Οι καρέκλες Thonet των μπιστρό

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Το πιο χαρακτηριστικό κάθισμα των καφέ-μπιστρό, για περισσότερο απο ένα αιώνα, αποτελεί σίγουρα η καρέκλα Thonet No 14.

 

 

 

 

 

 

Το έπιπλο αυτό σχεδιάστηκε το 1854 από τον επιπλοποιό Michael Thonet και είναι το έπιπλο μαζικής παραγωγής με τις περισσότερες πωλήσεις στον κόσμο. Η επιτυχία του συγκεκριμένου επίπλου οφείλεται τόσο στη κομψότητα του όσο και στην χαμηλή του τιμή. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν πρωτοξεκίνησε να κατασκευάζεται κόστιζε λιγότερο από ένα μπουκάλι κρασί.

Αποτελούνταν από συναρμολογούμενα τμήματα γεγονός που επέτρεψε να συσκευάζεται πανεύκολα και να αποστέλλεται σε πολύ μακρινά σημεία του κόσμου. Για την εποχή εκείνη, η συγκεκριμένη ιδέα της συσκευασίας και της συναρμολόγησης στον τόπο πώλησης, ήταν αρκετά πρωτοποριακή. Σήμερα βέβαια, η πρακτική αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη όπως για παράδειγμα στα έπιπλα ΙΚΕΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή της δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε αυτονόητη καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη τεχνογνωσία στο λυγισμό του ξύλου. Έτσι, ο Thonet πειραματίστηκε για πολλά χρόνια πάνω στις δυνατότητες καμπύλωσης του ξύλου, προκειμένου να καταφέρει να την κατασκευάσει. Η καρέκλα Thonet 14, κέρδισε πολλά βραβεία σχεδιασμού αλλά και το θαυμασμό των πιο σημαντικών αρχιτεκτόνων όπως του Le Corbusier. Άλλωστε, μετά από 150 χρόνια συνεχούς παραγωγής συνεχίζει να θεωρείται ως μια από τις πιο κομψές και οικονομικές καρέκλες.

Είναι γνωστή με το όνομα Καρέκλα Μπιστρό (Bistro Chair) ενώ η σημερινή ονομασία της είναι καρέκλα Thonet 214.

Το εργαστήριο επίπλων του Thonet, παρήγαγε και άλλα παρόμοια καθίσματα όπως την καρέκλα NO.18, γνωστή και ως Vienna chair.

 

Thonet Vienna Cafe Chair  chairs

Τα καθίσματα του εργαστηρίου Thonet συνεχίζουν να παράγονται ακόμα και σήμερα. Μερικοί δημιουργοί μάλιστα, προτείνουν αρκετά πιο σύγχρονες και νεανικές εκδοχές των επίπλων αυτών.

Thonet Chair in Hot Pink eclectic dining chairs and benches

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

2011-10-29-08-15-02Ο πολιτισμός του Μεξικού είναι το αποτέλεσμα της ζύμωσης και της αλληλεπίδρασης διαφόρων πολιτισμών, όπως του πολιτισμού των Αζτέκων, των Μάγια, της αποικιοκρατίας των Ισπανών και των Γάλλων καθώς και της λαϊκής τέχνης του...
futurismΟι φουτουριστές θαμπώθηκαν από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας, από τα αεροπλάνα που πετούσαν στον ουρανό, από του ήχους και τη δύναμη των μηχανών, από την ταχύτητα των...
malevich-kasimir-1878-1935Ο Kazimir Severinovich Malevich γεννήθηκε το 1878, κοντά στο Κίεβο. Σπούδασε στο Ινστιτούτο ζωγραφικής, γλυπτικής και αρχιτεκτονικής της Μόσχας το 1903.
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+