Classic (ο όρος κλασσικό)

Ως ‘κλασσικό’, μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ένα προϊόν, όπως ένα έπιπλο, μια εικόνα, ένα σχέδιο, μια φωτογραφία, μια κινηματογραφική ταινία, ένα λογοτέχνημα, ένα ρούχο, κλπ, το οποίο αντιπροσωπεύει ότι το ‘ποιοτικότερο’ είχε και έχει να επιδείξει η εποχή κατά την οποία επινοήθηκε και υλοποιήθηκε.

Κατά συνέπεια, ο όρος κλασσικό’ δεν σημαίνει ‘παλαιό’ ούτε 'παλιομοδίτικο' αλλά σημαίνει ‘ποιοτικό δείγμα μιας συγκεκριμένης εποχής'.

Επιπλέον, ο όρος κλασσικό θα πρέπει απαραίτητα να εμπεριέχει και την έννοια του διαχρονικού. Δηλαδή, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος, ανεξάρτητα αν ήταν σε μια εποχή σημαντικά και αξιόλογα, θα πρέπει να αξιολογούνται και στην σημερινή εποχή ως τέτοια. H υψηλή αισθητική του προϊόντος θα πρέπει να υπερβαίνει τα στενά όρια της εποχής του και να αναγνωρίζεται ως σημαντική και σε άλλες εποχές.

Οι τρόποι, με τους οποίους, ένα προϊόν μπορεί να λάβει τον τίτλο του κλασσικού είναι συνήθως δυο:

 

  • Α τρόπος) Η αναγνώριση από τους επαΐοντες. Δηλαδή, το προϊόν θα πρέπει να αναγνωριστεί ως σημαντικό από ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα,  ένα μουσείο, ένα πολιτιστικό οργανισμό ή από έναν διακεκριμένο ιστορικό τέχνης.
  • Β τρόπος) Αναγνώριση από το κοινό. Δηλαδή, το προϊόν θα πρέπει να είχε στην εποχή του μεγάλη εμπορική επιτυχία και να ήταν εξαιρετικά δημοφιλές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μαζική παραγωγή (πχ. έπιπλο) ή η διάθεση σε ευρύ κοινό (πχ. κινηματογραφική ταινία) ή η εκτύπωση σε πολλά αντίτυπα  (πχ. φωτογραφία), κλπ.

 

Μερικά παραδείγματα κλασσικών προϊόντων είναι το αυτοκίνητο ‘σκαραβαίος’ από την εταιρεία Volkswagen (1945) και ο αναπτήρας Zippo (1932).

Σταδιακά ο όρος κλασσικό άρχισε να χρησιμοποιείται στα έπιπλα και στα αντικείμενα Design. Σε αυτήν την εξέλιξη, σημαντικό ρόλο έπαιξε το μουσείο μοντέρνας τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA) το οποίο συμπεριέλαβε στις εκθέσεις του έπιπλα και αντικείμενα των Ludwig Mies Nav der Rohe, Marcel Breuer, Le Corbusier, Alvar Aalto και Charles Eames.

Έτσι, η ζήτηση για αναπαραγωγές κλασσικών επίπλων και αντικειμένων αυξήθηκε και αρκετές εταιρείες όπως οι Cassina, Knoll, Aram, B.D. Ediciones de Diseño, κλπ ανταποκρίθηκαν στη ζήτηση ξανά-φέρνοντας στο προσκήνιο κλασσικά προϊόντα (re-makes). Βέβαια, η επιλογή τους αυτή δημιούργησε νομικά ζητήματα, σε σχέση με την πνευματική ιδιοκτησία των αρχικών δημιουργών αλλά και ‘αισθητικά’ ή 'κατασκευαστικά' ζητήματα, καθώς οι αναπαραγωγές σε πολλές περιπτώσεις, ήταν κατώτερης ποιότητας του αρχικού αντικειμένου.

Πάντως, οι κριτικοί αντιμετωπίζουν θετικά, το ενδιαφέρον του κοινού για ‘κλασσικά προϊόντα, επισημαίνοντας τι το γεγονός αυτό γέρνει την ζυγαριά υπέρ της ποιότητας και όχι υπέρ της εφήμερης μόδας.

 

 

 

Σχόλια  

 
0 # Καρακασίλης Γιώργος 28-05-2015 19:42
Καλησπέρα σας!!
Λόγω επαγγέλματος (συντήρηση παλαιών επίπλων), θα ήθελα να προσθέσω ακόμα 2 λόγους που χαρακτηρίζουν τα κλασικά έπιπλα, (ίσως και τα υπόλοιπα κλασικά αντικείμενα).
1)Τα κλασικά χειροποίητα έπιπλα - πιστέψτεμε - έχουν και ένα κομμάτι από την ψυχή του δημιουργού.
2)Για ένα κλασικό κομμάτι, παντού και πάντα, θα υπάρχει μία θέση, για να δώσει ιδιαίτερη και μοναδική ομορφιά στο χώρο!!!!!!!!!!! !
Θα ήθελα να πω ακόμα, ότι το DECO BOOK είναι μια ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα!
Αν έχετε λίγο χρόνο να το διαβάσετε...
Ευχαριστώ!!!

Καρακασίλης Γιώργος
Συντήρηση Παλαιών Επίπλων
Ναύπλιο
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

aalto-alvar-1898-1976Φιλανδός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής επίπλων που σπούδασε αρχιτεκτονική στο πολυτεχνείο του Ελσίνκι (1916-1921).
boom-the-bauhausΌλοι εσείς που κουραστήκατε από τη σύγχρονη μαξιμαλιστική διακόσμηση, γυρίστε τα ρολόγια σας έναν αιώνα πίσω και ταξιδέψτε στην Αγγλία και τη Γερμανία!!!
2015-09-08-09-17-53Η διακόσμηση της κουζίνας είναι προσωπική υπόθεση. Πριν ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε σε ένα χαρτί τι σας αρέσει από την υφιστάμενη κουζίνα, δηλαδή ποια στοιχεία θα θέλατε να διατηρήσετε ως έχουν. Στη συνέχεια, θα πρέπει να σκεφτείτε και να καταγράψετε ποια...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+