1945-1965: Σχεδιασμός καθίσματος με γνώμονα την άνεση

ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΩΡΟΥ & DESIGN

Source: knoll.com via Joyce on Pinterest

 

 

Womb chair (1947-48)

Σχεδιαστής: Eero Saarinen

Παραγωγή: Knoll International, USA

Η καρέκλα womb, ή No.70, βγήκε στην παραγωγή για πρώτη φορά από την εταιρεία Knoll το 1948 και αποκαλύπτει την έμμονή του Saarinen για τον οργανικό σχεδιασμό και τα συνθετικά υλικά. Οι αναζητήσεις του σχεδιαστή αφορούσαν κυρίως την ανατομία του ανθρώπου σε σχέση με το έπιπλο.

Έτσι, το  συγκεκριμένο κάθισμα είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Saarinen να κατασκευάσει ένα κάθισμα που θα επιτρέπει στους χρήστες να αναπαύονται σε απόλυτα φυσική στάση (να μην αναγκάζουν δηλαδή το σώμα τους να προσαρμόζεται στην καρέκλα). H womb chair επιτρέπει στον χρήστη να "κουλουριαστεί" σε "εμβρυική" στάση και θεωρείται από πολλούς ως το πιο άνετο κάθισμα όλων των εποχών. 

 


 

 

 

P40, (1954)

Σχεδιαστής: Osvaldo Borsani

Παραγωγή: Tecno, Italy

Το κάθισμα έχει αρθρωτό σκελετό, που του επιτρέπει να προσαρμόζεται σε 485 διαφορετικές στάσεις. Το έπιπλο χαρακτηρίστηκε ως "μηχανή καθίσματος με τη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα" (machine for sitting of the greatest sophistication). 

 


 

437 Easy armchairs, (1959)

Σχεδιαστής: Pierre Paulin

Παραγωγή: artifort, The Netherlands

Το κάθισμα, εκτός από αναπαυτικό και εξαιρετικά κομψό, χαρακτηρίζεται και από το νεανικό σχεδιασμό του. 

 


 

 

 

Source: turbosquid.com via Geoff on Pinterest

 

 

Karuselli chair, 1964-65

Σχεδιαστής: Yrjö Kukkapuro

Παραγωγή: Haimi Oy, Finland 

Ο μηχανισμός του καθίσματος επιτρέπει στο χρήστη να αλλάζει στάσεις με το μικρότερο δυνατό κόπο. Το κέλυφος σχεδιάστηκε έτσι ώστε να απαιτεί μόνο μια λεπτή στρώση αφρού για γέμισμα. Η επένδυση από δέρμα τοποθετήθηκε με κόπιτσες έτσι ώστε να επιτρέπεται η εύκολη αφαίρεση του. 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

Διαφήμιση

Άλλα σχετικά άρθρα

-7-Ο εργονομικός σχεδιασμός βασίζεται στη μελέτη του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα στη μελέτη διαφόρων ανθρωπομετρικών στοιχείων, όπως στις διαστάσεις του σώματός τους, στη σωματική διάπλαση, στους τρόπους που ο άνθρωπος κινείται, κάθεται, βασίζει, ξαπλώνει κτλ, στις δυνατότητες των αισθήσεών του, όπως...
Διαφήμιση
Featured Links:
Διαφήμιση

Banner συνεργατών

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χειροτεχνίες για παιδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Google+