιών και μοναστηριών που χρησιμοποιούσαν κεραμικά πλακάκια. Η βιοτεχνία πλακιδίων, έφτασε στο αποκορύφωμα της παραγωγής της, στα μέσα του 17ου αιώνα, οδηγώντας την περιοχή σε μεγάλη ακμή και κάνοντας τους ειδικούς να ονομάζουν την περίοδο 1650-1750 ως το χρυσό αιώνα της κεραμικής Talavera. Η παραδοσιακή αυτή τέχνη ονομάζεται Talavera Poblana.

Mexican Tile

Τα υφαντά Zapotec

Τα υφαντά Zapotec κατασκευάζονται στην περιοχή Oaxaca και είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο. Καταπληκτικά χειροποίητα δείγματα κατασκευάζονται στο χωριό Teotitlan de Valle. Τα νήματα υφαίνονται στον αργαλειό, είναι από μαλλί και βάφονται με φυσικές χρωστικές ουσίες. Τα σχέδια είναι κυρίως γεωμετρικά.

χαλι, μεξικανικο

πηγή: Flickr.com

Η ζωγραφική με κλωστές

Η φυλή ινδιάνων Huichol κατοικεί στην περιοχή της Sierra Madre και δημιουργεί μοναδικά καλλιτεχνήματα με χρωματιστές κλωστές. Για να δημιουργηθεί ένα έργο με κλωστές επιλέγεται ένα κομμάτι ξύλου και πάνω σε αυτό αλείφεται κερί, που λιώνει από τον ήλιο και τη ζέστη. Στη συνέχεια τοποθετούνται και πιέζονται χρωματιστές κλωστές πάνω στο κερί δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο μοναδικά σχέδια και χρώματα. Η θεματολογία προέρχεται από τη Σαμανική θρησκεία.

μεξικανικη τεχνη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

πηγή: Wikipedia.org

 

Αλλες ενδιαφέρουσες τέχνες που αναπτύχθηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Μεξικού είναι η κατασκευή κεραμικής μάσκας στο Guerrero, η χαρτοκοπτική (Papel Picado), η μαύρη κεραμικη στο χωριό San Bartolo de Coyotepec.

τεχνη του μεξικουπηγή: Wikipedia.org

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2012-12-23-14-00-10Το κίνημα της υπερβολής, του πλούτου, του δράματος, της έντονης θεατρικότητας συνεχίζει να προκαλεί στο θεατή έντονα συναισθήματα.
boom-the-bauhausΌλοι εσείς που κουραστήκατε από τη σύγχρονη μαξιμαλιστική διακόσμηση, γυρίστε τα ρολόγια σας έναν αιώνα πίσω και ταξιδέψτε στην Αγγλία και τη Γερμανία!!!
-thonet-Το πιο χαρακτηριστικό κάθισμα των καφέ-μπιστρό, για περισσότερο απο ένα αιώνα, είναι σίγουρα η καρέκλα Thonet No 14.
2012-12-23-18-30-39γράφει η Αναστασία Δούκη διακοσμήτρια Το Μεξικό έχει μια ποικιλόμορφη πολιτιστική ιστορία, από τους Ατζέκους ως τους Ισπανούς και από τις γαλλικές επιρροές ως την αναβίωση της αυθεντικής λαϊκής τέχνης του Μεξικού στη δεκαετία του 1920 και του 1930. Η ισπανική επιρροή, που έχει τις ρίζες της στον...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+